Mercekli Far Nedir? Ne İşe Yarar?

0
9786

Yeni araçların özellikle de dolu paketlerinde sıkça karşılaştığımız mercekli far nedir? Ne işe yarar? Normal halojen farlardan farkı nedir? Sorularının cevabını derledik.

Mercekli far

Mercekli Far Nedir?

Otomobillerde aydınlatmayı sağlayan en önemli parçalardan biri fardır. Mercekli far, içerisinde bulunan projektör ile ışık dağılımının stabil ve keskin olmasını sağlamaktadır. Farın içerisinde bulunan mercek olarak adlandırdığımız projektörler xenon ampül tipine göre üretilmektedir. Genellikle kısa farlarda xenon kullanılır. Xenon ampülünün ısınma süresi uzun olduğu için uzun farlarda mercek kullanılmaz. Halojen ampül ve halojen far reflektörü kullanılır.

Bi-Xenon Mercek Takımı

Bi-xenon

Bi-Xenon ampülün veya farın değil merceğin kendi niteliğidir. Ayrıca merceğin içinde karşıdan gelenin gözünü almaması için metal bir plaka vardır. Bi-xenon merceklerde bu plaka hareket ettirilerek uzun farlar aktif edilebilir.

Mercekli far
Far Merceği

Merceğin Görevi Nedir?

Halojen mercek ve xenon mercek olarak adlandırılan mercek çeşitlerinin temel amacı, elde edilen ışığı toplamak, dağılmasını önlemek ve yola iletmektir. xenon mercekler ayrıca iki türe ayrılır. Normal xenon ve Bi-xenon. Normal farlar özellikle de sonradan xenon takılmış merceksiz farlar karşıdan gelenin görüş açısını engellerken, mercekli farlarda sınırlandırılmış bir alana gönderilen ışıkla daha uzun bir menzili görerek, karşıdan geleni rahatsız etmeden yolunuza devam edebilirsiniz.

Xenon Ampul

İçerisinde metalik gazlar bulunan ampulün, içinde bulunan ve iki elektrotun arasında akım tamamlayarak ışık oluşur. Normal ampullere göre ömrü 5 kat daha fazla (3000 saat) olan xenon ampulleri aydınlatma açısından da normal ampullere göre 2.5 kat daha fazla aydınlık (3200 lümen) sağlayabilir. Ancak gereken gerilimin (23.000 volt) sağlanması ve ampulün tam performans ile çalışabilmesi için 1-2 saniye gerekir. Geliştirilmiş olan D1 ve D3 serisi Xenon ‘larda gerekli gerilim 23.000 volt yerine 1000 volt olarak tasarlanmıştır. Beyin olarak adlandırılan ateşleyici, 100 bin kez sorunsuz çalışabilecek şekilde üretilmektedir. D3 ve D4 serisi Xenon ampuller ise çevreci olarak üretilmektedir. Çevreci olmalarını sağlayan özelliği ise yapımında civa kullanılmamasıdır. D1, D2, D3 ve D4 serisi ampuller birbirinden farklı güç gereksinimleri ve soket yapıları sebebiyle özel balastlarıyla kullanılabilirler.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here