İkinci El Araba Alırken Dolandırıldım!

12
21164
İkinci El

İkinci el araba alırken dolandırılmayı kimse istemez ama maalesef alıcının dikkatsiz davranması sonucu kötü niyetli satıcılar her yıl yüzlerce kişiyi ağına düşürebiliyor. Bu konuda dikkatli olmanız, aşağıda verdiğimiz örnekleri inceleyerek ikinci el araç ilanlarını değerlendirmeniz, başınıza geldikten sonra da hayıflanmak yerine ilgili yerlere giderek şikayetlerinizi yapmanız önem taşıyor.

Herkesin Başına Gelebilir! 

Daha önce hiç dolandırılmamış ya da başına benzer bir olay gelmemiş olanlar, ‘bu benim başıma asla gelmez‘ diye düşünebilir. Ancak maalesef, dolandırılan insanlar da bu durumu hayatlarında genellikle ilk kez yaşayan kişilerdir. Uygun fiyatla iyi bir araba almanın cazibesi, satıcının güven veren bilgiler paylaşması herkesi cezbedebilir. Bu durumun zekâ, eğitim ya da başka bir nitelikle pek ilgisi yok. Zira, ikinci el araç alırken dolandırılan profesörler, üst düzey yöneticiler hatta avukatlar var.

İkinci El Araba Alırken Dolandırılan Var mı?

İkinci el araç satın alırken kapora alma yöntemiyle dolandırılan çok sayıda insan var. Gerek oto pazarı ya da galeriden alımlarda gerekse de sahibinden ikinci el araç ilan platformları benzer durumlar yaşanabiliyor. Üstelik, 2. el araba alımında dolandırıcılık sanıldığından daha yaygın.

İnsanlar Neden İnanıyor?

Yaşanan vakalara baktığımızda genellikle ucuza araba almanın cazibesinin diğer detayları sorgulama düşüncesinin önüne geçtiği görülüyor. Örneğin 65 bin Tl bandındaki bir aracı, karşı tarafın acil ihtiyacından doğan bir fırsatla 45bin TL’ye alabilmenin heyecanı diğer tüm ayrıntıları sorgulamayı engelleyebiliyor. İşte dolandırıcılar da bu, tamamen insani olan ve hepimizin içinde bir parça bulunan hırs ve kazanma arzusundan faydalanıyor.

Sadece İnternetten Araba Alırken mi Dolandırıcılık var?

Araç satışında dolandırıcılık, oldukça eski bir kavram. Henüz internet kullanımı yokken de oto pazarlarında benzer olaylar yaşanıyordu. Ancak şimdi, araç satın almak isteyenlerin de araç satmak isteyenlerin de online platformları tercih etmeleri dolandırıcıların da bu alanların ruhunu kavrayarak söz konusu yerlerde çalışmalarını sürdürmelerine neden oldu.

İkinci El Araç Alırken Dolandırılanlar ve Örnekler

İkinci el araç alımlarında dolandırılma örnekleri oldukça çeşitli. Bir aracı piyasa değerinden ucuza satacak şekilde ilan verip bu ilan üzerine arayanlardan bir sebeple kapora istemek en yaygın örnek.

Çok rastlanan örnek bir senaryo ise şöyle:

Piyasa değeri örneğin 65bin bandında olan araç için 45bin TL’lik ilan verilir. Bu ilanla dikkat çekildikten sonra arayanlara çok detaylı bir içerik çalışmasıyla neden bu aracın değerinden ucuz olduğu anlatılır ve ikna edilir.  ‘yurt dışına arabayla? tatile gittim ve burada bir iş teklifi alıp kaldım. Şimdi arabamı burada satamam. Türkiye’de de uğraşacak yakınım yok. Acilen satmam lazım. Arabayı İzmir Çeşme Limanı’na getirmem için bir güvence olsun diye bu ülkede tanıdığınız birinin hesabına paranın yarısını yatırın. Ardından dekontun fotoğrafını gönderin bana ki, yatırdığınızı anlayım. Ben de hemen sizin gönderdiğiniz dekontu müdürüme gösterip henüz yeni başladığım işimden izin alıp yola çıkarım” 

“Parayı bana yatırmayacaksınız, kendi yakınınıza yatıracaksınız. Sizi riske atan hiç bir şey yok. Geldiğimde arabayı beğenmezseniz esas ben risk almış olacağım. Beğenirseniz notere gideriz, paranın kalanını da ben buraya dönünce sizin yakınınızdan siz talimat verince alırım

Gerçekte olan ise şu: uluslararası para transfer yöntemlerinin pek çoğunda parayı gönderen kişiye verilen dekontta yazan referans numarası parayı çekmek için yeterli olabiliyor. En kötü ihtimalle paranın çekileceği ofis, parayı çekecek kişiden referans numarasına ek olarak kimlik göstermesini istiyor. Burada da sizin yakınınızın ad ve soyad bilgisine sahip olan dolandırıcı sahte kimlik basarak gösteriyor ve para yatar yatmaz ki; gişe önünde bekliyor, parayı alıp çıkıyor.

