Ana Sayfa Danışman 4×4 Sistemi Nasıl Çalışır ? Viteslerin Anlamları Nedir ?

4×4 Sistemi Nasıl Çalışır ? Viteslerin Anlamları Nedir ?

4
22273

4×4 sistemi, bugün özellikle elektronik sistemleri daha az olan arazi araçlarında bir vites yardımıyla kullanılır. Bu yeni nesil 4×4 araçlara göre çok daha hisli ve kışkırtıcı bir yapıya sahipti. Bugün ki derlememizde, özellikle eski model arazi araçlarında ki 4×4 sistemini sizlere açıklamaya çalışacağız.

1 Tuş İle Değil, His İle 4×4 Sistemi 🙂

Yeni nesil arazi araçlarında 4 çeker sistemi , bir çevirmeli tuş ya da otomatik olarak, araç gerekli gördüğü zaman gücü 4 tekerden iletmeye başlıyor. Fakat safkan diye adlandırabileceğimiz arazi araçlarında yavru şanzıman denilen arazi vitesi, normal vitesin yanında konumlanır ve araç değil, siz ihtiyaç duyduğunuz zaman devreye alırsınız.

Yeni teknolojiler ile birlikte arazi konusunda araçlar daha yetenekli bir hal almış olabilir fakat arazi parkurlarında ve zor koşullarda kullanılan araçlar hep eski nesil olur 🙂

Arazi aracı kullanacak olan doğa severler , kampçılar , off-road tutkunları ve ya iş amaçlı zor koşullarda ve şantiye ortamlarında kullanacak kimseler için safkan arazi araçları daha gerçek bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

2 4×4 Arazi Vitesi: 4L-4H-2H

Arazi vitesi üzerindeki yazılar : 4L-4H-N-2H olarak karşımıza çıkıyor. Arazi şartlarının durumuna göre gerekli görülen zamanlarda bu vitesler vasıtası ile tüm gücü 4 teker arasında dengeleniyor.

4L: “4 Low” olarak adlandırılan bu vites konumu ağır arazi modu olarak anılıyor.

Vites aralıkları düşüyor. Ve arazi aracı en vahşi formuna kavuşmuş oluyor. En zor zeminlerde kullanılan bu mod, “işte canavar oldu” dediğiniz bir deneyimi size sunuyor ve aracınızın karakteristiği tamamen değişiyor.

1.viteste 10 km/s

2.viteste 20 km/s

3.viteste 30 km/s gibi giderken bu vites konumunda maksimum hız 40-50 km/s olarak sınırlandırılıyor.

Zorlu kar yollarında, çamur ve balçıklı yollarda ve ya eğimin yüksek oldu sert zeminlerde araç bu vitese alınarak kullanılıyor.

 

 

4H : “4 High” olarak isimlendirilen bu vites kullanıldığında ise , araç daha hafif arazi koşullarında daha yüksek hızla 4×4 sistemi devreye alınmış olarak yolculuğuna devam ediyor.

bu modun kullanıldığı alanlar daha çok hafif araziler, kamp rotaları gibi  arazi koşulları oluyor ve ortalama 70-80 km/s hızlara kadar ulaşmak mümkün oluyor.

: N konumu vitesin boş olduğu anlamına geliyor ve arazi vitesleri arasında geçiş yaparken kullanılması gerektiğinde aracı boş vitese almak amacıyla kullanılıyor.

Bazı araçlarda 4×4 sistemine geçiş için 4H konumuna alırken debriyaja basmak gerekmezken 4L moduna alırken debriyajla beraber vitesi aşağı bastırıp çekmek gerekiyor.

Lsd kilidi olan araçlarda ise vites 2 çekere alınırken, aracın 4 çekerden çıkabilmesi için ortalama 10 metre geri gitmek gerekiyor.

2H : Bu konum aracın normal 2 çekerdeki modunu ifade ediyor ve hiçbir arazi vitesine gerek duyulmayan zamanlarda vites bu konumda tutularak normal şanzıman ile yola devam ediliyor.

İkinci El Arazi Aracı Fiyatları

Tekerinize taş değmesin.

4 YORUMLAR

  1. engin can
    hep merak etmişimdir bu viteslerin nasıl atıldığını yararlı bir içerik olmuş tebrik ederim
  2. Cenk Burak
    Gerçektende eski safkan araçlar arazide çok daha keyifli oluyor. güzel ve pahalı bir hobi diyebilirim. :) ama şu virüs zamanı en güzeli böyle temasın az olduğu aktiviteler.