Yeni Başlayanlar İçin Araba Kullanma Rehberi

1
23892
araba-kullanma-rehberi

Öğrenmeye yeni başlayanlar için araba kullanma tam bir korkulu rüya olabiliyor. Eğer siz de araba kullanmak için nereden başlayacağınız bilmiyorsanız ve “Araba kullanmak zor mu?” sorusu kafanızı kurcalıyorsa, sizin için hazırladığımız araba kullanma rehberini okumadan geçmeyin.

1“Ben kullanabilir miyim?” demeyin!

Araba kullanmak özellikle büyük şehirlerde daha korkunç bir hal alabiliyor. Agresif sürücüler, devamlı trafik ve büyük araçların şehir içinde de hareket ediyor olması yeni başlayanlar için kabus gibi olabiliyor.

Unutmayın, araba kullanmak 18 yaşını geçen herkes için bir ihtiyaç ve herkes yeterli süreyi kendine tanırsa araba kullanmayı öğrenebilir. Yalnızca kendinize yeterli süreyi tanımanız, bol tekrar yapmanız ve en önemlisi deneyimli birinden ders almanız gerekiyor. Çevrenizde size araba kullanmayı öğretecek deneyimli biri yoksa sürücü kurslarından eğitim alarak araba kullanmayı öğrenebilirsiniz. Özellikle sürücü kurslarında bulunan eğitime özel araçlarla daha güvende hissederek araba kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu araçların içerisinde eğitmenler için ekstra gaz ve fren pedalları bulunur. Olası bir yanlışlık durumunda eğitmenler bu pedallar ile duruma müdahale edebilirler.

2Trafik kurallarını iyi bilmelisiniz

Direksiyon başında deneyimli olmak ve tekrarlarla trafiğe çıkmak araba kullanmanın temel unsurlarından. Ancak trafiğin kendine göre bir dili ve akışı var. Trafik kurallarını ve işaretlerini öğrenerek özellikle bu dili iyice öğrenmelisiniz. Edineceğiniz direksiyon deneyimi sizin trafik içerisinde bu dili doğru konuşmanızı sağlayacak.

Trafik işaretlerini ve kurallarını öğrenebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberi sürücü kursundan alabilirsiniz. Ehliyet alabilmeniz için bilginizi sınayan bir testten geçiyorsunuz ancak ehliyet sonrasında da bu bilgiyi kullanacağınızı unutmayın. Ezber yapmayın gerçekten öğrenmeye ve anlamaya çalışın.

2020 Yılı Ehliyet Alma Rehberi

3Sabır ve hoşgörüyü es geçmeyin

Herhangi bir şeyi yeni öğrenmek bazı kişiler için sıkıntılı olabiliyor. Sabırsız ya da agresif insanlar için bu süreç daha stresli olabilir. Kimse doğduğunda araba kullanmayı bilerek gözlerini açmıyor. Kendinize zaman tanımaktan çekinmeyin.

Türkiye’de maalesef her durumda korna çalınması bir adet haline gelmiş. Çevrenizden gelen korna seslerine kendinizi kapamayın ancak sizi strese sokmasına da izin vermeyin.

Sabırlı biri olmanıza rağmen trafikte sizinle birlikte bir çok araba da hareket ediyor. Her sürücünün sabırlı ve hoşgörülü olduğunu söyleyemeyiz. Bu nedenle çevrenizdekilerin sizi sıkıştırarak stres yapmanıza sebep olmasına izin vermeyin. Trafik kurallarını doğru uyguladığınızdan emin olun yeterli.

4Araba kullanmayı öğrenmek ne kadar sürer?

Bu tamamen kişiye bağlı bir durum herkes belli bir süre içerisinde araba kullanmayı öğrenebilir demek doğru olmaz. Ancak gerekli çalışma ve pratikle ortalama 1 aylık sürede trafiğe çıkabilirsiniz. 1 ay geçmesine rağmen trafiğe çıkma konusunda kendinize güvenmeyebilirsiniz, bu çok normal. Araba kullanmak tamamen kişiye özel bir durum.

Araba kullanmada usta olabilmeniz için yıllar süren bir deneyime sahip olmanız gerekiyor.

5Trafiğe çıkarken dikkat etmeniz gerekenler

Trafiğe çıkmadan önce güvenli sürüş için gerekli önemleri aldığınızdan emin olmalısınız.

  • Emniyet kemerinizi mesafe ne olursa olsun takın. Dikiz aynalarınızı ve yan aynaları kontrol etmeden yola çıkmayın. Koltuk mesafenizi kontrol etmeden arabayı hareket ettirmeyin. Yoldayken aynalarınızı 8-10 saniyede bir hızlıca kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Ayna kontrolünü alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Yola çıktığınızda ise sizin ve yolcuların güvenliği için kesinlikle telefonunuzla meşgul olmayın. Trafik kazalarının dikkatsizlikten meydana geldiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
  • Yine yolda araç takip mesafesini dikkate almalısınız. Önünüzdeki araçla aynı noktaya sizin gelişiniz arasında ortalama 2 saniye süre geçmeli. Eğer erken vardıysanız yavaşlamalısınız.
  • Araç kullanırken sinyal vermeyi unutmayın. Durum ve kalkış anlarında, şerit değiştirmelerde ve faklı bir yöne döneceğiniz zamanlarda mutlaka sizinle birlikte yolda seyahat eden diğer sürücüleri sinyal vererek uyarın.

Araba kullanmaya başlarken yeni aracınıza da bakmadan geçmeyin, 2. el ilanlarımızı hemen inceleyin

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here