Durumu anlayınca yurt dışındaki yakınınız ilgili para transfer sistemine şikâyette bulunuyor ancak ‘kimlik gösterildi ve referans numarası verildi, biz sorum değiliz, polise gidin‘ cevabını alıyor.

Dolandırıcıların Ağına Düşmemek İçin Bunlara Dikkat Edin!

Bir araç değerinin çok altında bir fiyatla satışa çıkarıldıysa bunun nedenini sorgulayın. Unutmayın ki; çok istisnai durumlar dışında kimse malını ucuza vermez.

Ne sebeple; ne olursa olsun kapora, ön ödeme aracı ile ödeme gibi seçenekleri kabul etmeyin. 

Yurt dışındayım gelemiyorum‘ gibi sebeplerden şüphelenin. Böyle çetrefilli seçenekleri tercih etmeyin.

Satıcının ısrarla sizi araması da normal değildir. İkinci el araç ilanı verilebilen platformları her gün binlerce kişi ziyaret eder. Hiç bir satıcı bir alıcıyı ısrarla aramaz. Bu ısrarı sorgulayın.

Yurt dışına para transferi yapılan çeşitli platformlar var. Ülkemizde para transferi genellikle banka ile yapıldığından bu eylem,  güven uyandırıcıdır. Genellikle de oldukça güvenlidir. Ancak yurt dışında, bazı ülkelerde, postaneden hatta marketlerden bile para transferi ile ödeme alınabildiği için bu sistemleri iyi bilmek gerekir. Bazı para transfer sistemlerinde alıcının referans numarasına sahip olması parayı çekmesi için yeterli olabilir. Bu durumda:

Para transferini yapmanız halinde ve dekont fotoğrafını karşı tarafa güven vermek için paylaşsanız bile referans numarasının üzerini bir bantla kapatın. Satıcının yani ilan verenin amacı para çekmek değilse referans numarasına zaten ihtiyacı olmayacaktır.

Diğer bir seçenek de sizin parayı yatıracağınız söz konusu yakınınıza ait ad-soyad bilgilerinin üzerini kapatarak fotoğraf çekip gönderin. Bu bilgiler olmadan da parayı çekemeyecektir. Ve yine amacı parayı sizden habersizce çekmek değilse bu bilgilere ihtiyacı olmayacaktır.

Her şeye rağmen parayı transfer ettiyseniz ve içinize bir şüphe düştüyse ilgili para transfer sisteminin çağrı merkezini arayarak ödemeyi iptal edin. Tabi geç kalmadıysanız.

Dolandırma Sistemlerinin Ortak Özellikleri

  • Değerinden düşük bir rakamla ikinci el araç ilanı vermek.
  • İlanı kısa süre (genellikle hafta sonu) yayında tutmak ve alıcı arayıp ‘ilan yayında yok, neden’ dediğinde; yayından çekme nedenine güzel bir bahane uydurmak.
  • İlandaki aracın plakasını saklamak. Bazen de tersine ilandaki araca ait ruhsat bilgisi gibi çok detaylı bilgileri cüretkarca size göndermek. Böylece güveninizi kazanmak.
  • Bir sebeple kapora, güvence ya da ön ödeme talep etmek.
  • Yurt dışında ya da doğu illerinde olduğunu söylemek. İsterseniz aracı size getireceğini ancak buna karşılık bir ödeme güvencesi istemek.
  • Banka havalesi ya da banka EFT sistemi ile değil de sadece referans numarası ile para çekilebilen sistemler üzerinden sizin satıcı ile aynı şehirde bulunan kendi güvendiğiniz bir kişiye parayı yatırmanızı istemek.
  • Havale ya da EFT ile hesaba para gönderimi istediklerinde de genellikle konuşulan kişi ile paranın yatacağı kişi farklıdır.
  • Ruhsat istediğinizde gerçek araç sahibini kandırarak kolayca ruhsat bilgisi sunabiliyorlar.
  • Para transfer masraflarını cömertçe üstlenmek.
  • Parayı haftanın son günü ve öğleden sonra yatırtıp sizi aceleye getirtmek.

İlan Platformları Sorumlu Tutulabilir mi?

Çok sayıda ikinci el araç ilanı paylaşan online platform var. Söz konusu platformların pek çoğu, alıcıyı ve satıcıyı korumak üzere ilan verenlerin ad-soyad, telefon numarası, mail adresi gibi bilgileri sisteme girmelerini istiyor. Ancak maalesef bu önlemler alıcı ile satıcı arasındaki sözlü anlaşmaları etkilemiyor. Tüm önlemlere rağmen sahte isimlerle, mail adresleriyle ya da telefon numaralarıyla sisteme kayıt olabilen satıcılar var.

Alıcı ile satıcıyı aynı noktada buluşturarak zengin seçenek ile en avantajlı çözüme en zahmetsiz şekilde ulaştırmayı hedefleyen online ilan sistemleri, böyle üzücü durumlarla karşılaşan kullanıcılarının bilgilendirmesi ile ilgili ilan sahiplerinin tekrar ilan yayınlamasını engelleyebiliyor ve ilanlarını yayından kaldırabiliyor.

arabam.com ailesi olarak alıcıyı ve satıcıyı korumayı, internetten ikinci el araba alma konusunu güvenli kılmayı çok önemsiyoruz. Bu misyonla, emek emek yapılan birikimlerin uçup gitmesine engel olmak üzere bilgilendirici içerikler hazırlamaya devam edeceğiz.

