Otomobil tutkunlarının en önemli istekleri arabalarının hem performanslı, hem ekonomik hem de ucuz bakım maliyetlerine sahip olmasıdır. Volkswagen, bundan yaklaşık 10 sene önce ürettiği 1.4 TSI 160 HP motoru ile kullanıcı isteklerinin bir kısmını karşılamak istedi. Turbo ve Supercharger’ın bir arada kullanıldığı 4 silindirli 1.4 litrelik motordan 160 HP elde etmişti. O dönem VW Scirocco ve CC modellerinde sıkça kullanılan motor daha sonra kullanıcıların bir miktar başını ağrıtmıştı. Bakalım 1.4 TSI 160 HP gerçekten sorunlu bir motor mu? 1.4 TSI 160 HP kronik arızaları neler ve bunlarla nasıl başa çıkılabilir?
1.4 TSI 160 HP Sorunları
Performanslı otomobil severlerin ilgi duyduğu motor seçeneklerinden biri olan 1.4 TSI 160 HP, ikinci el otomobil alanların kafasında büyük soru işaretleri oluşturuyor. Hem aynı performanstaki rakiplerine göre daha az yakıt tüketmesi, hem de motor hacmi nedeniyle MTV avantajı olan bu ünite, hem turbo hem de kompresör tarafından besleniyor. Bu haliyle bile oldukça kompleks bir cihaz haline gelen motor, daha sonra yarattığı sorunlar nedeni ile de kafa karıştırıcı hale geldi.
1.4 TSI 160 HP motorun en büyük problemlerinden birisi piston kırma sorunudur. Düşük kilometreli otomobillerde bile görülebilen bu sorun, eğer piston kırılması ile sınırlı kalırsa şanslısınız. Eğer araç piston kırıldıktan sonra silindir içinde çizilmelere neden olursa motor rektifiye işleminin yapılması gerekecektir. Eğer motor rektefiye ile kurtarılamaz durumda ise yeniden motor takılması gerekecektir.
Bu üniteye sahip otomobillerde görülen bir diğer problem yağ yakma sorunudur. Opel’in 1.4 T 140HP motorlarında da görülebilen bu problem genellikle düşük piston basıncından kaynaklanır. Burada da belli bir kilometrenin üzerinde yaşanabileceğine dair bir şey söylemek zor, zira 50 bin km yapmamış otomobillerde aynı sorunla karşılaşabiliyor.
Motor Sorunları Nasıl Anlaşılır?
Bu otomobilleri alırken mutlaka bilgisayardan otomobil ECU’suna bağlanarak arızaları sorgulatın. Bu sayede otomobilin motorunda halihazırdaki yanma ve ateşleme arızalarını görebilirsiniz. Birçok ekspertiz firması bunu yapıyor ancak gözden kaçmaması için özellikle söyleyin, bu konuda sorumlulukları olduğunu hissetsinler. Ayrıca otomobilin motor kodunun orijinal motor kodu olup olmadığını da sigortacınız aracılığı ile sorgulayabilirsiniz.
Her ne kadar problemleri ile göz korkutsa da performansı ve yakıt tüketimi ile oldukça cazip bir motor olan 1.4 TSI 160HP, ikinci nesilde yazmış olduğumuz problemleri büyük ölçüde çözdü. İkinci nesilde büyük ölçüde sıkıntılar giderilse de sabıkalı duruma düşen bu ünite, kompresörün çıkarılması ile 1.4 TSI ACT 150 HP motora evrildi. Bu ünite de güncellenerek bugün sıfır VW araçlarda kullanılan 1.5 litrelik son nesili ortaya çıkardı.