Araba Hava Yastığı Sistemi, İşlevi, Tasarımı ve Arızası hakkında yazımızı sizler için derledik. Pasif güvenlik sistemleri, bir kaza durumunda yolcuların mümkün olan en yüksek düzeyde korunmasını sağlamaktan sorumludur. Günümüzde çok çeşitli hava yastıkları mevcuttur ve bunlar artık tüm araç sınıflarında standart olarak sunulmaktadır. Bu yazı, modern bir emniyet sisteminde hangi bileşenlerin bulunabileceğini açıklar. Ayrıca hava yastıklarının acil bir durumda sürücüleri yaralanmalara karşı nasıl koruduğunu da açıklamaktadır.
Araba Hava Yastığı Sistemi SRS: Temel Prensipler
Bu bölüm hava yastığı sistemine odaklanmaktadır. Ayrı ayrı bileşenleri, ne yaptıklarını, hava yastıklarının nasıl açıldığını ve sorun giderme sırasında atabileceğiniz adımları açıklayacağız. Son yıllarda, hava yastığı sistemlerinin piyasaya sürülmesinden bu yana hava yastığı teknolojisinde hızlı gelişmeler görüldü. Bu nedenle, bileşenleri ve süreçleri yalnızca genel terimlerle açıklayacağız.
Belirli araçlarda kurulu sistemler hakkında daha ayrıntılı bilgi isterseniz, her zaman araç üreticisinin teknik özelliklerine bakın. Ayrıca bakım ve teşhis işlemleri yalnızca uygun şekilde eğitilmiş profesyoneller tarafından gerçekleştirilmelidir.
Bu çalışmayı gerçekleştirirken tüm yasal ilke ve yönergelere uyulduğundan emin olun. Bir hava yastığı sistemi için ilk fikir 1960’lara kadar dayanmaktadır. O zaman, hava yastığının şişmesi için mevcut olan zaman büyük bir engeldi. Sıkıştırılmış hava kullanarak sorunu çözmek için girişimler oldu, ancak bu çözüm yöntemleri başarısızdı. İlk başarılar 1970’lerin başında, hava yastığını belirtilen sürede şişirmek için piroteknik itici gazların kullanılmasıyla kaydedildi.
İlk hava yastığı sistemleri, 1970’lerin ortalarında ve 1980’lerin başında sınıfının en iyisi araçlara kuruldu. 1980’lerin sonu ön yolcu hava yastığının piyasaya sürülmesine tanık oldu ve bunu yavaş yavaş kafa hava yastığı ve yan hava yastığı gibi diğer varyantlar izledi. Günümüzde hava yastığı sistemleri araçlarda standart olarak sunulmaktadır.
Araba Hava Yastığı Sistemi Fonksiyonları: Bileşenler
Hava yastığı kontrol ünitesi
Kontrol ünitesi hava yastığı sisteminin kalbidir ve araca merkezi olarak monte edilmiştir. Genellikle ön panel alanında, orta tünelde bulunur.
Aşağıdakilerden sorumludur:
- Kazaları tespit etmek.
- Sensörler tarafından gönderilen sinyallerin zamanında algılanması.
- Gerekli ateşleme devrelerinin zamanında tetiklenmesi.
- Araç aküsünden bağımsız olarak kondansatör kullanarak ateşleme devrelerine güç beslemesinin sağlanması.
- Tüm sistemde kendi kendine teşhis çalıştırma.
- Arızaların arıza hafızasında saklanması.
- Sistem arızalanırsa hava yastığı gösterge lambasının etkinleştirilmesi.
- CAN bus üzerinden diğer kontrol ünitelerine bağlanma.
Bir dizi çarpışma testinden elde edilen bilgiler, modern kontrol ünitelerinde saklanır. Ek olarak alınan bilgiyle birlikte kaza “çarpışma şiddetine” göre sınıflandırılır.
