Türkiye’de İlk Defa Lityum Üretilecek

0
1984
Lityum Tesis

Lityum Üretecek Pilot Tesis Eskişehir’de Kuruldu.

Elektrikli otomobil fırtınası dünyayı etkisi altına almış durumda. Hal böyleyken elektrikli otomobillerin geliştirilmesinde kullanılan yazılım ve donanımlar da ekstra önem kazandı. Özellikle elektrikli otomobillerin bir şarjla sahip oldukları menzili belirleyen batarya teknolojisi artan taleple beraber hızla gelişiyor. Batarya teknolojisinde en çok aranan hammadde ise lityum.

Türkiye’de ilk defa lityumu üretecek pilot tesis Eskişehir’de kuruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir’deki pilot tesisle lityumun Türkiye’de ilk defa üretileceğini belirterek; “Bu sene yapımına başladığımız tesisle ilk defa Türkiye’de lityum üretimini gerçekleştirmiş olacağız. Lityum, pil ve batarya teknolojisinde kullanılıyor. Türkiye’nin yaklaşık 1200 ton lityum ithalatı söz konusu. Burada lityumun pilot ölçekte yıllık 10 ton üretim kapasitesi var. İki üç yıl içinde üretim Kırka tesisi için yaklaşık 500 tona çıkacak.” dedi. Bu tesisten sonra daha büyük çapta üretim yapacak başka bir tesisin de kurulmasının planlandığı bilgisi verildi.

Yerli otomobilde burada üretilen lityumun kullanılması hedefleniyor.

Elektrikli otomobillerde kritik teknolojilerden birinin de pil ve yazılım olduğunu ifade eden Dönmez;“Yerli otomobilde de burada üretilen lityumun kullanıldığı bataryaları kullanmış olacağız. Burada cevher üretiyoruz. 12 ton ham maddeyi alıp 3 tonuyla cevher üretiyoruz.” dedi.

Ton değeri 20 bin Dolar.

“Son üç yılda bu projeyle sıvı atığın içinde ekonomik olarak değerlendirebileceğimiz maddeler analiz edildi. İçinde az miktarda lityum elementine rastladık. Bunla alakalı çalışmalarda 80 gram sıvı atıktan 60-63 gram saf su çıkıyor. Lityum karbonat dediğimiz 500 gramdan 0,1 gram lityum elde etmiş olacağız. 500-600 ton lityumu geri kazanma imkanını gördük. Ülkemizin bu alandaki önemli açığını Türkiye’de üretir hale gelmiş olacağız. Tesisle ilgili verimlilik çalışmaları ve testler yapılacak. Piyasalar değişiyor ancak tonu 20 bin dolar. Bazı ülkelerde üretiliyor ve dünyada yaygın değil. Elektrikli otomobillerin bataryaya ihtiyaç göstermesi nedeniyle zaman zaman tedarik darboğazı olabiliyor. İnanınca oluyor, inanmak işin yarısı, Eti Maden’i kutluyorum.” şeklinde açıklama yapan Bakan Fatih dönmez üretilecek lityumun ithal edilene kıyasla çok daha ucuz olacağının da altını çizdi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here