Volkswagen Touareg V10 TDI İncelemesi

0
24189
VW Toureg

Süreyya İzgi, VW Touareg V10 TDI incelemesi yaptı. 16 yaşında bir Touareg 5.0 V10 TDI’la keyifli bir tura çıktı. İşte detaylar…

VW Touareg V10 TDI incelemesi

VW TouregBundan 20 yıl öncesinin en havalı SUV’ları şüphesiz BMW X5 ile Mercedes ML’di. Onlara “ekonomik” rakip yine Almanya’da çıkmış, herkesi şaşırtmıştı. VW’nin Touareg modeli, markayı lüks SUV sınıfına sokarken, teknolojisiyle de meydan okumuştu. 16 yaşında bir Touareg 5.0 V10 TDI’la dolaşırken geçen yılların onu ne kadar yıprattığına bir göz attık.

Geçmişten olsun, bugünden olsun kolay ulaşılamayacak otomobilleri yazıyorum ya, malum. Bunlardan bazıları artık dönemini de kapatmış, bulması da pek mümkün değil. Bu defa konuğum Volkswagen’in ilk lüks SUV aracı Touareg’in 5.0 litre V10 motorlu versiyonu. 2002’den 2007’ye kadar üretilen ilk Touareg daha sonra ikinci jenerasyonda dönemin gereklerine göre modernize edilmişti.

İlk kez 2002’de Porsche Cayenne ile ortak platform üzerinde geliştirilen Touareg, “süt kardeşine” kıyasla daha bir halkla buluşturulmak üzere geliştirilmişti. Tabii zengin Alman halkı için! Bilirsiniz, Almanların “halk”tan anladığı başka bir yaşam standardı, bizim Ortadoğu gibi değilJ Hatırlasanıza yine “halk” için Audi A8 eşdeğeri Phaeton diye lüksler lüksü bir limuzin de üretmişti Volkswagen

VW’yi lüks SUV’lar arasına sokan model

VW TouregÜlkemizdeyse Porsche’nin adından, servis giderlerinden, nazar değmesinden ve tabii göze gelmesinden korkanların tercihi olmuştu Touareg. Gerçi ilgi özellikle 3.2 litrelik V6 modeli üzerinde yoğunlaşmıştı ama ağzının tadını bilenler V10 TDI’ı tercih etmişti. O zamanın fiyatlarına göz atmak gerek, belki 311 HP’lik bu versiyonun parasına ilk Cayenne’den de almak mümkün olabilirdi belki…

Fiyat hesabı kişiden kişiye değişir ama değişmeyen, Touareg’in Volkswagen’i lüks SUV’ların arasına soktuğudur.

2. El Volkswagen Touareg Fiyat Listesi Burada!

Dönemin Passatlarını hatırlatıyor

VW TouregVW Touareg V10 TDI ile karlı güzergahtayız kış münasabetiyle. Hünerlerine bir göz atalım istiyorum. Bakışları, hatları ve seçilmiş renkleriyle bana hep dönemin Passat’ının yükseltilmiş hali gibi görünürdü bu ilk Touaregler. Tıpkı E Serisi’nin yükseği ML ve 5 Serisi’nin yükseği X5 gibi…

Tabii tam da öyle değildi. Dediğim gibi Cayenne ile platform paylaşan Touareg’in çekiş sistemi teknolojisi de Volkswagen’in ünlü 4Motion idi.

Cat’lerin yolunu açtık!

VW TouregBu cüsseli Volkswagen, 45 derecelik eğime tırmanabilirken 58 cm’lik göletlerden de geçebiliyor. Kar macerası mı? Tabii ki iş lastiklerde bitiyor. Biz ekip olarak Kartepe’ye tırmandık indik, herhangi bir problem yaşatmadığı gibi yolu açan greyderlere de öncülük etme şerefini yaşadık!..