Bu bağlamda, aşağıdakiler arasında bir ayrım yapılır:
- Çarpışma şiddeti 0 = küçük kaza; hiçbir hava yastığı açılmadı
- Çarpışma şiddeti 1 = orta derecede kaza; hava yastıkları ilk aşamada açılabilir
- Çarpışma şiddeti 2 = ciddi kaza; hava yastıkları ilk aşamada açılır
- Çarpışma şiddeti 3 = çok ciddi kaza; hava yastıkları birinci ve ikinci aşamalarda açılır
Kontrol ünitesi, çarpışma şiddetinin yanı sıra, yayılma stratejisini belirlemek için kazanın yönü için kuvvet uygulaması yapar. Örneğin 0° veya 30° ve kazanın türü hakkındaki bilgileri de dikkate alır. Ayrıca, yolcuların emniyet kemerlerini takıp takmadıklarını da değerlendirir.
Çarpışma Sensörleri
Hava yastığı sistemine ve takılı hava yastığı sayısına bağlı olarak, çarpışma veya hızlanma sensörleri ya doğrudan kontrol ünitesine ya da uydular olarak aracın ön ucuna veya aracın yanına monte edilir.
Ön sensörler her zaman çift olarak sağlanır. Bu sensörler genellikle yay kütle sistemine göre çalışır. Bu sistemle sensör, standart ağırlıklarla doldurulmuş ağırlıklı bir silindiri barındırır. Ağırlıklı silindirin etrafına bronz bir yaylı menteşe sarılır ve uçları ağırlıklı silindire ve sensör gövdesine bağlanır. Sonuç olarak, ağırlıklı silindir ancak kuvvet belirli bir yönden uygulandığında hareket edebilir. Kuvvet uygulanırsa, ağırlıklı silindir bronz yay kuvvetine karşı yuvarlanır. Böylece bir kontak kullanarak kontrol ünitesine giden devreyi kapatır. Sensör ayrıca kendi kendine tanılamayı çalıştırmak için yüksek empedanslı bir direnç barındırır.
Hareket sensörleri için başka bir genişletme seçeneği de silikon kütle kullanmaktır. Kuvvet uygulanırsa sensördeki silikon kütlesi hareket eder. Kütlenin sensörde asılı kalma şekli nedeniyle bu, kontrol ünitesi için bilgi görevi gören elektrik kapasitansını değiştirir. Bu sensörler, bilgileri kaydedebildikleri hız sayesinde, bir yandan çarpma durumunda kontrol ünitesine mümkün olan en hızlı şekilde bilgi sağlamak için kullanılır.
Basınç sensörleri kapılara monte edilir ve bir kaza durumunda kapıların içindeki basınç değişikliklerine tepki verirler. Bu basınç sensörlerini kullanan araçlarda çalışırken, çıkarıldıktan sonra kapı sızdırmazlık folyolarının uygun şekilde yeniden takılması önemlidir. Kapı sızdırmazlık folyosu hatalı yerleştirilmişse ve bu bir kaza esnasında basınç kaybına sebep olursa, basınç sensörlerinin işlevi bozulabilir.
Çarpışma sensörlerini monte ederken, sensör üzerinde bir okla gösterilen montaj yönüne daima uyundur. Ayrıca dağıtım eşiği yaklaşık 3 – 5 gramdır. Güvenlik nedenleriyle, hava yastıklarının istenmeden açılmasını önlemek için, birbirinden bağımsız çalışan iki sensör vardır. Bunlar hava yastıklarının açılması için daima bilgi göndermelidir.
Güvenlik Sensörü
Emniyet sensörü, hava yastıklarının istenmeden açılmasının önlenmesinden sorumludur. Ayrıca emniyet sensörü ön sensörler ile seri bağlantılıdır. Emniyet sensörü hava yastığının kontrol ünitesine entegredir. Reçine dolu bir tüpte bir kamış kontak ve halka şeklinde bir mıknatıs içerir. Açık kamış kontağı, üzerine halka şeklindeki mıknatısın yerleştirildiği reçine dolu bir tüpte bulunur. Mıknatıs, mahfazanın ucundaki bir yay tarafından tutulur. Kuvvet uygulanırsa, mıknatıs reçine dolu borunun üzerinden yay kuvvetine karşı kayar ve kamış kontağını kapatır. Ayrıca bu ise, hava yastıklarını ateşleme kontağı kapatır.