Ambeleye Kalkmak Ne Demektir ? Dizel Otomobil Sahiplerinin Dikkatine!

3
38583

Ambeleye Kalkmak (Diesel Runaway)

Günümüzde otomobillerin ihtiyaç olduğu bu dönemde, birçok kişi ekonomi olması sebebiyle dizel araba tercih ediyor. Hal böyle olunca da dizel araçların kilometresi bir hayli yüksek oluyor. Zamanında bakımları yapılmamış veya hor kullanılmış dizel otomobiller sorun çıkarabiliyor. Bu yazımızda sizlere birçok kullanıcının korkulu rüyası olan Ambeleye kalkmak olarak bilinen aslında Diesel Runaway (kendini öldürene kadar devir çevirmek) sorunundan bahsedeceğiz.

Ambeleye Kalkmak

Halk dilinde ambeleye kalkmak olarak bilinen aslında ismi diesel Runaway olan bu terimin anlamı motorun devirlenerek kendini yok etmesidir.

Peki Bu Nasıl Gerçekleşir?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi zamanında bakımı yapılmayan veya hor kullanılmış birçok araçta yaşanması muhtemeldir. Diesel Runawayin bir kaç sebebi vardır. Bildiğimiz üzere dizel otomobillerde ateşleme bujisi kullanılmamaktadır. Yani yakıt sıkıştırılarak enerjiye dönüşmektedir. Yağ yakan otomobiller yağ buharı oluşturur. Bu buhar gereğinden fazla ise emme zamanında motor tarafından emilir. Kontrolsüz devir artışı söz konusu olur. bir başka neden de dizel otomobillerde turbo beslemesi bulunmaktadır. Turbonun görevi yanma odasına hava basmaktır. Bu turbo da yağlamasını motor yağıyla gerçekleştirir. Zamanla turbo milinde oluşan boşluk motor yağının  yanma odasına gönderilmesine neden olur. Sonuç yine Runawaydir. Şimdi ise diesel runaway ile karşılaştığımızda yapılması gerekeni açıklayalım.

Ambeleye Kalkmak Durumunda Yapılması Gereken Nedir ?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz sebepler yüzünden dizel otomobiller ambeleye kalkabiliyor. Bu durumda birçok kişinin aklına aracı stop etmek geliyor. Ancak motor, gelen yağı yakıt olarak göreceği için stop etmek fayda etmeyecektir. Bu durumda yapılması gereken, Soğuk kanlılığınızı koruyarak motorun kaputunu açarak hava emmesini bir havlu veya bezle tıkamaktır. Egzozdan çıkan yoğun duman ve motorun yüksek devirde çalışması sonucu çıkan yüksek ses, birçok insanın araçdan kaçıp, uzaktan izlemesine sebep olmaktadır. O korkuyla emmeyi bulamazsanız eğer aracınız da manuel ise aracı en yüksek vitese takıp bir anda debriyajı bırakırsanız stop etmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu noktada baskı balatanızın durumu çok önemlidir. durumu iyi değilse kaçıracaktır. Gaz vermeye devam edecektir. Yapılması gereken son şey de, egzozu havlu bez gibi bir şeyle tıkayıp hava çıkışını engellemektir. Çıkan duman bunu yapmanızı bir hayli zorlaştıracaktır.

Bakımlarınıza Dikkat Edin

Otomobillerin yağ yakmasının en büyük sebeplerinden birisi, bakımlarının düzenli yapılmamasıdır. Turbo arızalarının da en büyük sebebi zamanında değişmeyen motor yağıdır. Aynı zamanda turbo beslemeli dizel otomobillerde motor soğukken aşırı devir çevirmekten kaçınılmalıdır. Uzun bir yoldan gelinmişse 3 dk kadar rölanti devrinde çalıştırılıp stop edilmesi gerekmektedir.

Yağ Yakması Nedir Yazımıza Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here