Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ikinci el otomobil piyasasındaki fiyat artışları ve satış yapabilecek kişi ve kurumlar hakkında yeni açıklamalar yaptı. Otomobil satışlarında bakanlık kontrolleri sıklaştırıldı.
Koronavirüs pandemisi hayatımızın her alanındaki fiyatlara yansımaya devam ediyor. Salgın sonrası artan döviz kurları yüzünden sıfır otomobil fiyatlarında bir artış gözlenmişti. Hal böyle olunca ikinci el otomobil fiyatları da arttı. Ancak sonrasında sıfır otomobillerin bulunabilirliğini azalması ve kredi teşviklerinin açıklanması ile bu artış kontrol edilemez bir noktaya geldi. İkinci el araba fiyatları düşer mi, ne zaman düşer soruları herkesin aklında. Eleştirileri dikkate alan Ticaret Bakanlığı, ikinci el sektörünün de içerisinde bulunduğu on binlerce şikayeti değerlendirdi. Haksız fiyat artışlarının takibe alındığının altı çizildi.
Ticaret Bakanı Açıklama Yaptı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Haksız fiyat artışına ilişkin 17 bin firma için 52 bin şikayet geldi. 50 bin üründe incelememiz bitti. 2400 firmanın savunmasını alıyoruz. Haksız fiyat artışlarına yönelik çok sayıda şikayet geliyor. İkinci el araç ve konut satışında ilan edilen fiyat farklılıklarının tespiti konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığıyla çalışacağız. 10 bin ürünü inceledik 300 tane ceza kestik. Maliyetlerde artış varsa ceza kesmiyoruz.” ifadesini kullandı.
Yeni düzenlemenin detayları da belli olmaya başladı. Artık internet ortamında satış yapabilmek için yetki belgesi istenecek. Satışların yapıldığı pazar yeri internet sitelerinde açılan mağaza ile fiziki mağazanın adı aynı olacak. Ekspertiz raporları satıştan en erken 7 gün önce alınmış olacak. Ekspertiz raporunda hile tespit edilirse raporu hazırlayan işletmelerin TSE yeterlilik belgeleri iptal edilecek ve 2 yıl boyunca yeterlilik belgesi alamayacaklar. Yeterlilik belgesi almak için istenen ana şartlar ise şu şekilde: Kişi meslek odasına kayıtlı olacak, vergi kayıtları, iş yeri açma ve ruhsat belgeleri bulunacak.
İkinci el alım satımı yapan firmalardaki çalışanlar da mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda olacak. Ayrıca yol ve kaldırım gibi ortak kullanım alanlarının taşıt teşhir alanı olarak kullanılması da yasaklanıyor.
Girişimlerin fiyatlara nasıl yansıyacağı ise henüz bilinmiyor. İkinci el araba fiyatları düşer mi? sorusunda ise, genel beklentinin fiyatların az da olsa düşeceği yönünde.
Yetki belgesi durumu piyasayı biraz karıştıracağa benziyor.
Artışın sebebi vatandaşlar. Her ilana pazarlık payı koyuyorlar. Sonrasında gelen piyasayı o diye analiz ediyor. Kendi de bir pazarlık payı koyup ilan veriyor. Onu gören bir pazarlık daha…
Olmayan sıfır araç fiyatlarının %100 zamlanmasına müsaade ederseniz 2. elde böyle olur. Önce sıfır araç fiyatlarını düzenleyin. ÖTV ye KDV ödemeyi bırakalım. Araç fiyatına ÖTV ödüyoruz. Sonra bu birleşime KDV ödüyoruz. KDV de araç fiyatına göre düzenlenmelidir.
Körler sağırlar birbirlerini ağırlar olmuş resmen. Hatayı kredi çıkararak yaptınız. Artık dikiş tutmaz bu durum.