Renault Morphoz konsepti, dünyanın ilk şekil değiştirebilen elektrikli otomobili olarak tanıtıldı. Bu model ile Renault, üreteceği elektrikli otomobil modelleri konusunda geleceğe ışık tutuyor. Coronavirüs salgını nedeniyle ‘Cenevre Otomobil Fuarı 2020’ iptal olmasaydı, görücüye çıkacak konsept araçlardan birisi de Renault Morphoz olacaktı. Başkalaşım anlamı taşıyan ‘Morphoz’ kelimesinin seçimi de aracın gövdesinin şekil değiştirebiliyor olmasına atıfta bulunuyor. Ayrıca, yolcu bölmesinin dönüştürülebildiği paylaşım modu ise, kullanıcılarına evlerinin salonunda hissettirmesiyle birlikte modüler bir yenilik sunuyor.
Tasarımındaki Şaşırtıcı Ayrıntılar Dikkat Çekiyor
Elektrikli mobilitenin öncüsü ve uzmanı olarak değerlendirilen Renault grubu, 10 yılda 8 elektrikli otomobil lansmanı gerçekleştirdi. Mart ayında tanıtılan yeni elektrikli otomobil konsepti Morphoz tasarımı, iç mekanı ve şaşırtıcı ayrıntıları ile Renault’un yeni elektrikli model ailesine dair ipuçları sunuyor. Bu modelde, bir Crossover gövdesine sahip olan Renault Morphoz konseptinin, tavanı ise oldukça eğimli bir şekilde tasarlanmış ve buna ek olarak sportif görünüme katkı sağlayan farklı detaylara da yer verilmiş. Bu otomobil Renault’un CMF-EV adlı gelişmiş platformu üzerine oturtularak ortaya çıkartılmış. Güç ve menzil anlamında birden fazla konfigürasyon sağlayan bu platform, kullanıcılarına hem iç mekanda hem de bagaj kısmında geniş bir hacim sunuyor.
Renault Morphoz Neden ve Nasıl Şekil Değiştiriyor?
Renault Morphoz ihtiyaçlara göre kişiselleştirilebilen modüler bir otomobil olma özelliği taşıyor. Sürüş halinde iken dahi indüksiyon yöntemi ile şarj edilebilen bu crossover konsepti, üçüncü seviye otonom sürüş modeli ile donatılmış. Ayrıca 2017 yılında tanıtılan Symbioz konsepti gibi özel paylaşım işlevleri sunan Morphoz, kişisel kullanıma yönelik bir otomobil olarak tasarlanmış. Otomobilin gövdesinin şekil değiştirebiliyor olması modelin ismine ilham kaynağı olmakla birkilte araçta bulunan iki farklı sürüş moduna imkan sağlıyor. Şehir modunda gövdesi kısalan aracın yolculuk modunda ise gövdesi bir miktar uzuyor. Şehir modu, 40 kWh akü kapasitesi ile günlük kullanımlar için yeterli 400 km menzile sahip ve bu kapasitesiyle kullanıcı ihtiyaçlarının %90’ından fazlasını karşılayabilecek belli bir esneklik sunuyor. Daha uzun mesafeler söz konusu olduğunda ise karşılanamayan yüzde %10’luk ihtiyaç doğrultusunda araç, ek bir seyahat menzili artırma akü paketiyle donatılabiliyor. Araç özel bir istasyonda seyahat moduna dönüştürülürken sadece birkaç saniye içinde, 50 kWh kapasiteli pil takılarak menzili 700 km‘ye çıkarılabiliyor.
Yolcu Bölmesi Evinizde Hissettiriyor
Renault’un son konsept otomobili olarak tanıtılan Morphoz, yola bakması gereken sürücü hariç geriye kalan yolcuların sohbet etmesi veya ortak bir aktivite yapmak için yüz yüze bakabilmelerine olanak sağlayan paylaşım modu sunuyor. Tamamen simetrik bir biçimde tasarlamış olan ön yolcu koltuğu arkaya bakacak biçimde tam tur döndürülebiliyor. Böylelikle yolcular orta konsol ve geniş ekran sayesinde kendilerini evlerinin salonunda hissedebiliyorlar. Ayrıca Renault Morphoz şehir modundan seyahat moduna geçirildiğinde otomatik olarak arka yolcu koltukları geriye doğru hareket ediyor ve iç mekanda ek alan yaratılıyor. Bu sayede daha fazla bacak mesafesi elde eden yolculara rahat bir yolculuk keyfi sunuluyor.
gördüğüm en iyi konsept otomobillerden
nasıl oldu bu araba tasarımları böyle ya alışmakta zorluk çekiyorum 🙂
“Hokus pokus” ses komutuyla değiştirswydi şeklini çok kral prim yapardı
biçim olarak bile çok ütopikken özellikleri hayran verici