Antifiriz değişimi düzenli olarak yapılmalıdır. Özellikle kış aylarında yapılmalıdır. Bu araç motorları için geçerli bir durumdur. Günümüzde kullanılan motorların büyük bir kısmı suyla soğutmalı olduğu için motorun korunması ve aşırı ısınmasının önüne geçmek adına bu suya ihtiyaç vardır. Bu suyun içeride ki görevi motorun ısısını düşürmek ve motorun doğru şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Aşırı soğuk havalarda radyatör ve motor içerisinde dolaşan suyun donma ihtimali vardır. Bu motora ciddi anlamda hasar verebilir. Ancak bu suyu antifiriz adı verilen madde ile birlikte koyarsanız bu riski ortadan kaldırmış olursunuz. Bu sıvı -30-40 dereceye kadar aracın suyunun donmasının önüne geçmektedir.
Antifiriz Değişimi Nasıl Yapılır?
Antifiriz değişimi işlemi yapım işlemi basittir. Ancak değişimden önce yapılması gereken aracın yeni antifiriz ihtiyacı olup olmadığına bakmak olacaktır. Bunun için işe yarayan küçük bir aparat vardır. Bu aparatı kullanarak içerde ki suyun donma derecesini ölçebilirsiniz.
- Ölçme işlemi sonrasında sıvı ihtiyacı olduğuna karar verilirse değiştirme işlemi yapılmalıdır.
- Birçok kişi ekleme yöntemini tercih etse de doğru işlem tamamen değiştirmek olacaktır.
- Bu yöntem aracın hava yapmasına ve çalışmamasına neden olacaktır.
- İçeride ki su tamamen alınmalı ve ardından antifiriz içeriye eklenmelidir.
- Bu işlemi mutlaka işi iyi bilen insanlara yaptırmak gerekiyor.
Farklı antifiriz türleri vardır. Kırmızı ve mavi antifiriz en çok tercih edilenlerdir. Bu iki antifiriz türü arasında ki farkı bilerek sizde tercihinizi ona göre yapabilirsiniz.
Kısaca kırmızı ve mavi antifirizleri de anlatmak gerekirse;
Kırmızı Antifiriz: Üretiminde organik ürünler kullanılan ve özel bir inhibitör teknolojiyle sunulan bir üründür. Bu rengi almasının nedeni kırmızı renk vermesi için özel bir renklendirici kullanılmasıdır. Organik ürün olması nedeniyle insanlar tarafından daha çok tercih edilebilmektedir.
Mavi Antifiriz: Piyasada en çok satılan ürün olarak dikkat çekmektedir. Bu ürünün üretilmesi için klasik yöntemler tercih edilmektedir. Üretimi için inhibitör klasik bir şekilde içerisine eklenmektedir. Bu işlem sonrasında mavi rengi alabilmesi için özel bir renklendirici kullanılmaktadır.