Arabanızın direksiyonuna oturduğunuzda, anahtarı kontağa sokmanız, çevirmeniz ve motoru çalıştırmanız ve ardından sürmeye başlamanız basit bir işlem. Ancak bu işlem, arabanın gerçek “beyni” olan arabanın elektrik sistemi varlığı sayesinde mümkündür.
Sürücü ve yolcuların güvertesinde yaşamı kolaylaştırmak için oluşturulmuş çok sayıda cihazın varlığı göz önüne alındığında, modern arabalar gerçek mini enerji santralleri haline geldi. Klima, merkezi kilitleme, uydu navigatörü, ışıklar gibi sistemler, sadece birkaçını saymak gerekirse, mükemmel durumda bir elektrik sistemi sayesinde çalışabilir. Sürücüler, arabasının elektrik sisteminin nasıl çalıştığını bilmelidir , böylece karşılaşılabilecek herhangi bir arızayı tereddüt etmeden tespit edebilir ve gerektiğinde kendi kendine onarım yapabilir.
Arabanın bağlantı şeması
Bir arıza durumunda ilk analizi yapabilmek için, araç elektrik sistemi şemasının hazır bulundurulması gerekir . İnternette, her bir bileşenin açıklamasını, gösterge panelindeki uyarı ışıklarına göre olası arızaları ve bunları çözme yollarını okuyabileceği çok geniş bir veri tabanı bulabilirsiniz.
Aracın elektrik sisteminin tüm bileşenleri
Elektrik sisteminin temel bileşenleri nelerdir?
*Batarya
*Başlangıç motoru
*Alternatör
*Kablolar ve konektörler
*Sigortalar
Aracın elektrik sisteminin çok sayıda bileşeni vardır. Birincisi, temel unsur, işlevi enerji toplamak olan pildir . Akü voltajı Volt cinsinden gösterilirken, akü kapasitesi Amper cinsinden gösterilir. Kendinizi aniden bitmiş bir pille veya düşük şarj seviyesiyle bulup çeşitli elektrikli bileşenlerin çalışmasını tehlikeye atmanızı önlemek için, bu iki unsur uygun voltaj ölçümleri yapılarak her zaman kontrol altında tutulmalıdır.
Otomobilin elektrik sisteminin bir diğer temel bileşeni de marş motorudur. İşlevi, motorun otonom çalışabilmesi için yeterli sayıda devire ulaşmasını sağlamak için büyük miktarda akü enerjisinden yararlanarak motoru döndürmektir. Marş motoru bir elektrik motoru, bir elektromıknatıs ve serbest tekerlek sistemli pinyon ünitesinden oluşur.
Aracın elektrik sistemi için başka bir bileşeni olan alternatör dönüşümleri mekanik alternatif akımın şeklinde elektrik enerjisine çeviren enerjisi ve yeniden şarj edilebilir pil ve işlevi için çeşitli cihazlar sağlayan elemandır.
Bir arabanın bileşenlerinin çoğu, daha sonra ana devrenin bileşenlerine bağlı dallı kablolarla çalıştırılır. Bu araba elektrik sistemi kabloları arabanın tüm gövdesi boyunca uzanır ve bir yalıtım kılıfı ile kaplanır. Genellikle kırmızı veya turuncu kabloların pozitif gerilime sahip olduğu, mavi, siyah veya yeşil kabloların ise toprak olduğu bilinmelidir. Bu kablolar, taşınan elektrik gücüne bağlı olarak farklı bir çapa sahiptir ve konnektörler vasıtasıyla aracın çeşitli elektrik sistemlerine bağlanır.
Otomobilin elektrik sisteminin bileşenleri arasında sigortalar da vardır. Bunlar, içinde iki kontak terminalini birleştiren metal bir tel bulunan silindirik bir kaptan oluşur. Sigortaların mevcudiyeti güvenlik için çok önemlidir, çünkü yoklukları durumunda teller aşırı derecede ısınabilir, yalıtım kaplamasını eritebilir ve dolayısıyla aracın elektrik sisteminde kısa devre oluşturabilir.
Bilgilendirici bir yazı, alternatör kısmı çeviriden direk alınmış sanırım fakat kalan kısmı iyi.