Araba temizliği her sürücünün yapması gereken bir şeydir. Araba tavan temizliği ise bu rutinin çok daha sık yapılmasını gerektiren öneme sahiptir. Bunun nedeni araç tavanlarının dış kumaşının genellikle süit veya ince bir malzemeden yapılmasından kaynaklanıyor. Bu bölgede bulunan kirli tabaka yayılım göstermek konusunda diğer bölgelere göre daha hızlı ve kalıcı bir şekilde gerçekleşiyor.
Bugünkü yazımızda sadece zor lekelerin değil, zor yüzeylerinde inatçı lekelerin oluşmasında ayna tutan bir faktör olduğunu anlatan ve lekelerin nasıl çıkacağına dair ipuçları içeren bir yazı hazırladık. Okumaya devam edin.
1)Yumuşak Kıllı Fırça Kullanımı
Araba tavan temizliği konusunda kumaş yapısına derinlemesine işlemiş bir lekeyle başınız dertteyse o derinliğe temas edebilecek ince ve yumuşak kıllı bir fırça kullanmanız işinize yarayabilir
Fırçayı edindikten sonra kalitesine güvendiğiniz ve oto yıkama şirketlerinin önerdiği bir kumaş temizleyici satın almalısınız. Artık İkisi ile beraber lekenin çıkması adına ilk dokunuşu yapabilirsiniz.
İşleme başlarken oto kuaförden aldığınız yüzey temizleyiciyi fırçaya veya yüzeye dökerek temas alanını sulandırmalısınız. Sonrasında sulanan ortamla beraber fırçanın temas ettiği noktaları gözünüzle görebilir ve işinizi zaman kaybetmeden yapabilirsiniz.
Oto kuaförden satın aldığınız ürüne güvenemiyorsanız kendi yüzey temizleyicinizi yapabilirsiniz.
1 su bardağı beyaz sirkenin içine yarım bardak sıvı sabun ekledikten sonra bu karşımın üzerine ilave olarak 1 bardak ılık su eklemeniz iyi bir yüzey temizliği elde etmenizi sağlayabilir.
2)Fırçayı Dairesel Hareket Ettirin
Fırçayı yüzey üzerinde dairesel hareket ettirmemiz fırça kıllarının lekeye daha hızlı nüfus etmesini sağlar. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Fırçanın yüzeye olan basıncını artırırsanız kumaş deformesi yaratabilirsiniz. Bunun yanında kumaşın araba sacına olan yapışkanlığını sağlayan yapışkanında gücünü azaltarak kumaşta sarkma yapabilirsiniz.
3)Mikrofiber Bez Kullanın
Mikrofiber bez emici gücü yüksek özel bir bezdir. Yüzeyde uyguladığınız işlemler sonunda ortaya çıkan köpük ve kirin belli bir bölümünü mikrofiber bez yardımı ile diğer noktalara bulaşmadan alabilirsiniz. Araba tavan temizliği için kullanacağınız mikrofiber bezlere oto bakım mağazalarından ulaşabilirsiniz.
4)İnatçı Lekeler İçin Sert Fırça Kullanın
Derine inmiş lekelerin nasıl çıkacağını anlattık ancak daha da inatçı bir leke var ki bu hem derine inmiş bir leke hem de uzun süre o bölgede kaldığı için yüzeyle bütünlemiş bir lekedir.
Bu tip lekeler için yumuşak fırça kullanmanız maalesef etkisiz kalacaktır. Yumuşak fırçanın biraz daha sert olanını seçerek bu bölgeye yüzey temizleyicisiyle dairesel hareketler uygulayarak lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra mikrofiber bez ile yüzeye köpükle beraber çıkan kirleri temizleyebilirsiniz. Araba tavan temizli için dikkat edeceğiniz nokta yine fırça basıncını iyi ayarlamanız olmalıdır. Elinizde sert bir fırça olduğu için yüzey aşınması her darbenizde daha da aşınacaktır. Dikkatli ve özenli bir çalışma gerçekleştirmelisiniz.
Araba tavan temizliği için uyguladığınız yöntemlerden sonra leke hala çıkmakta inat ediyorsa sonraki adıma geçebilirsiniz.
