Airbag Lambası Neden Yanar? Nasıl Söndürülür?

0
27594

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Geçmişten günümüze gelişen otomobillerde her yeni modelde daha farklı özellikler görebiliyoruz. 1990’lı yıllardan sonra yaygınlaşan güvenlik donanımlardan biri Airbag olmuştur. Araç içerisinde bulunan bir kaza esnasında sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlayan Airbag patladığında içerisinde bulunan hava yastığının şişmesi ile araç içerisinde bulunan kişilerin sert yüzeylere çarpmasını engeller. Airbag komplike bir sistemden oluşur. Bu sistem araç tarafından her zaman denetlenir. Bir arıza durumunda airbag uyarı ışığı yanar. Bu ışığın anlamı airbag devre dışıdır. Otomobillerde bazen airbag lambası yanar. Bu lambanın yanma sebebi kimi zaman basit çözümlere sahip olsa da bazen oldukça zordur. Yazımızın devamında airbag lambası neden yanar? Nasıl söndürülür? Sorularını sizler için cevapladık.

Airbag Nedir?

Airbag kelime anlamı hava çantasıdır. Ülkemizde hava yastığı olarak bilinir. 90’lı yıllar sonrasında otomobillerde kullanımı yaygınlaşmıştır. Eski model otomobillerde opsiyon olarak bulunan bu donanım, günümüz otomobillerinde standart donanım listesinde bulunmaktadır. Eski otomobillerde sadece direksiyon simidinde bulunup sürücüyü korurken; günümüz otomobillerinde perde bölümlerinde dahi bulunarak tüm yolcuları koruyabilmektedir. Çalışma prensibi ise; araç etrafına yerleştirilmiş olan darbe sensörleri darbeyi algıladığında airbag beynine sinyal yollar. Airbag tüpleri devreye girer. Yastıklar şişer ve yolcular korunur. Kaza anında aracın hasar aldığı bölgedeki airbaglar devreye girer. Bu sayede onarım maliyeti azalır.

airbag lambası

Airbag Lambası Neden Yanar?

Airbag sistemi basit bir çalışma prensibine sahip olsa da oldukça komplike bir yapı ile çalışmaktadır. Bu sistem araç tarafından her zaman denetlenir. bir arıza durumunda gösterge panelinde airbag uyarı lambası yanmaktadır. Bu lambanın yandığını gören sürücüler araçlarını airbag veya oto elektrik servislerine götürür ve sorunu öğrenirler. Airbag, otomobilin emniyet kemerleri ile koordineli olarak çalışmaktadır. Ayrıca koltuklarda bulunan ağırlık sensörleri de airbag beynine her daim bilgi verir. Bu sayede kaza durumunda yolcu olmayan bölümde airbag patlamaz. Zamanla koltuğun altında bulunan soketler oksitlenebilir. Bu durumda elektrik geçişi olmayacaktır. Airbag uyarı lambası yanar. Aynı şekilde aracın gizlenmiş olan darbe sensörleri kir ve çamurun etkisi ile arızalanabilir. Arıza oluştuğunda airbag lambası yanacaktır. Aynı şekilde kaza yapan; airbag ve kemerleri patlayan araç onarıldığında emniyet kemerlerine direnç atılır. Direnç atılmasının sebebi airbag lambasının sönmesi içindir. Emniyet kemerlerinde direnç olması airbag’in patlamasına engel teşkil etmez.

Airbag Lambası Nasıl Söndürülür?

Airbag lambası yandığında aracı servise götürmeden önce aracın sürücü koltuğunun altında bulunan soketleri söküp takabilirsiniz. Sorununuzun bu şekilde çözülme ihtimali var ancak çözülmez ise yetkili servise, airbag servisine veya oto elektrikçisine gidebilirsiniz. Aracınızı cihaza bağlayacak ve sorununuzu görecektir. Araç cihaza bağlandığında iletişim hatası veriyorsa sorun soketler olabileceği gibi; darbe sensörü de olabilir. Soketler bir süreliğine direnç ile kandırılarak darbe sensöründe herhangi bir arıza olup olmadığı anlaşılır. Darbe sensöründe bir sorun varsa değiştirilerek sorun çözülür. Darbe sensörü sağlamsa kablolar düzenlerek sorun çözülecektir.

Airbag Lambası Yanarsa Muayeneden Geçer mi?

Otomobillere 2 yılda bir Tüvtürk muayene işlemi uygulanıyor. Peki airbag lambasının yanması muayeneye engel midir? Airbag lambasının yanması muayenede hafif kusur olarak tanımlıdır. Yani aracın muayeneden geçmesine engel bir durum değildir.

Hava yastığı sensörleri nerede?

Araçlarda hava yastıklarının aktifleşebilmesi için sensörler bulunur. Bu sensörlere  darbe sensörü adı verilir. Kaza anında darbe sensörü darbeyi algılar. Airbag motorlarına sinyal gönderilir. Airbag şişer ve patlayarak araç içerisindeki korur. Hava yastığı sensörleri aracın şaselerinde ve marşpiyel iç bölümlerinde bulunur.

hava yastıkları nasıl çalışır

Hava yastığı nasıl çalışır?

Otomobillerde bulunan büyük bir güvenlik donanımı airbag, kaza anında araç içerisindeki bireylerin darbeyi daha az hasarla atlatmasını sağlar. Çarpışmanın etkisiyle darbe sensörleri devreye girerek; airbag beynine sinyal gönderir. Tüpler devreye girer. Hava yastıkları şişer.

Mercedes Airbag güvenlik özelliğinin 40.yılını kutluyor

Teknoloji ve diğer araç özellikleri alanında büyük işlere imza aran Mercedes airbag gibi önemli bir güvenlik özelliği alanında da öncü olmuştur.

airbag lambası neden yanar

Mercedes genellikle sonunda gelecekte daha uygun fiyatlı otomobillerde standart hale gelecek yeni teknoloji ve güvenlik özellikleri önizlemesini yapar. Bu konuda eski model otomobillerinde bile günümüzde yeni yaygınlaşan çoğu özelliği barındırıyordu.

Yeni 2022 Mercedes S-Class lüks otomobiller için yeni standartlar belirleyen teknolojik bir vitrindir. Artırılmış gerçeklik head up ekran ile donatılmış, akıllı bir AI ses asistanı, beş ekrana kadar çıkan dijital ekranlar ve gelişmiş sürücü sistemleri ile kazaları önlemeye yardımcı olur.

Mercedes Öncü Teknoloji Geçmişi İle Dikkat Çekiyor

Mercedes, otomobillerimizi daha güvenli hale getiren öncü teknoloji geçmişine sahiptir. 40 yıl önce 1980 yılında, Mercedes S-Class sürücü hava yastığı ve emniyet kemeri ile donatılmış olan ilk üretim otomobili oldu. Bu özellikler şimdi ise otomobil endüstrisi genelinde yaygın bir şekilde kullanılıyor.

airbag lambası Mercedes w126

İlk hava yastığı Walter Linderer tarafından 1950’lerde icat edilirken, Bosch ile ortaklaşa geliştirilen Mercedes airbag milisaniyeler içinde şişebilir ve şiddetli bir kafa kafaya çarpışmada frenleme gibi ani yavaşlamayı algılayan sensörler tarafından etkinleştirilir. Bir gaz karışımı daha sonra sürücüyü korumak için yastık şekline bürünen kumaşı şişirir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here