Otomatik vites denilince herkesin kendine göre benimsediği otomatik vites tipleri vardır. Dünyada çoğu insan özellikle Avrupa’da DSG veya çift kavramalı otomatik vitesler tercih ediliyor. Ama belli bir kesim var başlıktan da anlayacağınız üzere Japonlar, kendileriyle özdeşleşen CVT şanzımandan asla vazgeçmiyorlar. Adeta yaşam biçimine dönmüş şekildeler. Hangisini seçeceğimize gelirsek, bunu anlayabilmek için bu vites tiplerini biraz yakından tanımamız gerekli …
1. DSG Şanzıman Nedir?
Bu şanzıman tipini daha detaylı öğrenmek için tıklayınız. Kısaca bahsetmek gerekirse, Direct Shift Gearbox sözcüklerinin kısaltmasından oluşmaktadır. Tıpkı diğer çift kavramalı şanzımanlar gibi iki adet şanzıman sisteminin büyük oranda iç içe geçmesi ile oluşuyor. Çift mil bulunan sistemde tek numaralı 1, 3 ya da 5 vitesler bir mil, 2, 4 ya da 6 numaralı vitesler ise diğer milde yer alıyor. Araç birinci viteste çalışır vaziyetteyken 2. vitese geçişe de hazır oluyor. Debriyaj otomatik olarak gerekli olan hallerde 2. vitese geçiyor. Böylece sürücü sadece gaz ya da frene basarak vites değişikliği yapabiliyor. Bu vitesi kullanan araba markaları da daha çok Avrupalı araç markalarıdır. Volkswagen,SEAT,Renault,Skoda,AUDI
Avantajları
- Yakıt tüketimi oldukça düşüktür ve araç, markaların önerdiği şekilde kullanılırsa fabrika değerlerine ulaşılabilir.
- Vites geçişleri çok hızlı olduğu için sarsıntı gibi sorunlar yaşanmaz.
Dezavantajları
- Kullanım talimatlarına uyulmadığında ısınma ve mekanik arızalar gözlemlenebilir.
- Sıkışık trafikte bazen yüksek oranda ısınabilir.
- Kullanıma göre baskı ve balata daha hızlı tükenebilir.
2. CVT Şanzıman Nedir?
Honda, Toyota, ve Subaru gibi Japonya kökenli markaların sıklıkla kullandığı bir şanzıman türüdür. Sürekli değişken oranlı anlamına gelmektedir.Temel olarak iki kasnak arasında bir zincir ya da kayış bulunur. Motorun devri, aracın sürati ya da belirlenen sürüş modu gibi değişkenlere göre kasnaklar büyüyüp küçülür ve vites atanmış olur. Yani bu vites türünde arabayı 1 de veya 2 de kullanıyorum demek biraz yanlış olur. Araç kendine uygun olan vites aralığını seçer. Anlamadığınızın farkındayım ama çok basit bir yömtemle söylemek gerekirse, örneğin araç kendini 2. vites yerine 2,6 veya 2,8. vitese almış oluyor. Sürekli olarak bu artıp azalabilir.
Avantajlar
- Vites geçişi olmadığı için motor ideal devirde çalışabilir.
- Uzun süre bozulmadan güvenle kullanılabilir.
- Vites geçişi olmadığı için motordan gelen güç asla kesilmez.
Dezavantajları
- Gaz tepkisi yavaştır.
Gelelim merakla beklenen zamana… !!! DSG vs CVT !!!
3. DSG vs CVT
Kendini ispat etmiş, milyarlarca kilometre boyunca kullanılmış ve bugün hala kullanılmaya devam eden iki vites türünden birinin diğerine kesin olarak üstün olduğunu söylemek zor olabilir. Bu tamamen sizin rahat kullanışınıza bağlıdır. Ancak kullanıcıların deneyimine göre bir ayrım yapılabilir. DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG’den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
Ben de otomatik vitesçiyim çok daha rahat ve kullanışlı.
Dsg maliyetli, CVT ye alışması zaman istiyor.