Arabam Kaç Para >>

Trink Sat >>

12 YORUMLAR

  1. Bu bilgilendirmeniz gayet güzel
    Insanlar bu gibi mağduriyetlerini birbirleriyle paylaşmaları sonraki mağduriyetlerini gidermede faydalı olur. ….

  2. Bilgilendirmenizi çok faydalı buldum emeği geçen yöneticilere teşekkür etmek isterim,yalnız sisteminizi kullanan halkımızın tüm sosyal sınıflarını inceleme yapılmadan ve sisteminizdeki mailing adreslerine gönderilmiş bir bilgilendirme olmamalı örneğin metin çok uzun tutulmuş hadi ben sizi kurumsal bir yapı olduğunuzdan ciddiye aldım sonuna kadar okudum ama başkalarının bu kadar uzun bir metni okuyacağını düşünmüyorum ayrıca sitenin açılışında tam sayfa uyarı olarak ekrana çıkmasını daha yararlı olacağı kanaatindeyim.Tekrar teşekkürler.
    Saygılarımla
    Aşkın Tarinc
    Arabam.com Ailesi
    Bireysel üye

  3. ..Bu türden uyarılar yapmanız güzel,her zaman her işte olduğu gibi bu alışverişlerde de maalesef artniyetli kişiler çıkıyor.Sitenizden satılık ilanı verdiğim aracım için (henüz satılmadı) Bu şekilde,alıcı rolünde birkaç kişi telefon etti banada ama başarılı olamıyacaklarını anladıkları için sonuna kadar götürmediler bu müşteri rolünü..Bu konularda oldukça temkinliyim.Uyarınca Teşekkürler genede….

  4. Uyarma kapsaminda fikir olarak olabilir. Fakat ornek ( ler) daha somut ve guncel secilabilir. En onemliside kisa, oz hemen; kolay anlasilir aciklamalar olmali.

  5. araç alım satımlarında noterde araç satışı gerçekleşmeden önce ruhsat ve araç üzerindeki şasi numarasının aynı olduğu kontrol edilmeli, ayrıca ruhsatın o araca ait olduğu da detaylı şekilde kontrol edilmeli ki sonra size yanlış aracı (baktığınızdan farklı) satmasınlar 🙂

  6. Isimsiz
    Merhaba
    Bence cok guzel olmus bu bilgileri tum pilatformlarda girmek isteriz arabam.com buna onculuk edecegini tahmin ediyorum.
    Bu olayin madurlarindan oldugum icin isim paylasmiyorum.Umarim bu makale paylasim saglar ve genis kitlelere ulasir.

  7. araç sorğulamasını mutlaka şase no dan yapmak gerekli.plakadan hasar çıkmayabiliyor veya eksik çıkabiliyor.
    birde siğorta şirketleri Ağır hasar ve Pert kayıtlarını 2 ay gibi gecikmeli gönderebiliyorlar buda alıcının mağdur olmasına yol açıyor.alıcılar aracın son 2 ayda kazası olup olmadıgını ve bu durumu noter satışında şerh düşürerek alım yapmalarını.

  8. Malesef benzer yöntemlerle noterde paran birazdan yatacak diye 150 bin tlik aracımı noter satışıyla verdim ve dolandırıcılar parayı ödemeden kayıplara karıştı. Hergün yüzlercesi dolandırılyor ama devletimizin güvene dayalı bu satış sistemine acilen el atması gerekiyor… yazı için teşekkür ederiz çok fayalı olmuş.

  9. satıcıyla anlaşıyorsunuz, tam noterde vuluşacakken, telefon geliyor adamın işi çıkmış cenazesi varmış vs. kuzenim yeğenim amca kızı teyze oğluna satmanızı, parayı size hesabınıza havale yapacaklarını söylüyorlar. havale yapıyorlar. hava hoş. istedikleri kişiye noterde aracı satıyorsunuz. para bankada… sonra dava açılıyor parayı gönderdim arabayı başkasına satmış benim öyle bir tanıdığım yok diyorlar!. araba gitti birisine. parayı da mahkeme ile sizden geri alıyorlar. dolandırmanın en yeni yolu. bu nedenle aracı havale ile satıyorsanız kim parayı gönderdiyse o kişiye devretmelisiniz.

  10. Bende geçen hafta aracımı satarken bir mesaj geldi. “Arabayı ilandan incelediğini ve beğendiğini. Kendisinin yurt dışında olduğunu ancak arabayı Türkiye’deki babası için alacağını, isterse hemen kaparo gönderebileceğini belirtmiş ve aramam için yurt dışı (İngiltere) telefon numarası vermiş. Tabikide şüphelendim ve de aramadım.

  11. Kesinlikle işini sağlama alacaksın her iş için bu böyle para hesabına gelmeden imza atmayacaksın. dikkatli olmak gerekiyor böyle konularda.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here