Aks körüğü nedir ? Bugün bu konu ile alakalı bir derleme yaptık.
Araçların ön düzen parçalarından biri olan aks körüğü gres yağı ile çalışan akslar için koruyucu bir kauçuk malzemedir.
Peki bunları bilmek bize ne kazandıracak ?
Aracımız ile ilgili ne kadar bilgi sahibi olursak, arıza durumlarında ne yapmamız gerektiğini o kadar kolay bulabiliriz.
Arızanın nerede olabileceği ile alakalı fikir sahibi olmamız, sanayilerde kötü niyetli kimselerin arızalar ile ilgili yanlış yönlendirmelerine mani olabilmemizi sağlar.
Arabamızın yürüyen aksam, motor, kaporta ve elektik gibi konularında yüzeysel bile olsa bilgi sahibi olmakta fayda vardır.
En azından usta: “Biliyor bu adam !” derse kötü niyetli yönlendirmelerden çekinecektir 🙂
1Aks Körüğü Ne İşe Yarar ?
Kauçuk bir malzemeden üretilmiş olan Aks körüğü temelde, aks mafsallarının çalışması için gerekli gres yağının dış etmenlerden etkilenmesini önlemektir.
Aks körüğü içerisinde direksiyonu sağa ve sola çevirdiğinizde hareket ettirmeyi sağlayan bir sistem bulunmasından kaynaklı, aracın hızına göre aks körükleri de aynı şekilde dönmeye devam edecektir.
Büyük önem taşıyan bu parça ,arızalandığında beklenmeden değiştirilir ise, büyük maliyetli sorunların önüne geçer.
2Aks Körüğü Neden Arızalanır ?
Arızalanmasından ayrı olarak, kauçuk bir ham maddeden imal edildiği için , aynı lastik gibi bir kullanım ömrüne sahiptir.
O sebeple yürüyen aksam kontrollerini yaptırdığınızda aks körüklerini mutlaka kontrol ettiriniz ve gerekiyorsa değiştiriniz.
Şanzımandan alınan hareket, “lale” denilen parçadan geçerek akslar vasıtası ile tekerlere iletilir. Aks körükleri bu lastikten önceki son bölüm olan askların koruyucusu niteliğindedir.
Yüksek hızlar, su ,çamur aşındırması, darbeler ve aşırı yük gibi sebeplerle aks körükleri zamanla deforme olacaktır.
3Nasıl Korunabilir?
Sürekli yol ile temas eden bu parça, özellikle direksiyonu tam sağ ve ya tam sola çevirdiğinizde maksimum gerginlik seviyesine geliyor. Bu gerilme sonucunda zamanla yırtılması olası bir hal alıyor.
Direksiyon manevralarını daha yumuşak şekilde yaparak, kaldırımlara tekerleri daha az temas ettirerek, yüksek hızlardan kaçınarak ve su, çamur birikintilerine dikkat ederek sadece aks körükleri ile değil , komple yürüyen aksam parçalarının ömrünü uzatmış olursunuz.
Tekerinize taş değmesin.
Direksiyonu sağa veya sola çevirip tekere içten bakılınca yırtılıp yırtılmadığı rahatlıkla görünebiliyor.