Elektrikli Araba Bataryası Ölürse Ne Olacak?

Elektrikli arabaların bataryasının pili ve maliyetleri ile kafanızdaki soruları yanıtlayalım.

0
8130
Elektrikli araba

Otomobil dünyasının geleceğinde elektrikli otomobillere güvenmek zorundayız. Ancak birçoğumuzun kendi kendine sorduğu bir soru var: Elektrikli arabaların pilleri verimliliklerini yitirdiklerinde ne olacak? Özellikle elektrikli otomobillerin yaygınlaştığını gören eğilimin sürekli olarak artması ve er ya da geç karşı karşıya kalacağımızdan elektrikli araba bataryası ölürse ne olacağının merak edilmesi oldukça doğal.

Elektrikli otomobil aküleri nasıl yapılıyor?

Elektrikli otomobillerin aküleri, güçlerine bağlı olarak az ya da çok yüksek otonomi değerlerini garanti ettikleri için önemli bir bileşendir.

Üreticiler farklı pil türlerini benimsemişlerdir ve teknolojik evrim sürekli olarak gelişmektedir. En yaygın modelleri görelim.

Kurşun asitli aküler, sülfürik asit içeren bir solüsyona batırılmış bir kurşun anot ve bir kurşun peroksit katodu sayesinde çalışır. Bunlar artık modern elektrikli otomobiller için kullanılmıyor, ancak yine de marş motorları ve geleneksel olarak çalıştırılan otomobillerin elektrik yönetimi için bir destek olarak görülüyor.

Artık kullanılmayan başka bir elektrikli otomobil pilleri kategorisi, anodun metal alaşımdan, katotun ise nikelden yapıldığı nikel-metal hidrit pilleridir. Bu pillerin zayıf noktası hafıza etkisidir, yani kısmi şarjların ardından pilin yeniden şarj kapasitesinin kaybolmasıdır.

Elektrikli arabalarda bulunan en yaygın piller lityum iyon pillerdir. Bunlar oldukça kompakt ve hafiftir ve yukarıda listelenen tipten daha büyük miktarlarda elektrik üretir ve bunun aksine tam şarj ve kullanım döngüleri gerektirmezler. Ne yazık ki, ancak, bu piller yalnızca -10 ° ile + 30 ° C arasında değişen dar bir sıcaklık aralığında düzgün çalışır.

Son olarak, piyasada elektrolit olarak sıvı yerine katı madde kullanan katı hal piller de vardır, bu sayede boyuta göre enerji üretme kapasitesini arttırmak mümkün olmuştur. Bu piller, otomobilin ağırlığından dolayı daha kompakt boyutlara sahip ve lityum iyon pillerden daha iyi sıcaklıkları kapsayabiliyor.

Elektrikli araba akülerinin maliyeti: Bataryası ölürse

Elektrikli otomobil pazarı, yalnızca tüketicinin bu teknolojiye güvensizliği nedeniyle değil, aynı zamanda özellikle yüksek otomobil fiyatları nedeniyle de patlamayı başaramadı.

Üreticilerin yaptığı teknolojik araştırma ve yatırımlar, önümüzdeki yıllarda liste fiyatlarında muhakkak düşüşü sağlayacaktır.

Sıfır emisyonlu otomobillerle ilgili şüphelerden biri de elektrikli otomobil akülerinin maliyeti ile ilgili. Piller garanti süresi dışında hasar görürse, değişim için maliyet olarak zorlanabilirsiniz.

Kısaca elektrikli araba bataryası ölürse; 17,6 kWh Smart EQ’nun pilini değiştirmek 9.000 € ‘ya kadar mal olurken, aynı işlemi 80 kWh Mercedes EQC için gerçekleştirmek 40.000 €’ ya kadar mal olabilir.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here