Hareketsiz Kalan Araçların Sağlığı İçin İpuçları

5
3810

Hareketsiz Kalan Aracınızın Sağlığı İçin 8 Öneri

Covid-19 salgınıyla birlikte insanlar evlerine kapanınca birçok araç garajlarda veya park edildiği sokak kenarlarında çakılıp kaldı. Hareketsizlik insan vücudu için olduğu gibi otomobiller için de tehlikeli bir durum. İşte sizin için hareketsiz kalan veya çok az kullanılan araçların sağlığını koruyacak 8 öneri.

1Aracınızı park halinde bırakmadan önce deposunu doldurun.

Tam dolu olmayan veya boş olan bir yakıt deposu uzun süre oksijene maruz kaldığında, yakıt hatları, enjektörler ve yakıt filtrelerinde tıkanıklığa sebep olan “oksidasyon” kaynaklı kirlilikler oluşabiliyor. Ayrıca yakıt deposundaki yoğuşmadan ve yakıt hattındaki ısı çevriminden kaynaklanan “su kontaminasyonu” da, nem birikmesiyle iç paslanmaya neden olarak yakıt sisteminde partikül kirliliği yaratabiliyor. Bu kirlilik daha sonra yakıt enjektör ve pompalarında kalıcı hasarlar oluşmasına sebep olabilir.

Bakım uzmanları bu sorununun önüne geçilmesi adına, uzun süre park halinde kalacak araçlar için yakıt deposunun tam dolu olarak bırakılmasını tavsiye ediyor. Eğer araç 6 aydan uzun bir süre kullanılmayacaksa, depo içinde zararlı etkenlerin oluşmaması için yakıt dengeleyici katkı sıvısının da kullanılabileceği belirtiliyor.

2Akünüzün Şarjını Kontrol Edin

Park halindeyken boşalmaya devam eden araç aküleri, aracın yarım saat boyunca çalışır halde bırakılması durumunda şarjının bir bölümünü geri kazanabiliyor. Bununla birlikte alternatör aküyü tamamen şarj edene kadar aracı sürmek, akünün dolmasına daha fazla katkı sağlıyor. Eğer marşa basıldığında akü zorlanıyorsa, performans artırımı için akü kutup başlarının temizlenmesi öneriliyor.

3Aracınızı kullanmasanız da motor yağı seviyesini kontrol edin

Motorlarda yağ eksiltme; genellikle araç çalışır durumda gerçekleşirken, kimi zaman karter tapasından sızıntı oluşturmak kaydıyla da yaşanabiliyor. Bu noktada uzun süre park halinde kalan aracın motoru çalıştırılmadan önce, yağ seviyesinin ve diğer sıvı seviyelerinin kontrol edilmesi önem taşıyor. Ayrıca aracın yoğun veya az kullanımına bakılmaksızın havadaki nem, karterin içerisinde birikebiliyor. Motorun en hayati bileşenlerinden birisi olan motor yağını aracı çalıştırmadan önce mutlaka kontrol edin.

4Lastik basıncını kontrol edin

Geçirgenlik sebebiyle lastiklerin havası zamanla sızarak azalıyor. Aracın düşük havalı lastikle uzun süre park haline kalması, araç ağırlığının ve park edilen yüzeyin etkisiyle lastikte aşınmaya neden olan düz noktaları da artırabiliyor.  Bu düz noktalar, her ne kadar belirli bir hızın ardından lastik ısınmasından sonra kaybolsa da, aşırı sıcaklıktan dolayı kalıcı hale gelebiliyor. Bu noktada lastiklerin değiştirilmesi önem arz ediyor. Bunun önüne geçmek için lastik basıncının PSI cinsinden düzenli olarak kontrol edin. Aracınıza özgü belirlenen lastik basıncı değerlerini, sürücü kapısının iç kısmında veya depo kapağının iç kısmında bulunan lastik bilgi etiketinde bulabilirsiniz

5Hareketsiz kalacak arabanın el frenini kullanmayın

Birkaç gün boyunca kullanılmayan araçların disk frenlerinde yüzey pası oluşsa da, biraz araç kullanımı ve fren sonrası sürtünmeyle bu paslar kayboluyor. Ancak araç el freni çekili olarak uzun süre hareketsiz kalırsa oluşan pas, balataların diske veya pabuçların kampanaya kaynamasına neden olabiliyor. Böyle durumda fren sisteminin tekrar serbest kalması için profesyonel bir müdahale gerekiyor. Model yılı daha eski olan veya nemli ortamlarda bulunan araçların korozyon riski ise daha fazla oluyor.

Uzmanlar ise uzun süreli park etme durumlarında el freninin uzun süreli kullanılmamasını öneriyorlar. Eğer araç manuel vitesliyse, düz zemine park edip vitesi birinci veya geri vites konumunda el frenini çekmeden bırakılması tavsiye ediliyor. Eğer el freni kullanılacaksa, el frenini bırakıp çekmek için aracın sık sık ziyaret edilmesi öneriliyor. El frenini indirdikten sonra aracı öne veya arkaya ayak frenini kullanarak hafifçe kaydırmak, aracın fren bileşenlerinin birbirlerine yapışmasını önlüyor.

6Aracınızın dış yüzeyini temiz tutun

Kısa vadede önemsiz gibi görünen boyadaki çiziklerden içeri nüfuz eden hava ve toz gibi etkenler, uzun süreçte korozyona neden olabiliyor. Doğrudan gelen güneş ışığı, aracın plastik parçalarında ve döşemelerinde renk solmasına ve uzun süre maruz kalındığında plastik malzemelerde çatlaklara neden olabiliyor.Araç açık alanda park halindeyse; boyanın, kapı fitillerinin, camların ve araç içinin korunması adına kaliteli bir brandayla aracın örtülmesi gerekiyor. Eğer branda yoksa veya araç gölgelik bir alanda park edilmemişse, sileceklerin kaldırılması ve camla temas etmemesi öneriliyor. Ayrıca park edilmiş aracı düzenli olarak yıkamak ve sonrasında bir kat cila uygulamak da boyayı hasardan koruyan diğer bir önlem olarak vurgulanıyor.

7Aracın klima sistemini çalıştırın.

Kompresör plakalarının oksitlenmemesi ve hortum ile genleşme valflerinin kurumaması için klimanın düzenli olarak bir süre çalıştırılması tavsiye ediliyor. Klimayı en yüksek ayara getirip 5-10 dakika boyunca açık bırakmak, kabin filtresinde biriken bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.

8Aracı haftada en az 1 kere çalıştırın.

Aracınızın çalıştırılması ve çalışma sıcaklığına kadar rölantide bırakılması, motor yağının motor içerisinde dolaştırılarak sistemin yağlanmasını sağlıyor. Uzmanlar, hareketsiz kalacak aracı korumanın en iyi yolunun, haftada bir kez en az 20 dakika aracı hareket ettirmek olduğunu belirtiyorlar.

5 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here