Otomatik Vites Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

0
5040

Otomatik vites araç kullanımı, eskiye göre çok daha fazla tercih ediliyor.

Gelişen teknolojiler ile birlikte otomatik şanzımanlı araçlarda çok daha ekonomik ve kullanıcısını mutlu edecek şekilde vites değiştirmeye başladı 🙂

Kullanıcıların en çok arıza korkusu ile yanaşmadığı otomatik vites arabaların , farklı kavrama seçenekleri ile seçim yapmak sizlere kalıyor.

1En Uzun Ömürlü Otomatik Vites Hangisi ?

Bu sorunun cevabını eski otomobiller veriyor. Bazı 1980 model otomatik şanzıman araçlarda kusursuz bir sürüş deneyimi yaşarsınız. “Bu şanzıman hiç mi bozulmaz ?” diye bir soru yönelttiğinizde alacağınız cevap büyük ihtimalle : “bu tam otomatik tork konvertörlü bir şanzıman o yüzden pek arıza vermez.” diye bir cevap olacaktır.

Eski model ve büyük çoğunluğu 4 ileri olan tam otomatik şanzımanlar çok kaliteli ve uzun ömürlüdürler.

Özellikle “ZF” markası şanzıman konusunda tüm dünyada kendini kanıtlamış en büyük otomatik şanzıman üreticilerinden birisidir.

İş makinelerinde dahi, “ZF” şanzıman ve Diferansiyel kullanan makineler tercih sebebidir.

2Bakımları En Ekonomik Olan Otomatik Şanzıman Hangisidir ?

Otomatik şanzımanlar tam otomatik, çift kavramalı ve yarı otomatik(robotize) gibi farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Bu seçenekler içerisinde karar vermeniz gereken çok konforlu ve vites geçişlerini hiç hissettirmesin mi ? yoksa biraz hissettirsin bakımları ve arıza maliyetleri düşük olsun mu ? 🙂

Eğer ekonomik bir otomatik şanzıman kullanmak isterseniz o zaman konfordan biraz ödün verip, robotize diye adlandırılan otomatik şanzımanı tercih etmeniz gerekiyor.

Robotize şanzımanlar ; Çalışma sistemi olarak manuel şanzıman altyapısına sahiptir.

Yani baskı balata ve debriyaj setleri gibi aksamları manuel bir araç ile aynıdır.

O sebepten bakım maliyetleri düşüktür. Vites geçişlerini yapan sistem ise bu şanzımana ismini vermiş olan robot denilen, şanzıman beyni aracılığı ile sağlanır.

Normal bir debriyaj sistemi olduğundan vites geçişleri tam otomatik şanzımanlara göre çok daha hissedilir ve sarsıntılı şekilde atar.

otomatik vites

Elbette kullanıcı beklentisi doğrultusunda bu bir sorun olarak algılanmasın.

Citroen ve Peugeot ‘un eski dönemlerdeki şanzımanları ve Opel’in “Easytronic” ismiyle kullanıcılarına sunduğu şanzıman, robotize şanzımanlara örnek verilebilir.

3Otomatik Vites Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Öncelikle otomatik şanzımanların bakımlarını, şanzıman yağlarının değişimi gibi periyodik olarak yapılması gereken bakımları mutlaka yapınız.

Çift kavramalı veya robotize şanzımanları eğimli yolculuklarda vites geçişlerini manuel modu kullanarak siz yaparsanız, aracınızın daha az yorulacağını söyleyenler çoğunlukta.

Manuel vitesten alışkanlık araç kullanırken vitesin üzerinde elinizi tutma alışkanlığını bırakmanın zamanı geldi:) Çünkü otomatik şanzımanlı araçlar için vites üzerinde el tutma pek tavsiye edilmiyor.

Vitesler arasında geçiş yaparken vites kolunu çok sert hareketlerle geçirmemeniz sizin faydanıza olacaktır.

Yolda kalmanız durumunda direk çekici çağırmanız arabanızı zorlamamanız otomatik şanzımanlı bir araç için çok önemli konulardan birisidir.

otomatik vites

Aracınızı kullanırken kırmızı ışıklarda sürekli vitesleri değiştirmeniz doğru olmayacaktır. Eğer uzun bir süre bekleyecek iseniz “N” konumuna veya duraklama yapacaksanız “P” konumuna almanızda fayda var.

İkinci el otomatik şanzımanlı araç ilanlarına bakmak için tıklayın.

Tekerinize taş değmesin.

(Lütfen, Sağlıklı Bir Yaşam İçin Corona Virüsten Korunma Kurallarına Uyunuz!)

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here