Onlara yol açtık, koca Caterpillar’lara kolaylık sağladık! Otomobilde öyle bir tork var ki, dağ yolunda tırmanış, yokuş iner gibi akıcı, cıvanın akışı gibi seriydi. Şu tork meselesini kolay kolay rastlayamayacağımız bir örnekle açayım:

İşte o araba bu araba

Touareg’in 5.0 litrelik motoru, evet 10 silindirli bir TDI. Hacmin büyüklüğü ve silindir sayısı ürkütmeyecek gibi değil. Fifth Gear programı ekibi ve VW, bu motor versiyonunun gücünü göstermek için 2006 yılında Londra’nın güneyindeki Dunsfold Aerodome pistinde göklerin kraliçesi Boeing 747 yolcu uçağını Touareg ile çekmişti! Hani Volkswagen’in sonradan “Bazıları dört çeker, Touareg 747 çeker” diye reklamını yaptığı…

Gerçekten de 2000 d/d’de 553 Nm torkuyla 170 tonluk Boeing 747’nin tekerleklerini döndürmeyi başarıyordu süper dört çeker ve bütün VW reklamlarında gösteri SUV’u olarak rakiplerine meydan okuyordu. Daha iyi nasıl anlatabilirlerdi ki 18 tekerlekli, 11 tuvaletli, 500 yolcu taşıyabilen devasa uçağı 150 metre kadar çekebilen SUV’u! (Tabii şunu da belirtmek gerek, uçağın en ağır bölümleri olan dört motor, çekim için sökülmüş, yakıt tankları boşaltılmış, ağırlık 155 tona düşürülmüştü. Neyse kiJ!)

Alışılagelmiş VW ergonomisi hakim

Bu araç içiyle dışıyla tipik VW. Pek de heyecan yaratmayan dış hatlarında bence en ilginç aksam, tavandaki spoyler. Açılınca port bagaj ayakları olarak kullanılıyor. Gövdenin gerisi kaymakam Passatları gibi sıkıcı. Kabine girinceyse tipik Volkswagen ergonomi anlayışı hakim. Hiçbir şeyi aramıyorsunuz, her şey el altında. Geniş kabinde koltuklar rahat, diz/baş ve omuz mesafeleri cömert alanlar sunuyor yolcularına. Kabinde otomobilin yaşıyla paralel beklenebilecek tıkırtılar fazla değil. Yol yüzeyinin temiz olması da bunda hayli etkili.

Hastalığı silinen düğmeler

Touareg’lerdeki tipik eskime problemlerinden biri direksiyon üzerindeki sembolleri silinen düğmeler. Kilometreler ilerledikçe bu düğmeler, parmak uçlarında zımpara varmışcasına diğer markalara göre daha bir kolay aşınıyor sanki. Onlar iyice gözünüze batıp rahatsız etmeye başladığında internet üzerinden satış yapanlardan alabilirsiniz.

Tam teşekküllü off-road ekipmanı

Ön akslarda ve merkezde diferansiyel kilidi kullanılan araçta Skyhook adı verilen havalı süspansiyon sistemi sayesinde aracın yüksekliği hıza otomatik ya da manuel ayarlanabiliyor. Arazi kullanımında 30 cm’ye kadar artırılabilen yükseklik, örneğin bagaja yükleme yapmayı kolaylaştırmak için 16 cm’ye kadar düşürülebiliyor.

Yerini 3.2 V6 aldı

Genel olarak Touareg’lerin mekaniği sağlam. Ama işçilikleriyle ilgili soru işaretleri pek bitmiyor. Gerçi o yıllarda lüks SUVların yolunu açan Amerika yapımı BMW X5 ve Mercedes-Benz ML’lerin de işçilikleri çok eleştirilirdi. Bu VW devi, Bratislava’da üretilmiş olmasına karşın bu eleştirilere maruz kalmaktan kurtulamamıştı. Özellikle Amerikan pazarı için geliştirilen 10 silindirli motor, 2004’te satılmıştı ama emisyon regülasyonlarına takıldığından çok da uzun ömürlü olamadı. Egzoz emisyonunun önemsenmediği Ortadoğu’daysa rağbet görmeye devam etti. Zaten bu kasanın son dönemlerinde 2009’da 5.0 litrelik V10 TDI, yerini regülasyonları karşılayan 3.2 litrelik V6 TDI’a bıraktı.

“Sürüş zevki aynı kaldı mı” derseniz tabii ki “hayal kurmayın” derim. O Boeing 747 çektiren 553 Nm’lik tork var ya, 305 Nm’ye kadar düştü. Çekicilik konusu kapandı, Touareg haddini bilen, işini yapan bir SUV olarak yoluna devam etti. İşte 5.0 V10 TDI’ı nazarımızda eşsiz yapan durum bu. Bugün mü? Tam da bugün kaldırıma park etmiş yepyeni bir Touareg gördüm. Arkasında TSi yazıyordu. “1.2 mi acaba dedim” kendi kendime. Güldüm geçtim hızlı adımlarla…

Süreyya İZGİ

Fotoğraflar: Ali İnceoğlu ve VW Media

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here