Ralli araçlarından alışkın olduğumuz egzoz seslerinin sebebini hep merak etmişizdir. Otomobil tutkunları için oldukça keyifli olan bu seslerin kaynağı ise Anti Lag sistemi denilebilir. Bu sistem ne işe yarar sorusuna yazımızda cevap vermek istedik.
Anti Lag Sistemi
Turbo beslemeli araçlarda, turbonun büyüklüğüne bağlı olarak güç eksikliği meydana gelebilir. Bu durumun adı ise turbo lag olarak bilinir. Alt devirlerde silindirlerden atılan egzoz gazı basıncının düşük olması nedeniyle yeteri kadar dönemez. Ve bu nedenle de istenilen taze hava emişini gerçekleştiremez.
Bunun sonucu olarak da güç ve tork eksikliği meydana gelir. Motor bir nevi atmosferik beslemeli gibi çalışır. Günümüz içten yanmalı motorlarının büyük bir kısmında ise; turbo besleme sistemi en iyi ihtimalle 1.200-1.800d/d aralığında devreye tam anlamıyla girebiliyor. İşte bu nedenle de belirtilen devirlerin altında, güç eksikliği sonucu aracın çekişinde hissedilir bir ağırlık hissedilebiliyor. Ancak bu düşük motor devirleri, günümüz turbo teknolojisinin ne kadar ileriye gittiğini de gösteriyor. Eskiden bu gecikmeler oldukça rahatsız edici boyutlarda yaşanıyordu.
Anti Lag Sistemi Günlük Otomobillerde Neden Yok?
Güncel yol araçlarında bu sistem standart olarak yer almaz. Fakat yarış araçlarında durum biraz daha farklı. Düşük hacimli motorlardan turbo sayesinde yüksek güç elde eden bu araçlar, anti lag sistemine ihtiyaç duymaktadır. Frenleme yapıldıktan sonra tam gücüne ihtiyaç duyan araçlarda alt devirlerde de turboyu etkin halde tutan Anti Lag sistemi kullanılır.
Bu sistem ilk olarak 1980’li yıllarda turbo beslemeye sahip Formula 1 araçlarında kullanılmıştır. Daha sonra ise Toyota öncülüğünde Ralli araçlarında da kullanılmaya başlanmıştır.
Anti Lag Sistemi Ne Sağlıyor?
Anti Lag sistemi turbo boşluğunu minimum seviyeye indirmektedir. Ancak ateşlemeden kaynaklanan gecikme sonucunda meydana gelen yanma ile ortaya çıkan sıcaklık, turbo, piston ve subapların ömründen almaktadır. Yani bu sistem ile aracın aksamları daha çabuk yıpranır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu sistem günlük araçlarda değil yarış araçlarında yer almaktadır. Yarış araçlarında da motor ömrü uzunluğu beklenmediği için onlar için uygundur.