Amortisör değişimi nedir ve nasıl yapılıyor? Ömrü ne kadardır? Gibi tüm merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda açıkladık. Okumaya devam edin..
Aracın süspansiyon sisteminin en önemli parçası olan amortisörler, aracın ağırlığını taşıyan yaylardaki salınma ve sarsıntıyı azaltarak rahat ve güvenli bir sürüş yapmanızı sağlıyorlar. Düz ve bakımlı bir yolda pek fark etmeyeceğiniz ama engebe ve çukurların olduğu bozuk yollarda, yayların fazlaca hareket etmesinden, fazla salınmasından ve en bilinen tabiriyle yaylanmasından kaynaklı oluşan durum güvenli bir sürüşü tehdit eder. Sağlıklı ve güvenli bir sürüş için amortisörlerin bakımı ve değişimi gerekli görüldüğü zaman mutlaka yapılmalıdır.
Amortisör Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Aracın yol tutuşu, fren sırasında aracın dengesinin sabitlenmesi, sürüş konforu ve farklı yol tiplerindeki performansını doğrudan etkileyen amortisörün düzenli kontrol edilmesi ve olası değişiminin mutlaka yapılması önemlidir.
Yetkili ve uzman servisler periyodik bakımlarda, her 20.000 kilometre aralığında amortisörleri kontrol etmekle yükümlüdür. Kontrolü yapılan amortisörlerdeki olası sorunların acilen giderilmesi veya sorun giderilebilecek gibi değilse amortisörün yenisiyle değiştirilmesi bir zorunluluktur. Daha güvenli olması açısından her 10.000 bakımında amortisörleri kontrol ettirmenizi öneririz.
Amortisör Ömrü Ne Kadardır?
Bu sorunun cevabı aracınızı kullandığınız koşullara göre değişir. Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Amortisör Değişimi Nasıl Yapılır?
Amortisör, uzman ve yetkili servislerde değişimi yapılabilen bir süspansiyon bileşenidir. Yani “garajımda kendim yapabilir miyim” diye hiç düşünmeyin! Yapabileceğinize olan inancınız tam olsa bile hayatınızı riske atmamanızı öneririz.
Amortisörlerin Değişmezse Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkar?
Dediğimiz gibi aracın sarsılmasın önleyen bileşen olduğu için değiştirilmediği takdirde ciddi ve maddi açıdan büyük sorunlar ortaya çıkarabilir. Bozuk amortisörün neden olabileceklerini şöyle özetleyebiliriz:
- Özellikle karlı ve buzlanmanın olduğu yollarda aracın hakimiyeti kaybolur,
- Sürücü, direksiyon hakimiyetini sağlama konusunda epeyce zorlanır.
- Virajlarda yol tutuş performansı ile lastik ve yol arasındaki temas kaybı ortaya çıkar.
- Çekiş gücü azalır, yol tutuşu kaybolur.
- Fren mesafesi uzar.
- Sollama yapılırken yandan gelen rüzgarda aracın ciddi şekilde savrulduğu görülür.
- Aşınan ve görevini doğru şekilde yapamayan amortisörün yarattığı sarsıntıyla far ayarlarının bozulacağını ve gece yolculuğu sırasında karşıdan gelen sürücünün görüşünü etkileyerek kötü sonuçlara yol açabileceğini de belirtmememiz gerekir.
- Aracın lastiklerinin farklı yerlerden ve düzensiz olarak aşınmasına da yol açar.
Orjinal parça almakta fayda var bu değişimi yaparken o sebeple aracın önemli parçalarından birisidir. konfor için orjinal parça kullanın.