5)Buharlı Makine
Buharlı makineler oto yıkama işlemleri için son zamanlarda çok yaygınlaşan makineler olmuştur. Suya ihtiyaç duyulmadan temizlik yapılmasını sağlayan bu makineler su ile temizlemeye göre hem tasarruflu hem de başarılıdırlar. Araba tavan temizli içinde rahatlıkla kullanılabilirler. Araba tavanı hassas bir bölge olduğu için böyle hassas bir makineyle çalışmak iyi olacaktır.
Yüksek basınç ile dışarıya çıkan buhar yüzey alanını çok iyi bir şekilde kaplayarak kirin gevşemesi ve kendisini salması için çok yoğun bir çalışma gerektirir.
Araba tavan temizliği için kullanacağınız buharlı makineleri oto yıkamacılar ile iş birliği yaparak ya da kiralayarak kullanabilirsiniz
6)Buharı 5cm Uzaktan Püskürtün
Nozul ucuna kesit alanı en dar olan ucu takarak yüzeye yüksek basınç içeren buharı uygulamak için 5 cm uzaktan sıkma işlemine başlayabilirsiniz. Sıkma işlemini çok uzun yapmayın çünkü basınç fırça darbelerinin yanında daha yıpratıcı bir etkiye sahiptir.
7)Mikrofiber Bez İle Silme İşlemin Gerçekleştirin
Kısa ve belirli aralıklarla sıkma işlemini gerçekleştirdikten ortaya çıkan ıslaklığı kurumadan mikrofiber bez ile emmelisiniz. Suyu bez ile emdikten sonra yüzeyde inceleme yapın. Eğer hala kirin orada olduğunu görüyorsanız basınçlı buhar işlemini tekrar uygulayın.
8)Tavanda Her Alanı Detaylıca Temizleyin
Belirli bir alanda uyguladığını temizlik işlemini bu sefer tavan yüzeyinin her alanında uygulamalıyız.
Arabanızı havalandırmanın yoğun olduğu bir alana çekerek temizlik işlemine başlayabilirsiniz.
Bunun için ilk olarak genel bir yüzey temizliği yapmak için ilk başta kullandığımız yumuşak kıllı fırçayı kullanacağız. Onun yanında bir yüzey temizleyici de malzemelerin arasında eklemeliyiz.
Yüzey temizleyiciyi fırçanın alt tarafına sıkarak yüzeyde dairesel hareketler yapmaya başlayabiliriz. Belirli bir kenarda başlayarak düzenli rota belirlemeniz yüzeye vurduğunuz fırça darbelerinin hangi noktada olduğunu görmek adına iyi bir hamle olacaktır.
9)Fırçaya Oval Hareketler Yaptırmaya Devam Edin
Yüzey üzerinde belirlediğiniz rotada dairesel hareketler yaparak leke çıkarma işlemine devam edin. Yüzey temizleyici yüzey tarafından emilirse fırça üzerine tekrar ilave yapabilirsiniz. Yüzey temizleyiciyi direkt olarak yüzeye sıkmanız en derinde bulunan kumaş yapışkanının etkisini azaltabilir. Bunu yapmayın.
10)Suyla Çalışan Elektrikli Süpürge Kullanın
Dairesel işlem bittikten sonra fark edilir bir şekilde lekeler köpükle beraber yüzeye çıkmaya başladıysa genel yüzey kirlerini suyla çalışan elektrikli süpürge ve yüzeye uygun aparatlar yardımıyla yapabilirsiniz. Elektrikli süpürgeler yüksek vakum gücüyle içinde su barındıran yüzeydeki kirleri çekmek konusunda çok başarılıdırlar.
11)Yüzeyi 24 Saat Havalandırın
Yüzeydeki suyun tümünü elektrikli süpürge yardımıyla çektikten sonra elimizle ıslaklığı kontrol edip, minimum seviyede olduğuna kanaat getirip yüzeyi maksimum kurumaya alabiliriz. Güvenli bir bölgeyseniz aracın kapılarını açabilirsiniz. Bölge güvenli değilse kurutma işlemini 3 güne yayabilirsiniz.
12)Elektrikli Süpürge İle Son Temizlik
Kuruma işlemi bittikten sonra güçlü bir elektrikli bir süpürge ile yüzeyde son bir temizlik yaparak işlemi bitiriyoruz. Süpürge ucunu fırçalı seçerek eğer varsa yüzeydeki son kir kalıntılarını yok edebiliriz.
Yaptığınız işlemler yine de tavanınızdaki lekeleri yok etmeye yetmediyse profesyonel temizlik şirketlerinden yardım alabilirsiniz.