Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Resmi Gazete’de yayınladığı yönetmenliğe göre, yeni araçlara zorunlu yeni geliştirilmiş güvenlik sistemi getiriliyor.
Hepimizin bildiği gibi trafik kazaları kanayan yaramız. 2019 Nisan ayında 31 bin 761 kişi, 2020 Nisan ayında ise 15 bin 212 kişi trafik kazasına karışmış. Trafik kazaları sonucu hem manevi hem maddi olarak olumsuz etkileniyoruz. Bu yıl koronavirüs salgının ortaya çıkmasıyla sayı düşse de trafik kazaları herkesin korkulu rüyası diyebiliriz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Uluslararası otomotiv mevzuatını dikkate alarak bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için M, N, O sınıfı yeni araçlarda yeni geliştirilmiş güvenlik sistemi zorunluluğu ile trafik kazalarını en aza indirgemeyi hedefliyor.
M, N, O sınıfı araçlar hangileri?
- M Sınıfı: En az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır.
- N Sınıfı: En az dört tekerlekli ve yük taşımasında kullanılan motorlu araçlardır.
- Sınıfı: Bir motorlu araç tarafından çekilen römork veya yarı römork motorsuz yük taşıma araçlarıdır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunlar için Tasarlanan Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerin Genel Güvenliği ve Korunmasız Karayolu Kullanıcılarının ve Yolcuların Korunması ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği” Resmi Gazetede yayınlandı.
Zorunlu yeni geliştirilmiş güvenlik sistemi
2022 yılının Temmuz ayında yürürlüğe girecek yeni güvenlik sistemleri ve tanımları:
- Acil durum şeritte tutma sistemi: Sürücünün şerit veya yol sınırına göre aracı güvenli bir pozisyonda tutmasına yardımcı olan sistem.
- Acil duruş sinyali: Aracın arkasındaki diğer yol kullanıcılarına, araca geçerli yol koşullarına göre yüksek bir geciktirme kuvveti (frenleme gibi) uygulandığını belirten ışıklı sinyal fonksiyonu.
- Akıllı hız desteği: Sürücünün yol ortamına uygun hızı korumasına yardımcı olan sistem.
- Alkol kilidi kurulum ön hazırlığı: Motorlu araçlarda satış sonrası alkol kilitleme cihazlarının takılmasını kolaylaştıran standart bir ara yüz.
- Gelişmiş acil frenleme sistemi: Ani çarpışmaları otomatik olarak algılayarak aracı yavaşlatmak için frenleme sistemini harekete geçirebilen sistem.
- Gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarısı: Sürücünün dikkati dağıldığında uyaran sistem
- Geri manevrada algılama: Sürücüye geri manevra yaparken arabanın arkasındaki insanlara ve nesnelere çarpmasını engellemek için uyaran sistem.
- Lastik basınç izleme sistemi: Sürücüye lastik basıncı ile ilgili bilgileri paylaşan, araca takılı sistem.
- Olay veri kaydedicisi: Trafik kazalarındaki çarpışmaların tüm aşamalarını kaydeden ve depolayan sistem
- Şeritten ayrılma uyarı sistemi: Araç sürücüsünü, kullandığı şeritten ayrılması durumunda uyaran sistemdir.
Araç almayı düşünüyorsanız en yeni ikinci el otomotiv ilanlarına bakmadan geçmeyin. Eğer aracınızı satmayı düşünüyorsanız aracınızı arabam.com üzerinden ücretsiz ilan vererek hızlıca satabilirsiniz.
Valla bravo çok geç kalınmış bir karar bu ancak sayılan bu özelikler zaten çok pahalı olan araç fiyatlarını çok daha fiyat artışı olmasına neden olacaktır. Bakanlık bunun içinde hem vatandaşa teşvik hemde üreticinin satış hacimlerinin artırılması adına ÖTV gibi çok gereksiz bir vergiden yaaa muaf tutmalı yada ÖTV oranlarını %10 gibi sembolik bir orana çekmeli…..
Sayın Yetkililer, Bu yeni çıkan Kanun çok güzel, ama nasıl uygulanacak? Eski model araçlara nasıl uygulanacak? Eski tip araçlara uygulama yapmak için , çalışma veya bu konuda bir girişim varmı? Saygılar ve Hayırlı bayramlar dilerim
herkezin faydalanabileceği maddi seviyeye gelebilirsek iyi insan hayatı söz konusu burda devlete çok iş düşüyor tabi bir emekli olarak ulaşamayacağımız hedef