Araç sürücüleri, manuel ve otomatik vites tercihleri konusunda çoğunlukla ikiye ayrılıyor. Yolculuğa sürücüyü daha fazla dahil eden manuel araçlar, bu konuda önemli bir kitleye sahip. Hem barındırdığı nostaljik unsurlar hem de ekonomik bir seçenek olması bu konuda önemli bir etken. Diğer yandan kalabalık şehir yaşantısı ve yoğun dur-kalk yaptıran trafik de otomatik vitese gösterilen ilgiyi artırıyor. Daha az efor gerektiren bu konforlu seçenek, son yıllarda sürücüler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Peki hem manuel vitesin keyfini yaşatan hem de otomatik vites rahatlığını sunan bir vites türü mevcut mu? Tabii ki otomotiv piyasası bu ihtiyacı da düşünerek tiptronik vitesi geliştirmiş. Bu sayede sürücüler istediği zaman düz ve otomatik vites arasında geçiş yapabiliyor. Sistemin nasıl çalıştığına ve önemli detaylara biraz daha yakından bakalım.
Tiptronik Nasıl Çalışır?
Sürüş sırasında araç kullanıcısına seçim özgürlüğü sunan tiptronik şanzımanlar, yarı otomatik vites sınıfına dahil ediliyor. Kökleri 1989 yılına uzanan bu şanzıman türü, ilk olarak Porsche markasının 964 model yarış aracıyla birlikte hayatımıza dahil olmuş. Bugün ise modern araç tasarımlarında gördüğümüz tiptronik şanzımanlarda, iki farklı sürüş modu yer alıyor. Sürücü otomatik moda geçtiğinde aracın şanzıman hareketlerinin tümünü elektronik kontrol modülü (ECM) tarafından düzenliyor. Bu sayede tamamen otomatik bir araç sürer gibi yalnızca fren ve gazı kullanarak sürüş gerçekleştirilebiliyor. Kontrolün sürücüde olduğu manuel mod ise vites geçişlerini aracı süren kişinin yapmasına izin veriyor. Vitese her bir basışta, dahili şanzıman aktüatörleri vitesi büyütme ve küçültme işlemini gerçekleştiriyor. Ancak burada sürücünün deneyimlediği şey, tamamen manuel olan araçlardan tabii ki farklı. Çünkü vites geçişlerinde aracı kullanan kişi sürece dahil olsa da şanzıman kontrolünün büyük bölümüni yine elektronik kontrol modülü üstleniyor.
Tiptronik Şanzıman Hangi Araçlarda Kullanılır?
Otomotiv markalarının model listeleri arasında, tiptronik şanzımanlı araçlara rastlamak mümkün. Bu noktada Audi, Volkswagen, Peugeot, BMW, Opel ve Honda gibi pek çok marka karşımıza çıkıyor. Audi’nin Q8, Q7, Q5, A7, A8 gibi sevilen tasarımlarının yanı sıra Volkwagen Touareg, BMW 320i, Peugeot 107, Opel Astra, Hyundai Santa Fe ve bu tür bilinen pek çok modelde tiptronik şanzıman kullanılıyor. Ancak markalar bu şanzıman türünü farklı adlandırmalarla kullanabiliyor. Örneklerine bir bakalım:
- BMW – Steptronic
- Mercedes-Benz – TouchShift
- Peugeot – 2Tronic
- Honda – I-Shift
- Hyundai – Shiftronic
- Land Rover – CommandShift
- Mazda – ActiveMatic
- Chevrolet – TAPshift
Yazımızı beğendiyseniz en yaygın otomatik şanzıman arızalarını ele aldığımız şu içeriğimize de göz atabilirsiniz.