Enjektör Neden Bozulur?

0
10014

Enjektör Nedir? Neden Önemlidir?

Enjektör arızası, arabalarda yakıt yetiştirilememesine yada çekiş düşüklüğüne neden olabilir. böyle sorunlara sahipseniz bu yazı sizi ilgilendiriyor.

Örnek olarak, bir triger kayışı takılı bir araç üreticinin talimatlarına göre değiştirilmezse,  motorun ciddi şekilde hasar görmesine neden olabilir. Sonuç olarak, üreticinin talimatlarına dikkat edersek ve triger kayışı bakımını yaparsak, bunun getirdiği ekonomik maliyete ek olarak, arızanın önüne geçebiliriz.

Yakıt besleme sistemi dizel veya benzin enjeksiyon olabilir. Enjektörün görevi ise gerekli güç vermek ve aracın düzgün hareket etmesi için ve maksimum tork elde etmek için  gerekli yakıtın temin etmektir.

Nasıl çalışır?

Enjektörler öğütülmüş yakıtın enjekte sorumlu bileşenleridir. Yanma odasının (dolaylı yakıt enjeksiyonu) içine ya da piston başı içine doğrudan yakıt püskürtür.

Enjektörler , belirli bir yönelime sahip çok küçük deliklere sahip bir nozuldur, söz konusu nozüle yakıt geçişini açıp kapatmakla görevli bir iğne ve söz konusu iğneyi açıp kapatan bir mekanizmadan oluşmaktadır.

Enjeksiyon sistemlerinin başlangıcında, iğnenin açılması ve kapanması, bir distribütör pompasından kaynaklanan aynı yakıt basıncıyla gerçekleştiriliyordu. Mevcut sistemlerde elektronik olarak aynı enjektör içerisinde yapılır ve bir elektronik ünite ile kontrol edilir.

Nelere dikkat etmeliyiz?

Enjeksiyon sisteminin periyodik kontrolünü gerçekleştirmiş olsaydınız önlenebilecek arızalara neden olan bir dizi faktörden kaynaklanan enjeksiyon sorunları olan dizel araçları görmek giderek azalacaktı.

Üretici firmanın önerdiği kilometrelerde yakıt sisteminin bakımı ve yakıt filtresinin değiştirilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde dizel enjektörlerde sorun yaratacak, enjektöre pislik girecek faktörlerden biri olacaktır. ve bozulmasına neden olur  hatta işe yaramaz hale getirebilir.

Enjektörde yaşayabileceğimiz bir diğer hata , parçaların yaşı itibari ile aşınmasıdır. Enjektörlerin imalatındaki kusurlar ve az katkı maddesi ile kalitesiz yakıtların kullanılmasıyla oluşan arızalardır .Bu arızalar Enjektör parçalarının hava geçirmez şekilde kapanmasına neden olur ve enjektörden püskürtülen yakıt yerine ulaşmaz.

Diğer bir tipik arıza, enjektör memesindeki problemlerdir. Silindirin içinde yüksek sıcaklıklara ve basınçlara dayanıklı değildir. Enjektörlerin çalıştığı basınç, nozul deliklerinin aşınmasına neden olur ve bu yakıtın kötü püskürtülmesine, hatta damlamasına neden olur. (ancak yanmadan kaynaklanan karbon birikmesi nedeniyle daha erken hasar görme eğilimindedirler, bu da tıkanmaya neden olur) .Bu arıza aynı zamanda düşük yakıt kalitesinden ve yakıt filtresinin üreticinin talimatlarına göre değiştirilmemesinden de kaynaklanır.Bu nedenle enjektörlerin arızalanmasına ve arızalanmasına neden olacak bir diğer unsur da yakıttır. Bazı yakıtların kalitesizliği, bileşenlerin dahili olarak tıkanmasına ve bunun sonucunda arıza ve motor arızasına neden olacaktır.

Ucuz yakıtlar sunan benzin istasyonlarında yakıt ikmali, yakıt ikmali söz konusu olduğunda ekonomik tasarruf sağlar, ancak yetersiz yakıt katkı maddeleri nedeniyle arızalar çok pahalı maliyete sebep olabilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here