Alaşımlı Jant mı? Çelik Jant mı? Hangisi Tercih Edilmeli?
Otomobillerde jant kullanımı büyük önem taşır. Sadece tasarım noktasında değil güvenlik noktasında da jant tercihinin önemi büyüktür. Sürücüler otomobillerini kişiselleştirmek amacıyla farklı jant kullanımları yapabilirler. Bu jant kullanımlarında, jantın hangi metalden üretildiği önem taşır. Sadece metalin cinsi değil kullanım oranı da jant tercihinde bir kısas olarak önümüze çıkar. Otomobil modellerinde kullanılan fabrika üretimi jantlar belirli otomobile özel olarak üretildiği için sorun yaşama olayı düşüktür. After market tarafında ise replika üretimi olan jant modellerinin iyi araştırılması gerekir. Kalitesiz ve araç modelin uygunsuz üretilen jantlar, sürücü ve yolcular için güvenlik tehdidi oluşturabilirler. Bu yazıda otomobiller için üretilen jant tiplerinden; alüminyum alaşımlı jant lar ve çelik jantları inceleyeceğiz.
Alüminyum Alaşımlı Jant Nedir?
Alüminyum alaşımlı jant; yüzde 90 oranında alüminyum, yüzde 10 oranında silisyum ile üretilen jant tipidir. Torna ve freze işlemlerinden geçerek üretimi yapılan bu tip jantların hassasiyetle üretilmeleri gerekir. Alüminyumun sıvı halinde kalıba dökülmesiyle üretimi gerçekleştirilen bu jant tipi, maliyet açısından çelik janttan daha pahalıdır.
Çelik Jant Nedir?
Çelik jantlar, kasnak ve disk olmak üzere iki parçanın kaynak ile birleştirilmesinden oluşan jant tipi olarak karşımıza çıkarlar. Çeliğin sıcak işlenmesi ile üretilen bu jantlar, darbeler esnasında sağlam kalabilmesi için ince işçilik ile üretilmelidirler. Dikkatli ve hatasız üretimler ile üretilmesi gerek bu jant tipini, genellikle otomobillerin fabrika çıkışlı modellerinde görmek mümkündür.
Alüminyum Alaşımlı ile Çelik Arasında Ne Gibi Farklar Var?
Çelik modeller, alaşımlı modellere göre daha zor işlenirler. Bu da tasarım anlamında alüminyum jantların daha farklı renk ve modellerde üretilebilmesini sağlar. Çelik jant modellerinin bir farkı da ağır bir yapıya sahip olmalarıdır. Alaşımlı janta nazaran çok daha ağır olan çelik jant, yakıt tüketimi ve performans noktalarında alaşımlı jantın gerisinde kalmasına sebep olur. Alaşımlı jant modelleri hafifliği sebebiyle sürücünün, daha düşük yakıt tüketimi ve daha iyi performans verilerine ulaşmasını sağlarlar. Jant bakımı konusunda da çelik jantların zamanla paslanabilme ihtimalini unutmamak gerekir. Alaşımlı jantlarda ise böyle bir sorun ile karşılaşılmaz. Tasarım noktasında çelik jant modellerinin daha sportif, alaşımlı jant modellerinin ise daha özgür tasarımlara sahip olabileceğini belirtelim.