Güneş Sensörü Nedir?
Bir araca giren güneş ışığı, sistemin üstesinden gelmesi gereken iç ısı yükünün % 60’ını oluşturabilir. Güneş yükü sensörleri, güneş ışığının yoğunluğunu izler ve güneşli günlerde sürücü ve yolcuların konfor düzeyini iyileştirmek için HVAC (Isıtma, Soğutma, Havalandırma) sistemlerinin kontrolünü ayarlar. Güneş sensörü, genellikle ön panelin üst kısmında bulunur ve genellikle çıkarılabilir bir plaka, hoparlör ızgarası veya buz çözücü havalandırma deliğine monte edilir. Güneş ışığına maruz kalmadaki farklılıkları ölçebilmek için genellikle panonun her iki yanında bir tane bulunur.
Nasıl Çalışır? Türleri Nelerdir?
Teknolojileri ve performans özellikleri bakımından farklılık gösteren çeşitli güneş sensörleri vardır. Güneş varlığı sensörleri, güneşin sensörün görüş alanı içinde olduğunu gösteren ikili bir çıktı sağlar. Analog ve dijital güneş sensörleri ise güneşin açısını sırasıyla sürekli ve ayrık sinyal çıkışlarıyla gösterir.
Güneş sensörlerinin çoğu, ışık yoğunluğu arttıkça daha fazla direnç sağlayan fotodiyot tipidir. Silikon Fotodiyotlar veya Foto IC’ler, otomobillerde otomatik klima kontrolünün hava akışını veya soğutmasını ayarlamak için güneş radyasyonunun algılanması için güneş sensörlerinde kullanılır. Güneş daha parlak parlarken sensörden gelen sinyal düşer. Çalışma aralığı 0 ile 5 volt arasındadır. Güneş yükü arttıkça voltaj düşer. Sinyal, sisteme karışım kapılarını ve fan hızını ayarlamak için talimatlar sağlayan birleşik ölçüm cihazına ve A / C amplifikatörüne gönderilir.
Araçtaki sıcaklığı yolcular tarafından belirlenen şekilde oluşturmak ve korumak için güneş sensörüne ihtiyaç vardır. Güneş sensörünün yerleşimi genellikle ön camın arkasındaki ön paneldedir ve doğrudan güneş ışığının kızılötesi kısmını ölçer.
Sensörler, klima kontrolünü düzenleyen kontrol ünitesi için veri olarak analog veya dijital bir sinyal verebilir.
Güneş sensörlerinde, geniş açılı yönlendirme ve yalnızca kızılötesi ışığı filtrelemek için özel olarak tasarlanmış siyah kapaklar bulunur. Böylece güneş sensörü modülleri güneşin konumundan bağımsız olarak güneş ışığını algılar ve böylece aracın içinde düzenli bir sıcaklığı korur.
Performans Kriterleri
Bir güneş sensörü modelinin seçimini belirleyen bir dizi tasarım ve performans kriteri vardır:
- Görüş alanı
- Açısal çözünürlük
- Doğruluk ve kararlılık
- Kütle ve hacim
- Giriş voltajı ve gücü
- Çıkış özellikleri (elektriksel özellikler, güncelleme frekansı, doğrusal olmama ve kodlama)
- Dayanıklılık (radyasyonla sertleştirme ve titreşim ve termal döngüye tolerans)
Güneş yükü sensörleri karanlık olarak okunan floresan ışığa yanıt vermez. Güneş yükü sensörü iç mekanda veya gölgede kontrol edildiğinde, açık devre gösterilebilir. Güneş yükü sensörünü daima doğrudan güneşin üzerinde parladığı bir yerde kontrol etmek gereklidir.