Marşa Basıldıktan İtibaren Otomobilinizde Gerçekleşenler

0
2939
marşa

Günlük hayatımızın bir parçası olan otomobiller, hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırmaktadır. Birçok kişi otomobillerin çalışma prensibini bilmez ancak merak ederler. Peki otomobiller nasıl çalışır?  Bu yazımızda sizler için marşa basıldıktan itibaren Benzinli otomobilinizde gerçekleşen olayları derledik.

Kontak Açılır Marşa Basılır

Otomobile binince yapılması gereken ilk işlem emniyet kemeri takılmasıdır. Sonrasında kontak açılır. Kontak açıldığında aracın deposunda bulunan benzin motoru çalışır. Arka kısımda bulunan benzin deposundan motora benzin gönderir. Marşa basıldığında ise marş motoru hareket eder. Marş motorunun ucunda bir dişli vardır. Bu dişliye marş dişlisi denir. Bu dişlinin karşılığı volanttır. Volantın karşılığı ise krank kasnağıdır. Motora ilk hareketi veren marş dişlisi, döndüğünde volant, akabinde krank döner.

marşa

Krank dönerken pistonlar yukarı aşağı hareket eder. Krank kasnağına bağlı olan triger de eksantrik milini döndürür. Eksantrik mili subapların açılış kapanış zamanlamalarını ayarlar. Motor emme zamanında yakıt hava karışımını emer. 2. sırada sıkıştırma zamanı vardır. Yanma odasına alınan yakıt hava karışımı sıkıştırılır. Sonraki aşama ateşlemedir. Sıkıştırılan yakıt hava karışımı ateşleme bujileri vasıtasıyla ateşlenir. Oluşan yanma sonucunda egzoz dumanı meydana gelir. Bu duman subapların egzoz zamanında yanma odasından uzaklaştırılır. Bu işlemler sırasıyla tüm pistonlarda gerçekleşir. Ateşleme gerçekleştiği yani motorun çalıştığı an marş bırakılır.

Pistonlar ateşleme ile elde ettiği hareket enerjisini kranka aktarır. Krank kasnağında dönme momenti oluşur. Dönme momenti volanta aktarılır. Volantın diğer ucunda debriyaj seti vardır. Siz aracınızda debriyaj pedalına bastığınızda bu kuvvet boşa çıkar. Bu sebeple debriyaj seti(baskı balata) bitik olan araçlar vitese geçmez. Araç 1. vitese takılır. Ayağınızı debriyajdan çektiğinizde boşa çıkan motor dönme kuvveti şanzımana aktarılır. Şanzımanın dönmesi sağlanır. 1. vites dişlileri hareket halindedir. Şanzımandan çıkan dönme momenti şafta aktarılır. Şaft bulundurduğu mafsallar ve takozlar sayesinde titreşim ve sesleri bir nebze azaltır. Şafttan çıkan dönme kuvveti diferansiyele geçer. Diferansiyel aracın dönüş yapabilmesini sağlayan en önemli parçalardan bir tanesidir. Kuvvetin tekerleklere dağıtımını yapar. Diferansiyelden çıkan bu dönme kuvveti akslara, akslardan da tekerleklere ulaştırılır. Aracınız harekete geçmiş olur.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here