Ana Sayfa Danışman Arabaların Olmazsa Olmaz Parçası!

Arabaların Olmazsa Olmaz Parçası!

0
3674

Jant Nedir ?

Jant, araba için olmazsa olmaz bir parçadır. Aynı zamanda hem gözde hitap eden hem de teknik olarak birçok çeşitli işleve sahiptir. Jant nedir sorusuna kısa bir tabir ile arabada lastiğin iç kısmında çember şeklinde bulunan metalden üretilen bir aksamdır diyebiliriz.

Jantlar, aks sistemine bağlı olup aracın dış görünüşünde önemli bir unsurdur. Oldukça çeşitli maddelerden üretilebilen jantların, araç performansı üzerinde farklı etkileri bulunur. Eğer aracın ağırlığına, çekiş gücüne ve temel özelliklerine aykırı bir jant seçilirse sorunlar ortaya çıkabilir. Orijinalinden farklı jant seçilirse de arabanın yakıt tüketimi artabilir, çekiş gücü zayıflayabilir. Bu sebeple jant seçimi yapılırken özen gösterilmelidir.

Jant Nedir ? Jant Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım Amaçlarına Göre Jant Çeşitleri

İç lastiksiz jant:

Lastiğin iç kısmında iç lastiğin olmadığı, sadece dış lastiğin takıldığı jant çeşididir. İç lastiğin takılmamasının nedeni ise, jant ve lastik arasında hava kalmamasını sağlamaktır. İç lastiksiz jant kendi içinde 3 çeşide ayrılır ayrılır:

  • 50 lastik oturma açılı jantlar: Kamyonetlerde kullanılır. 13, 14 ve 17 inç ölçülerindedir.
  • 150 lastik oturma açılı jantlar: Geniş kesitli lastikler için üretilmiştir. 17.5, 19.5 ve 22.5 inç ölçülerindedir.
  • 50 lastik oturma açılı 4 parçalı jantlar: 80 serisi lastikler için üretilmiştir. 20 inç ölçüsündedir.
İç lastikli jant: 

Adından da anlaşıldığı gibi, iç lastik kullanılan janttır. Göbek, çember ve segman bölümlerinden oluşmaktadır. Fakat tüm modellerde bu kısımların hepsi bulunmayabilir.

Göbeksiz jant (ispit jant): 

Hem iç lastikli hem de iç lastiksiz olarak kullanılabilen jant türüdür.

Malzemelerine Göre Jant Çeşitleri

Alüminyum alaşımlı jantlar: 

İçerik olarak %90’ı alüminyum, %10’u silisyum olan jantlardır. Hafif olmaları sayesinde aracın performansını arttırırlar. Tüm binek araçlarda kullanılabilirler. Performansa olumlu yönde katkıda bulunduğu için ve görsel açıdan da çeşitlilik sunduğundan en çok tercih edilen jant türüdür.

Sac jantlar: 

Sıfır km araç aldığınızda genellikler ilk olarak üzerlerinde sac jantlar takılı olur. Sac jantlar, alüminyum alaşımlı jantlara göre daha ucuzdurlar. Fakat kaliteleri de daha düşüktür.

Magnezyum alaşımlı jantlar: 

Bu jantlar, maliyetleri yüksek olması sebebi ile ülkemizde pek tercih edilmemektedir.

Çelik jantlar:

Çelik jantlar en ucuz ve en dayanıklı jant çeşitlerinden biridir denilebilir. Olası bir darbede kırılmazlar. Bunun yerine bükülme eğilimi gösterirler. Genellikle bu tip hasarların onarımı yapılabilmektedir. Bununla birlikte alüminyum jantlara göre yaklaşık üç kat daha ağırdırlar.

Jant Ölçüleri Nelerdir? Nasıl belirlenir ?

Her aracın kendisine uygun bir jant ölçüsü vardır. Bu ölçü aracın ilk tasarım aşamasında üreticisi tarafından belirlenmiştir. Eğer aracın fabrika çıkışındaki jant ölçülerinden büyük jantlar alınırsa bazı zamanlar çeşitli sıkıntılar oluşabilir. Aracın jant ölçüsünün belirlenmesinde esas alınan unsurlar aşağıdaki gibidir.

Jant Genişliği: 

Jant genişliğinin ölçülmesi için kullanılan ölçü birimi inçtir. Aracın jantının genişliği 5 inçten 15 inçe kadar değişiklik göstermektedir. Genişliğin belirlenebilmesi için gereken şey ise flanşların iç kısmından itibaren ölçü alınmasıdır.

Flanş:

Flanş, janta temas eden lastik yanağına denmektedir. Eğer flanş olmazsa jantın lastiğe tam olarak oturması beklenemez. Farklı çeşitlerde üretilen flanşlar mevcuttur.

Jant Offseti: 

Offset’in ölçüsü -50 mm ve 70 mm arasında değişiklik göstermektedir. Jantın iç göbeğinden jantın tam ortasına kadar olan mesafenin uzunluğuna verilen addır.. IS ya da ET şeklinde belirtilir. Pek çok jantın offset aralığı 20 ve 60 arasında değişiklik göstermektedir.

Jant Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Aracın güvenli bir şekilde yol almasında lastik kadar jant da önemli bir rol oynamaktadır. Jantın çeşidi ile büyüklüğüne göre arabanın yol tutuşu, yakıt tüketimi, dış görünüşü ve çekiş gücü değişiklik göstermektedir.

Birçok araç sahibi sadece görünüşü güzel olduğu için jant takıyor. Fakat kalitesi düşük olan, aracın ağırlığına uygun olmayan ve büyük ya da olması gerekenden küçük jant seçimi sürücü ve yolcularının güvenliğini olumsuz yönde etkiler.

  • Takılan jantın ölçüsü büyüdükçe araçta ki sürüş konforu da aynı ölçüde azalır.
  • Jantlar  fren sisteminin soğuması sağlar. Bu sebeple seçilen jantın dayanıklı malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
  • Jantların büyüklüğü arttıkça arabanın virajda savrulma olasılığı azalır. Viraja girerken yol tutuşu daha sağlam hale gelir.
  • Araca takılan jantlar aracın motor gücü ile uyumlu olmalıdır. Motor gücü yüksek olan ve daha ağır olan araçlara küçük jant takılmamalıdır. Çünkü araç patinaj yapabilir ve yol tutuş güvenliği sekteye uğrar.

İkinci El Araba İlanları

HENÜZ YORUM YOK