Son derece hareketli olan ikinci el araç piyasası, araç satın almak isteyenlerden büyük ilgi görüyor. Fakat geniş fiyat aralığına sahip 2. el otomobiller nedeniyle ucuz seçenek arayışları da oldukça fazla. Eğer siz de uygun fiyatlı bir araç alma niyetindeyseniz, açıklamasında “araç çekme belgelidir” ibaresi bulunan ilanlarla sıkça karşılaşabilirsiniz. Bu tür araçlar, görece erişilebilir fiyatları ile diğer ilanlar arasında dikkat çekebiliyor.
Çekme belgeli araçlar, adından da anlaşılabileceği gibi trafikten çekilme durumunu ifade ediyor. Olumsuz bir ifade gibi görünse de trafikten çekme işleminin farklı sebepleri olabilir. Mesela araç sahibi yurt dışına çıkacaksa uzun bir süre için aracını trafikten çekebilir. Bu sayede Motorlu Taşıtlar Vergisinden ve yıllık olarak yapılması gereken zorunlu trafik sigortasından muaf olur. Diğer yandan aracının muayenesi bitmiş olabilir. Muayenesiz araçların plakalı satışı gerçekleşemediğinden araç sahibi, trafikten çekmek durumunda kalmış olabilir. Çekme belgeli ne demek öğrendikten sonra gelin merak edilen sorulara birlikte bakalım.
Çekme Belgeli Araç Satın Alınır mı?
2.el otomobil ararken kısıtlı bir bütçeye sahip olabilirsiniz. Almak istediğiniz aracı buldunuz, ancak araç çekme belgeli. Bu araç muhtemelen piyasa fiyatlarından daha uyguna satılıktır. Daha uygun fiyata alıp biraz masraf edip trafiğe sokup en azından bakımları yeni yapılmış bir araca binmek hiç de fena fikir gibi gözükmüyor. Bu noktada hem alıcı hem de satıcı için çekme belgeli araç alım satımı yapılabiliyor. Ancak almayı planladığınız araba, uzun bir süre muayeneye girmediği için size yüklü miktarda masraf açabilir. Bu sebeple aracı iyi bir ekspertize sokmadan almayın.
Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
Herhangi bir sebepten aracınızı trafikten çekmek istediğinizde yerine getirmeniz gereken bazı şartlar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Aracın motorlu taşıtlar vergi borcu olmamalı
- Plakaya yazılı ödenmemiş hiçbir trafik cezası olmamalı
- Plaka yerinden sökülmüş olmalı
Bu üç şartı gerçekleştirdiğinizde plakalarınızla birlikte notere gitmeniz yeterli. Burada çekme belgesi almak istediğinizi söyleyip ödeme yapmanız gerekiyor. Karşılığında plakalarınızı teslim edip aracınızı trafikten çekebilirsiniz.
Çekme Belgeli Araç Nasıl Tekrar Trafiğe Çıkarılır?
Çekme belgeli araçla trafiğe çıkmak kesinlikle yasaktır. Yakalandığınız takdirde aracınız bağlanır. Fakat aracınızı isteyerek trafikten çektiyseniz veya çekme belgeli bir araç aldıysanız tekrar trafiğe sokmak için yapmanız gereken birkaç kısa işlem var.
- Öncelikle aracınızın muayenesini yaptırmanız gerekiyor.
- Muayene öncesi ise aracın eksik veya bozuk bir yeri var ise yaptırmalısınız.
- Araç muayeneden geçtikten sonra muayene istasyonundan verilen belge ile birlikte notere gitmelisiniz.
- Burada aracınızı trafiğe sokmak istediğiniz beyan ederek bu belgeleri teslim etmeniz gerekiyor.
- İstenilen trafiğe sokma bedelini de ödedikten sonra plaka kağıtlarını alabilirsiniz.
- Bu plaka kağıdıyla şoförler odasından 2 adet plakanızı bastırabilirsiniz.
- İşlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra aracınızla gönül rahatlığıyla trafiğe çıkabilirsiniz.
Demek dikkat etmek gerekli. Duymuştum ama değerini düşürdüğünü düşünmemiştim
her defasında arkadaşlarıma sorup anlık öğrendiğim ama bir türlü aklımda kalmayan bir şeydi güzel yazı olmuş
Çok iyi bir şekilde tanım yapılmış açıklamalar net ve etkileyici ydi teşekkürler
peki muayene parası normalmi cezalımı alınır eksozda var tabi
Yurt dışından gelen arabaya çekme belgesi alınır mı?
harika yazı kısa ve net olmuş teşeküürler
hemen her konuda kurumsal ve temiz bir firma arabam.com harika bir uygulama gerçekten.
Her türlü güveni hak ediyorsunuz. Çok faydalı bir makale olmuş.
Makale çok faydalı olmuş ellerinize sağlık…
Güzel açıklama teśekürler
Yazıda gözden kaçırılmaması gereken bir husus “muayenesi bitmiş aracın, muayene yapılmadan plaka satışı yapılamayacağından, çekme belgesi alınarak satış yapmak için”
Sizce muayeneden sorunsuz geçebilecek bir araç için 372 TL, 88 krş vererek muayenesini yaptırmak ve o şekilde satış yapmak daha mantıklı değil mi?
Muayeneden kolay geçmeyecek kadar, çözümü oldukça pahalı ve zaman alacak, zahmetli, bir veya birden fazla sorun ve arıza var anlamı çıkıyor. Aman dikkat!!!
Aynen öyle
Yazıda gözden kaçırılmaması gereken bir husus “muayenesi bitmiş aracın, muayene yapılmadan plaka satışı yapılamayacağından, çekme belgesi alınarak satış yapmak için”
Sizce muayeneden sorunsuz geçebilecek bir araç için 372 TL, 88 krş vererek muayenesini yaptırmak ve o şekilde satış yapmak daha mantıklı değil mi?
Muayeneden kolay geçmeyecek kadar, çözümü oldukça pahalı ve zaman alacak, zahmetli, bir veya birden fazla sorun ve arıza var anlamı çıkıyor. Aman dikkat!!!
Geçen gün yeni bir reno clio 5 aldım bu tür şeyleri araştırdım ama anlamadım bunun amacı nedir? Benim aracımı da çektiler. Sağolun bu yazı sayesinde öğrendim.
Çekme belgeli araçlar da bu uçuk fiyatlardan nasibini aldı .Bilgiler için teşekkür ederim admin
Çok faydalı olmuş
Çok güzel olmuş
thanks!
kısa bir yazı ile en güzel şekilde özetlenmiş.
Araçlar hakkında çok güzel içerik paylaşıyorsunuz teşekkürler
çok sağolun ya böyle bir araç alıcaktım bende
baya basitmiş. Kısa ve öz bir paylaşım olmuş teşekkürler.
teşekkürler çok faydalı olmuş gerçekten
Asıl önemli bir sebebide araç ağır kazalıysada trafikten çekilir bir müddet araç sahibi bekler tamir konusunda acele etmez.
3 ay önce muayenesi yapılıp cekme belgesi alınan arac tekrar trafiğe acılırmı?