İkinci el araç alım satımlarında dikkatli olun! İkinci el araç dolandırıcıları kullandıkları yöntemlerle sizi tuzaklarına düşürebilirler.
Yeni bir araba almak, özgürce seyahat etmek, dilediğiniz yere kendi aracınızla gidebilmek gibi ihtiyaçları ve en çok da kendi aracınıza sahip olmanın heyecanını barındırır. Ancak ikinci el araç alım satımlarında tüm bu heyecanı gölgeleyen kötü niyetli alıcı ve satıcılar hep var. Maalesef onların varlığı, pek çok insan için hatta aile için araba alma heyecanının yarıda kalmasına neden oluyor. Peki, özellikle ikinci el araç alımlarında yaşanan bu dolandırıcılık olaylarında en çok rastlanan örnekler hangileri, İkinci el araç dolandırıcıları hangi yöntemleri kullanırlar ?
İkinci El Araç Dolandırıcıları En Çok Hangi Yöntemleri Kullanıyor?
İkinci el araba alırken alıcıların çok dikkatli davranması gerekiyor. Aksi halde kötü niyetli alıcıların tuzağına düşme ihtimalleri hep var. Sıklıkla kullandıkları yöntemler ise şöyle özetlenebilir:
1. Oldukça iyi durumda görünen ama aslında pert olmuş bir aracı almak üzere olabilirsiniz. Otomobil dolandırıcılarının en sık kullandığı yöntem budur. Pert olmuş bir aracı alıp yeni ve temiz bir görünüm verir ardından da araç için değerinin biraz altında bir rakamla ilan çıkarlar. Peki, söz konusu kaza ve hasar geçmişi TRAMER benzeri sorgularda çıkmaz mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Burada TRAMER sorgusunda neler görülebilir konusunu biraz açıklamak gerekiyor. TRAMER sorgusunda söz konusu hasar, kaza raporları resmi kayıtlara işlendiyse bilgi edinebilirsiniz. Aksi halde yani aracın aldığı hasar resmi kayıtlara işlenemden onarıldıysa TRAMER sorgusu size istediğiniz sonucu vermez. Bu nedenle aracı mutlaka kendi belirlediğiniz, güvenilirliğinden emin olduğunuz bir oto ekspertiz incelemesine sokun.
2. En sık rastlanan dolandırıcılık yöntemlerinden biri de araç için ön ödeme alıp kaçmaktır. Dolandırıcılar, bir biçimde alıcıyı araç konusunda ikna ettikten sonra (en güçlü ikna yöntemi aracı değerinin altında satmaktır) makul bir sebeple kapora isterler. ‘Araç benim değil, abimin o da kaporasız bırakmıyor’, ‘aracın sahibi Almanya’da ona kapora göndermeden aracı bekletemem’, ‘Araç yurt dışında, biraz kapora yatırırsan oradan getiririz’ gibi çeşitli bahanelerle bir miktar ön ödeme alıp kaçarlar. Bu yöntem gerçekten çok sık kullanılıyor.
3. Sadece alıcı için değil satıcı için de ikinci el piyasasında risk çok. Notere gidildiğinde paranın elden verileceği ve gelmek üzere olduğu bilgisi paylaşılıyor. Bu esnada Noter’i meşgul etmemek adına ya da sizi telaşlandırdıkları için imzayı atabiliyorsunuz. Bundan sonra ayıklayın pirincin taşını.
4. En çok yapılan ve belki de en ucuz dolandırıcılık numarası ise aracı deneme bahanesiyle alıp kaçmak. ‘Böyle şey olur mu’ demeyin, oluyor. Son derece güzel giyimli çok beyefendi bir alıcı bir dene turu yapabilir miyim deyip tarihe karışabiliyor. Zaten bu kadar güvenilir görünmese kim arabasını denemesine izin verir ki?
5. Bazen ağır hasar kaydı kayıtlarda görünmeyebiliyor. Örneğin kaza yapmış bir aracı alıp tamir ettiren dolandırıcılar 45 gün içinde aracı değerinden uygun fiyatla acilen satıyorlar. Bu sırada yapılan sorguda hasar gözükmüyor. Ancak araç el değiştirdikten sonra ve 45 sonra yapılan sorguda hasar çıkıyor.
İnternetten Araba Almak Güvenli mi?
İkinci el araç alım satımları hem oto pazarlarında hem de geleneksel yöntemlerle yapılan alışverişlerde çok sayıda risk içerir. Bu risklerin büyük bir kısmı internet oratmındaki ilanlar için de geçerlidir. Aslında söz konusu risklerle ilgili olarak aracın bulunma şekli yani oto pazarı, internetteki ikinci el araba ilanları ya da çevrenize sorarak ikinci el satılık araç bulma biçimi durumu değiştirmiyor. Burada belki de dijital izlerin takip edilebilir olması bir online ilanları daha güvenli kılabiliyor. Ancak esas güvenli sonuçlar, alıcı ya da satıcının dikkatli ve uyanık davranmasını gerektiriyor. Bu nedenle kapora vermeyin. Aracı yanında sizin tarafınızdan biri olmadan denemeye müsade etmeyin. Noterde parayı görmeden satışı yapmayın. Plaka sorgulama ile yetinmeyin. Değerinden ucuz ikinci el araç ilanlarına karşı dikkatli olun.