Otomobillerde oldukça uzun bir süredir Aktif Hız Sabitleyici sistemleri bulunuyor ancak motosikletler o kadar şanslı olmamıştı. Anlaşılır bir şekilde, motosikletlerin boyut açısından getirdiği sınırlamaları düşünürseniz böyle bir teknolojinin daha önce gelmemesi normal karşılanabilir. Geçtiğimiz günlerde BMW, teknoloji ortağı Bosch ile birlikte BMW Motorrad üzerinde geliştirdiği bu sürüş asistanını gelecekteki motosikletleri için sunacağını duyurdu.
Adaptif Cruise Control (ACC) Nedir?
Adaptif Cruise kontrol sürücülerin yolda giderken konfor ve sürüş keyfini artıran bir teknolojidir. Araç hareket halindeyken gerekli düğmeye bastıktan sonra araba sabit bir hızda gitmeye devam eder. İlerleyen yıllarda teknolojik olarak biraz daha gelişen Cruise kontrol sistemi yol durumuna göre konumlanabilme özelliğine sahip. Örneğin önünüzdeki bir araba siz hız sabitleyici özelliğini kullanırken frene bastıysa araçtaki sensörler sayesinde siz fren yapmadan sistem otomatik olarak fren yapıyor ve ekstra güvenlik önlemi oluşturmuş oluyor. Yeni nesil araçların çoğunda yeni versiyonu bulunan teknolojinin önemi gayet açık.
Arabayla Aynı Mantıkta Çalışacak
Yeni sistem tıpkı bir arabada olduğu gibi çalışacak. Sürücü, motosiklet için istediği hızı ve mesafeyi seçecek ve Adaptif Hız Sabitleyici sistemi geri kalanı halledecek ve böylece daha uzun bir yolculuğun konforunu büyük ölçüde artıracak. Sistem, öndeki araca olan mesafe azaldığında araç hızını otomatik olarak düzenler ve sürücünün tanımladığı mesafeyi korur.
Bu mesafe üç aşamada değiştirilebilir. Hem sürüş hızı hem de öndeki araca olan mesafe bir düğme kullanılarak rahatça ayarlanabilir. Bireysel ayarlar TFT gösterge panelinde görüntülenir.
Yeni BMW Motorrad ACC, hızlanma ve yavaşlama davranışının buna göre değiştirildiği rahat veya dinamik olmak üzere iki kontrol özelliğine sahiptir. Dinamik Seyir Kontrolünü (DCC) kullanabilmek için mesafe kontrolü de devre dışı bırakılabilir.
Bir başka ilginç nokta ise, viraj alırken hızın gerekirse ACC tarafından otomatik olarak düşürülmesi ve rahat bir eğim açısının hedeflenmesidir. Artan bir yatış açısıyla, bununla birlikte, sabit bir sürüş kabiliyetini korumak ve sürücüyü ani frenleme veya hızlanma ile rahatsız etmemek için fren ve hızlanma dinamikleri sınırlıdır.
Yeni ACC yalnızca hareketli araçlara tepki veriyor. Trafik sıkışıklığının sonunda veya trafik ışıklarında olduğu gibi sabit araçlar dikkate alınmaz. Bu gibi durumlarda sürücünün fren yapması gerekir.
arabalarda olduğu gibi motorlarda her geçen gün güvenli sürüş konusunda iyi teknolojiler çıkarıyor ne mutlu 🙂