Roborace Kazası Otonom Sürüş İçin Soru İşaretleri Oluşturdu

0
1071

İnsanlık var olduğu günden beri büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu gelişimler hayatlarımıza birçok yeni kolaylıklar getiriyor ve hepimize ekstra zaman kazandırıyor. Mümkün görünmeyen o kadar çok şeyi artık gelişen yapay zekalar sayesinde yapabiliyoruz. Doğal olarak bu da bizlerin içinde ufakta olsa bir ürperti uyandırmıyor değil. Acaba robotlar dünyayı ele geçirebilir mi? İlerde neler olabileceğini kestirmek çok zor olsa da günümüzde bu çok mümkün bir seçenek gibi görünmüyor. Gelişen yapay zekâ teknolojilerinin otomotiv sektörüne en büyük yansıması şüphesiz otonom sürüşler oldu. Sıkı takipçilerimiz bilir, çok iyi çalışan sürücüsüz otomobil ve hatta sürücüsüz kamyonları burada sizlere tanıttık. Ancak bugün bahsedeceğimiz “Roborace Kazasıotonom sürüşün tehlikeli bir yanını da ortaya koyacak.

roborace kazası

Motor sporlarını hepimiz severiz. Çünkü otomobiller için yeni teknoloji geliştirmeye çok büyük yardımları dokunur. Roborace’i düşünürseniz, onu düzenlemenin en büyük nedeni de budur. Roborace, çok hızlı ve nihayetinde de tehlikeli olan yarışlarda bazı pilotların hayatlarını kurtarmanın yanı sıra, otonom sürüşün geliştirilmesine yardımcı olmayı hedefliyor.

Ancak 29 Ekim’de İngiltere’deki Thruxton Yarış Pisti’nde düzenlenen Roborace’in Beta Sezonunun henüz 1.turunda hepimizi güldüren bir kaza meydana geldi. Sezondaki 6 yarış takımından birisi olan Acronis SIT Autonomous takımının hazırladığı sürücüsüz yarış arabası start verildiği an direksiyonunu sağa doğru kilitleyerek doğrudan duvara çarptı. Sürüş için kusursuz sayılabilecek bir pistte ve hava şartlarında otonom sürüş teknolojisinin yaşadığı bu başarısızlık “Robotlar dünyayı ele geçirecek!” diye stres yapan insanların da yüreğine adeta su serpti.

Roborace Kazası

Roborace Kazası Neden Oldu?

Kaza ile ilgili SIT takım mühendislerinden bir tanesi Reddit üzerinden bir açıklamada bulundu. “Asıl arıza, çarpışma anından çok önce, başlatma turunda gerçekleşti. Başlatma turu, arabayı başlangıç ​​/ bitiş çizgisine götürmek için atılır. Ve araba tur sırasında bir insan sürücü tarafından sürülür. Başlatma turu Roborace tarafından standart bir prosedürdür. Bu nedenle, bu başlatma turu sırasında, görünüşe göre direksiyon kontrol sinyalinin NaN’ye gitmesine neden olan bir şey oldu ve daha sonra direksiyon sağa doğru maksimum değere kilitlendi. Arabamıza sürüş izni verildiğinde, hızlanma komutu başırılı bir şekilde oldu ancak direksiyon sağa kilitlendi. ” diyen mühendis bu kazanın asıl sebebinin yine bir insan olduğunu savunarak yapay zekanın kusursuza yakın çalıştığını iddia etti.

NaN (Not a Number): Türkçeye çevrildiğinde “Sayı değil” anlamı taşıyan bu kod kelimenin tam anlamıyla “sayı değil” anlamına gelir. Teknik olarak bir programın çıkardığı değer gerçek bir sayı değilse bu, çıktı olarak sonsuz bir sayının alınmasının veya imkânsız bir hesaplamanın (sıfıra bölme gibi) yapılmasının sonucudur. Sonuç olarak SIT mühendisinin, “Kontrol sinyali NaN’ye gitmesi sonucu oluştu” dediği kazada direksiyon bir şekilde sağ tarafa doğru sonsuz dönme gerçekleştirmeye çalışmış.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here