Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Ayrıca araçların aktarma organlarının bulunduğu alt takımları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ülkemizde otomobil sahipleri her ne kadar periyodik bakımları zamanında yaptırsa da alt takım kontrolünü ancak araçta bir ses duyduğunda yaptırmaktadır. Kontrolleri zamanında yapılmayan araçlarda bir takım arızaların oluşması oldukça normaldir. Otomobillerde oluşan arızalardan biri de aracın hareket etmemesidir. Araç ile kalkış yapmak istenildiğinde her ne kadar gaza basılırsa basılsın araç hareket etmez. Bu yazımızda sizlere; “Araba Hareket Etmiyor Sorun Nedir?” Sorusunu cevaplayacağız.
Araba Hareket Etmiyor Sorun Nedir?
Bu tarz bir arıza ile karşılaşmak oldukça can sıkıcıdır. Genelde manuel vitesli araçlarda görülür. Aracı çalıştırır vitese takarsınız. Debriyajdan ayağınızı çektiğinizde her ne kadar gaza basılırsa basılsın araç hareket etmez. Bu arızanın 2 farklı kaynağı vardır;
- Aks Kesmesi
- Debriyaj Sıyırması
Bu iki arıza da aracın hareket etmesine engel bir durumdur. Aks kesmesi durumunda motorun ürettiği dönme kuvveti, şanzımana aktarılır. Ancak şanzımandan akslara aktarılamaz. Debriyaj sıyırmasında ise motorda üretilen dönme kuvveti şanzımana iletilemez.
Aks Kesmesi
Aks, şanzımandan çıkan kuvvetin tekerlere aktarıldığı parçadır. Bir milin uçlarında bulunan aks kafalarının uç bölümlerinde dişler bulunur. Bu dişler, dönme kuvvetinin iletilmesini sağlar. Ancak zamanla iletilen kuvvet sebebiyle boşluklar oluşur. Oluşan boşluk büyür ve aks kesilir. Aks kesilince kuvvet iletilemez bu durumda da araç hareket edemez. Yapılması gereken işlem aks milinin değiştirilmesidir.
Debriyaj Sıyırması
Debriyaj balatası, debriyaj elemanları ile birlikte aracın güç aktarım sistemlerini motora bağlayan ve gücün kullanıcının isteğine göre şanzıman sistemine iletilmesini sağlayan motor ile şanzıman arasındaki şanzıman sisteminin temel organıdır. Otomobiller kullanıldıkça sürtünme ve ısınmanın etkisiyle incelip bitecek ve kavrama sistemi sıyırmaya başlayacaktır. Bu da baskı ve balata sisteminin değişmesi gerektiği anlamına gelir.
Debriyaj testini kendimiz nasıl yapabiliriz?
- Araç çalışır durumdayken sol ayakla debriyaja basılır.
- Aracı 1. vites veya geri vitese alınır.
- Sağ ayağın topuğu ile frene tamamen, ucu ile de gaz pedalına bir miktar basılır.
- Motor devri 2500-3000 devir civarına getirilir.
- Sonra yavaş yavaş debriyajdan ayak çekilmeye başlar.
- Kavrama noktasından sonra aracın motor devri düşüyor ve araç stop ediyorsa baskı ve balata sağlıklı olarak çalışıyor ve kaçırma yok demektir.
- Kavrama noktası geçilmiş olmasına rağmen stop etmiyor ve devir çok düşmüyorsa balata bitmek üzeredir.
- Otomatikleştirilmiş şanzımanlı araçlarda bu test yaplamayacağı için standart olarak servis kitapçığına uyarak düzenli aralıklarla bakım sırasında balata değişimi yapılmalıdır. Eğer zamanından önce kavrama sorunu yaşarsanız bunu aracın ilk kalkış sırasında titreyerek kalktığından, çekiş zayıflamasından veya vites geçiş sorunlarından anlaşılabilir.