Otonom Araçlar ve Trafik Akışı Ne Kadar Alakalı?
Yeni bir çalışma, yola sadece az sayıda otonom aracın (AV) eklenmesiyle, trafik akışının yakın gelecekte daha hızlı, daha yeşil ve daha güvenli hale gelebileceğini öne sürüyor. Otonom araçlar ve trafik akışı arasında yüksek bir bağlantı öne sürülüyor.
Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical’de yayınlanan bir çalışma; geleneksel, insan tarafından işletilen araçların yanında az ve belirli bir sayıda AV araç birleştirilmesi ile bile değişebilecek geleceğin hibrit trafik akışına odaklandı. Bu senaryoda trafik akışının gerçekten iyileşip iyileşmeyeceği ve eğer öyleyse; önemli bir değişiklik üretmek için kaç AV’nin gerekli olacağı konusunda birkaç soru ortaya çıkıyor.
Az Sayıda Otonom Araç Büyük Etki Yaratabilir
İnsan sürücüler AV’leri basitçe görmezden gelebildiğinden, trafik akışı üzerinde, özellikle çok şeritli otoyollarda önemli bir etki için çok sayıda AV’nin gerekli olduğu düşünülebilir. Ancak bu durum böyle olmayabilir. Araştırmalarında, Dr. Amir Goldental ve Prof. Ido Kanter, belirli düzenlemeler ile otonom araçların trafik akışında büyük değişiklik oluşturabileceğini söylüyor. Bu düzenlemeler ile otonom araçları trafiği kontrol eden dinamik parçalara dönüştürmek mümkün.
Araştırmacılar, yollardaki araçların % 5’inden daha azı otonom olduğunda bile otonom araçların işbirliği yapabileceğini belirtiyor. Araştırmacılar makalelerinde, otonom araçlar ve trafik akışı arasında bir bağlantı için, çeşitli yönergeler öne sürüyor. Trafik akışını kontrol edilebilir kümelere ayıran gruplar halinde kendi kendine organize olmak için bir otoyolda nasıl davranılması gerektiğini anlatıyorlar. Sıkışık trafikte başlayarak, kendi kendine organize olan yüksek hızlı, daha yeşil ve daha güvenli trafik akışına ulaşmanın iki dakikadan az sürdüğü görüldü.
Yakıt Tüketiminde Düşük ve Trafik Akış Hızında Artış
“AV’ler ile ilgili düzenlemeler olmadan, her aracın sürüş hızını optimize etmeye çalıştığı ancak genel trafik akışının optimal olmadığı mahkum ikilemi gibi klasik bir oyun teorisi paradoksu örneğiyle karşı karşıyayız. Araştırmamızda, uygun düzenlemelerle bu durumun nasıl olduğunu inceliyoruz. Çok az sayıda AV, işbirliği yoluyla genel trafik akışını önemli ölçüde iyileştirebilir. “diyor Dr. Goldental.
Yazarlar, nicel olarak, yakıt tüketiminde % 28’e varan azalma ile trafik akış hızında % 40’a varan önemli bir artış olduğunu bildiriyorlar. Ayrıca, trafik daha düzenli hale geldikçe ve daha az şerit geçişi meydana geldikçe trafik güvenliği artıyor. Çalışma, bu iyileştirmelerin AV’leri yöneten merkezi bir aracı olmadan ve mevcut altyapıyı kullanan AV’ler arasında iletişim olmadan gerçekleştirilebileceğini gösteriyor.
*Bar-Ilan University. “A small number of self-organizing autonomous vehicles significantly increases traffic flow.”
Mutlaka etkili olabilir diye düşünüyorum ben de