Özellikle spor araç kullanıcılarının araçlarında performans arttırmaya yönelik kullanımına gittiği bir parçadır açık hava filtresi. Baştan söyleyeyim tek başına kullanıldığında pek bir performansın ekleneceğini düşünmeyin. Olması için ilave olarak yapılması gerekenler de olacaktır.
Kısaca Açık hava filtresinden bahsetmek gerekirse ;
Motorun emme yoluyla daha fazla hava emmesini kolaylaştırmak içindir. Standart hava filtreleri dar gözeneklidir ve parçacıkları en iyi şekilde filtreleyemez, bu nedenle temizlenmesi zordur. Genellikle kağıt bazlı malzemelerden yapılırlar. Havanın daha kolay emilebilmesi için bu deliklerin daha büyük olması gerekir.
Açık hava filtresiyle ilgili daha detaylı bilgiler için;
Açık Hava Filtresi – Yararları ve Zararları
Performans filtresi, araç motorundan soğuk hava çekebileceği bir yere yerleştirilmelidir. Daha sonra, solunan soğuk hava metal boru vasıtasıyla emme manifolduna iletilmelidir. nedeni basit. Metal hızla ısınır ve metalin içinden soğuk hava geçtiğinde metal ısınır ve yanma işlemi kolaylaşır. Pekala, burada bir tezat var gibi görünüyor. Soğuk havayı emmesi gerekiyor ama biz havayı ısıtmak için metal borular kullanıyoruz.
Daha bilimsel bir yolla da söyleyelim ;
Soğuk hava, sıcak havadan daha az genleşir ve daha yoğundur. Güçlü havayı solumak, performansı artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle, filtreyi mümkün olduğunca çok soğuk havanın çekildiği bir yere yerleştirin. Büyük miktarda hava emildikten sonra metal boru havayı ısıtır. Bu sayede hava yoğunluğu kaybı olmadan sadece sıcaklık değişecektir. Motor için en iyi hava, biraz daha sıcak havadır. Performans filtresi doğru takılırsa, soğuk havayı sıcak havaya dönüştürerek soğuk havayı ve yoğun havayı yanma odasına aktarır ve aracın yanmasını kolaylaştırır. Bu tür teknik çalışmaları tamamladıktan sonra, performans filtresi araca gerçekten ekstra güç katacaktır.
Yani, bu tip filtrelerin zararından çok yararı vardır.
Zararlarında Yakıta Etkisi Var mı ?
Performans filtresini monte ettikten sonra, normal filtrelere göre çok fazla olmasa da belirgin bir şekilde düşüşü görebilirsiniz. Ancak gençler, özellikle filtreleme sesi çıkarmak için gaza daha fazla baskı yapıyor. Hepimizin bildiği gibi hız arttıkça spor hava filtresi sert bir ses çıkarmaya başlar. Bu nedenle gaz daha fazla sıkıldıkça yakıttaki artış artabilir. Ancak bu artış filtreden değil kullanıcıya bağlıdır. Aslında, uygulama çoğu araçta kullanıldığında, aracın daha rahat çalıştığını ve özellikle düşük hızlarda baskıyı azaltabildiğini hemen göreceksiniz.