Karbon fiber, süper spor araçlarla ilgili detayları okurken karşımıza çıkan bir malzeme türüdür. 5-10 mikrometre kalınlığındaki fiber ipliklerden oluşan bu malzeme, alternatiflerine göre daha dayanıklı, daha sert, daha hafif özellikleri ile öne çıkarken termal genleşmesi de daha düşüktür. Bu nedenle karbon fiber, havacılıkta ve otomobil imalatında tercih edilir bir malzeme haline gelmiştir. Ancak yüksek maliyeti nedeniyle günlük otomobillerde kullanımı yaygın değildir.
Karbon Fiber vs Diğerleri
Karbon fiber, çelik ve alüminyum arasında kabaca bir karşılaştırma yapalım. Karbon fiber aynı ağırlıktaki çelik ve aliüminyuma göre 5 ile 10 kat daha sert yapıdadır. Bu da onu spor otomobillerin şasi üretiminde kullanılmak için harika bir malzeme haline getirir. Bu malzeme ile çeliğe göre hem daha hafif, hem daha güçlü şasiler üretmek mümkündür.
Somut hale getirecek olursak şöyle de ifade etmemiz mümkündür. Hepsi 1 metrekare olan 1.5 mm kalınlığında bir çelik, 4 mm kalınlığında bir alüminyum ile 7 mm kalınlığında bir carbon fiber levha aynı ağırlıktadır (10kg). Aynı ölçülerde imal edilen malzemelerde ise carbon fiber alüminyumdan %42, çelikten ise tam 5 kat daha hafiftir. Daha güçlü olduğunu da göz önünde bulundurursak karbon fiberin otomobil dünyası için mucizevi bir buluş olduğunu anlayabiliriz.
Örnek Otomobiller
İki otomobil üzerinden örnek verecek olursak, 8 litre 16 silindirlik motora sahip 1500 beygir gücündeki Bugatti Chiron, karbon fiber şasiye sahip olduğu için yalnızca 1995 kilogram ağırlığa sahiptir. W222 kasa kodlu Mercedes-Benz S63 Long, 5.5 litrelik 8 silindirli motoru ile 2070 kg ağırlığa sahiptir. Elbette boyut olarak da aralarında fark var ancak Bugatti’nin neredeyse 2 tane S63 motoruna sahip olduğunu da unutmamak gerek.
Son olarak günlük araçlarla bir karşılaştırma yapalım. Şasisi karbon fiberden üretilen BMW İ3 ile Renault ZOE modellerini karşılaştıralım. Her ikisi de tamamen elektrikli. Boyutları ile de birbirlerine oldukça yakın olan bu iki araçtan BMW İ3 1195 kg ağırlığa sahipken Renault ZOE 1468 kg ağırlığında. Klasik bir C segmenti içten yanmalı motordan bile daha ağır olan ZOE, 82 HP güç üretirken İ3 170 HP güç üretiyor. Elbette ağırlık farkının tek değişkeni karbon fiber şasi değildir, ancak somut bir örnek açısından bu karşılaştırmaları akılda tutmakta fayda olacaktır.