Ön cam sürüş esnasında en çok baktığımız alandır. Yola baktığımız esnada net bir şekilde yolu görmemiz çok önemlidir. Ancak dış etkenler nedeniyle çatlama gibi sorunlar ile görüş açımız zayıflayabiliyor. Bugünkü yazımızda cam çatlak çeşitlerini, nasıl meydana geldiğini ve nasıl tamir edileceğini anlatan bir yazı hazırladık.
Ön Cam Çatlak Çeşitleri Nedir?
Boğa Gözü Çatlağı
Bu çatlak türü ön camda görülen en yaygın çatlak türüdür. Boğa gözü diye adlandırılması çatlağın yapı itibariyle boğa gözüne benzemesinden kaynaklanıyor. Boğa gözü çatlağı kesit alanı dar olan cisimlerin cam yüzeyine düşmesi sonucu dairesel bir şekil kazanmasıyla oluşur.
Yıldız Çatlak
Adından da anlaşılacağı üzere yıldız şeklini andıran bu çatlak şekli keskin köşeli bir kaya parçasının cam yüzeyine çarpmasıyla oluşur. Köşeli olan kaya parçası cam yüzeyinde küçük bir oyun açacağı için çatlağın büyüme riskini artırır. Bu durum riske atılmamalıdır ve cam zaman geçmeden değiştirilmelidir.
Kombinasyon Çatlağı
Yıldız çatlağı ve boğa gözü çatlağının birleşimi olarak görülen bu çatlak genellikle çakıl taşının sert bir şekilde temas etmesiyle oluşur.
Kenar Çatlağı
Kenar çatlağı kenardan çatlayan ve başlangıç olarak 2 – 4 cm olan bir çatlak türüdür. Dikkat edilmezse bu çatlak boyutu 10-12 cm’e kadar büyüyebilmektedir.
Şerit Çatlak
Şerit çatlak türü cam yüzeyinde ince bir şerit şeklinde yatay olarak konumlanmış bir çatlak türüdür. Diğer çatlaklar gibi büyüme şansı yüksektir.
Yarım Ay Çatlak
Şekil olarak yarı dairesel bir görüneme sahip olan yarım ay çatlak türü, pürüzsüz bir çatlaktır. Büyüme şansı olmayabilir ancak görünüm nedeniyle estetik olarak sorun yaratabilir.
Dalgalı Çatlak
Bu çatlak türü görünürde sorun yaratırken el ile temas ettiğimizde pürüzsüz bir dokunuş hissi yaratır. Genellikle soğuk havalarda buz tutmuş yüzeye kaynar su döktüğümüzde meydana gelir. Ani sıcaklık artışı çatlamaya neden olur.
Cam Çatlakları Nasıl Onarılır? Hangi Koşullarda Değiştirilir?
Ön cam lamine bir yapıya sahip olduğu için onarılması mümkündür ancak bu diğer camları, hasar görmesi durumunda onarılmasını mümkün hale getirmiyor. Ama tabi ki onarmak için gerekli olan koşulların sağlanmış olması gerekiyor. Örneğin cam çatlağının boyutu, derinliği, ve konumu tamir edilip edilmemesi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar olarak karşımıza çıkıyor.
Küçük çatlakları onarmak büyük çatlaklara göre biraz daha kolaydır ancak büyük çatlaklar tamir işlemini kabul etmekte biraz zorlanır. Değiştirilmesi gerekebilir.
Ön Cam Hangi Koşullarda Onarılmalıdır?
- Çatlak 12 cm’den daha kısaysa onarılabilir eğer cm ve üzeriyse değiştirilmesi daha doğru olur.
- Çatlak camın dış tabakasındaysa onarılabilir eğer camın içi ve dışı da hasar gördüyse değişmesi gerekir
- Boğanın gözü olarak adlandırdığımız çatlak türü 1 cm’den küçükse onarılabilir 3 cm ve üzeriyse değiştirilmesi güvenlik açısından iyi olabilir.
- Çatlak kenardan uzaksa tamir edilmesi daha kolay olacaktır kenarlara yakınsa tamir etmek zorlaşacaktır.
- Çatlak sürücünün görünüşünü engelleyecek şekilde değilse onarılması daha iyi olur. Sürücünün görüşünü engelleyen bir cam çatlağı geniş yüzeyi kapladığı için mükemmel tamir edilme ihtimali olmayabilir. Değiştirilmesi daha doğru olacaktır.