Boğaziçi Köprüsü ya da yeni adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü halk arasındaki adıyla birinci köprü. İstanbul’un simgesi olmuş, şehrin iki yakasını birbirine bağlayan ilk köprü. 1973 Yılından beri şehrin iki yakasını birbirine kavuşturan köprü.
Tarihi
İstanbul Boğazı’nı iki yakadan birbirine bağlamak milattan öncesine kadar dayanan bir fikirdir. Ancak bu fikir 1973 yılına kadar gerçeğe dönüşememiştir. 16.YY’da Leonardo Da Vinci, dönemin padişahı II. Bayezid’e Haliç üzerinde bir boğaz köprüsü kurmayı aynı köprüyü uzatarak da Avrupa ve Anadolu yakalarını birbirine bağlamayı teklif etmiştir. Ancak o zamanın teknolojik altyapısında Da Vinci’nin önerdiği fikir realiteden uzak görülmüş ve geri çevrilmişti. Ancak o zamanlardan beri karayolu İstanbul için çok önemliydi ve Boğaziçi Köprüsü’ne şart gözüyle bakılıyordu. 1900-1950 yılları arasında yurtdışından birçok firma bu işe girişmek istiyor ve dönemin yetkililerine projelerini sunuyorlardı. Fakat gerek ülkenin ekonomik durumu gerekse siyasi sebeplerle beraber somut adımlar atılamıyordu. Artık 1970 yılına gelindiğinde otomobil sektörü çok farklı bir konuma gelmişti. Köprü artık bir seçenek değil bir ihtiyaç halini almıştı. Bu durumların gölgesinde 20 Şubat 1970 yılında yapımına başlanan Boğaziçi Köprüsü, 30 Ekim 1973’te de cumhuriyetimizin 50. Yılında kullanıma açılmıştır.
Boğaziçi Köprüsü’nde Araç Trafiği
Boğaziçi Köprüsü yapıldığı günden itibaren iki yakada birbirine bağladığı D-100 Otoyolu ile beraber araç trafiği hep beklenenden fazla olmuştur. Hem İstanbul hem de Türkiye için ulaşım ağının kesintisiz şekilde devam etmesi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Açıldığı yıl günlük ortalama 32 bin araç geçişi olmuştur. Bu da o zamanlar için beklenen sayının çok üstündedir. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü açılmadan hemen önceki yılda, 1987’de ise bu rakam 130 bin olmuştur. Açılışından 30 yıl sonra 2003 yılında ise ortalama günlük araç sayısı neredeyse 6 kat artarak 180 bin araç olmuştur.
Günümüzde Boğaziçi Köprüsü
2019 Yılında 4 farklı karayolu yöntemi ile yaka değiştirebilme imkanına rağmen günlük ortalama 156 bin araç geçiş yapmıştır. Ulaştırma Bakanlığı’nın yapmış olduğu çalışmalara göre akıcı bir trafik seyiri sağlanması için bu sayının 90-120 bin aralığında olması gerekiyor. Yani bir diğer deyişle Boğaziçi Köprüsü’nün akıcı bir trafik için günlük ortalama araç sayısı 120 bin.
boğaziçi adı çok havalı değil mi ya? gerçekten vaktinde güzel düşünülmüş
Manzarası hala paha biçilemez