Araba Motorunun Yağsız Kalması Neye Yol Açar?

1
13303

Araba motorunun yağsız kalması durumu vücudumuzun susuz kalması ile eş değer bir öneme sahiptir. Organlarımızın susuz çalışması normal şartlarda bizi 7 gün hayatta tutmaya yeter. Peki ya susuz çalışan bir motor kaç dakika çalışır?

Yukarıdaki videoda Honda Ford ve Peugeot marka araçların yağlarının boşaltıldığını ve tüm aktarma organlarının ve oynar mekanizmaların yağsız kaldığını gözlemlediniz. Dıştan bakıldığı zaman kulağınıza ilk olarak motordan vuruntu seslerinin geldiğini gördük. Sonrasında bu seslerin arttığını ve aracın gaz yememeye başladığını gözlemledik. Tüm bunlar olurken aracın motorunun patlamak üzere olduğunu fark etmişsinizdir.

Araba motorunun yağsız kalması durumunda meydana gelen seslerin yükseklik boyutuna ve markaya göre hangi motorun daha sağlam olduğuna otomotiv sektöründe ün sahibi ve tercih edilme durumu en yüksek olan bazı modeller ile testine şahit olduk.

En Uzun Honda Dayandı

Testte yağsız kalan Hondanın 06:22 saniye hayatta kaldığına şahit olduk. Normal şartlarda yağsız kalan bir otomobilin Ford ve Peugeot gibi kısa süre sonra miadını doldurması beklenir. Ancak Honda olağanüstü bir şekilde rakiplerine ciddi şekilde fark attı.

Araba motorunun yağsız kalması durumunda dıştan bakıldığında ortaya çıkan gürültülü bulgular durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Peki ya iç tarafta neler oluyor. Beraber İnceleyelim.

Motor Yağsız Kalırsa Ne Olur?

Motorun yağsız kalması çok ciddi bir sorundur. Hem maddi hem de manevi açıdan zarar göreceğiniz bir sürecin içinde bulursunuz kendinizi.

İlk Hasarı Pistonlar Görür

Araba Motorunun Yağsız Kalması

Pistonlar silindir içindeki gazın yakılması sonucu kendisini aşağıya doğru çeker ve krank milini devreye sokar. Sonrasında pistonun görevi hava yakıt karışımını sıkıştırmak olacaktır. Kısaca yanma enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren pistonlar gazların motor bloğunda bulunan odacıklarda sıkışması esnasında yağ da kullanırlar.

Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.

Eksantrik Mili Hasarı

Araba Motorunun Yağsız Kalması

Eksantrik mili patlatmalı motorlarda subap açılıp kapanmasını sağlayan ve bu zamanlamayı kontrol eden parçaya verilen addır. Motor içine ve aynı zamanda dışına hava-yakıt akışını kontrolünü sağlar. Yakıt ekonomosi ve motor performansı açısından önemli olan bu parça yağsız kalırsa eksantrik mili aşınmaya yaşayacak ve subaplara gereken baskıyı uygulamayacak. Dolayısıyla dönmeyi bıracak.

Krank Mili ve Yatak Sarması

Araba Motorunun Yağsız Kalması

Pistonun doğrusal bir şekilde hareket etmesini dönme hareketine çeviren krank mili tam randıman vermek için girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir ve pistonlara 90 derecelik bir açı ile bağlıdır. Eğer krank mili yağsız kalırsa mekanizma kilitlenir ve motor yatak sarmaya başlar.

Silindir Kapağı Hasarı

Araba Motorunun Yağsız Kalması

Silindirin üst kısmında bulunan ve o bölgeyi kapatan, aynı zamanda yanma odalarını hazırlayan ve subap sistemine yataklık eden bir parçadır. Silindir kapağı üzerinde bulunan; subap yuvaları, emme ve egzoz kanalları, buji ve enjektör yuvaları, subap kılavuzları, emme ve egzoz subapları, subap yayları, ve eksantrik milini kapsadığı için tüm bu sistemler ile beraber yüksek ve sıcaklık altında çalışmak zorunda kalan bir parça olduğu için yağsız kalması durumunda motor bloğuna yapışacak ve subapların aşınmasına, zorlanırsa kırılmasına yol açacaktır.

Motor Bloğu Patlaması

Motorun ana yapısını oluşturan bir çok parçaya yataklık eden ve motorun en büyük yüzdesel kısmını (%25) oluşturan motor bloğu, sahip olmak zorunda olduğu aşınma direnci, yüksek basınca dayanıklılık, yüksek sıcaklık, ve titreşimi yüksek kalitede alüminyum alaşım malzeme kalitesi ile elde ediyor. Ancak ne kadar kaliteli bir malzemeden yapılırsa yapılsın tüm bu işlemleri gerçekleştirirken yağsız kalması motor bloğunu patlatacaktır. Eğer yağsız çalışma süresi kısaysa motor ciddi şekilde aşınmış olacaktır.

Motor Yağsız Kalırsa Ne Yapmalıyız?

Araba motorunun yağsız kalması durumunda yapmanız gereken şey aracı hemen sağa çekmek olmalı. Hemen sonra durdurduğunuz ilk araçtan drenaj yöntemi ile yağ çekip bunu kendi aracınıza enjekte etmelisiniz. Bu sayede eğer motor parçaları kilitlenmek üzereyse buna engel olabilirsiniz.

Eğer araba yağ eksiltmediyse yine de motordan sesler geliyorsa aracınızın yağını uzun süre değiştirmemiş olmanız kuvvetle muhtemel. Eğer böyle bir hata yaptıysanız muhtemelen pislikler yağın içinde birikme yapmaya çoktan başlamıştır.

Filtre, bu pisliği temizlemeye ve yağı arındırmaya çalışsa da bir süre sonra tıkanacaktır. Zamanla kirli yağ büyük tortular oluşturmaya başlayacaktır ve bu tortular motoru ciddi şekilde zorlayacaktır. Motorun her aksamının yağ ile çalıştığını tekrar hatırlatalım.

Tortulaşan yağ kalıntıları araca ilk konulduğunda içinde seytelticiler, paslanma önleyici katkı maddeleri ve sürtünme redüktörleri de işlevini kaybedeceği için motor yağlama yapamaz. Zamanla motorda meydana gelmeyen yağlama işlemi motor parçalarını yıpratmaya başlar ve ömrünü kısaltır.

8 bin veya 10 bin km’de bir yapılan yağ değişimleri unutulmaması gereken önemli işlemlerden biridir. Eğer araç takip konusunda unutkan bir yapıya sahipseniz aracınızı sizin için takip eden dijital bakım uygulamalarına göz atabilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here