Arabanızdaki yoğuşma neden oluşur? Oluşması nasıl engellenir? Özellikle kış aylarında arabanızda yaşadığınız yoğuşma sorunu sizi zor durumlara sokabilir. Bu, aslında ortaokul fen bilimlerinde okuduğunuz bir fenomendir. Doymuş hava damlacıklara yoğunlaştığında gerçekleşir. Buharlaşmanın tersi yoğuşmadır, bu olay sonucunda gaz ısı kaybeder ve çevresine ısı vererek su damlacığına dönüşür. Basit bilim terimleriyle buna “Yoğuşma” denir.
Aracınızda ve çevrenizde cam yüzeyler var. Cam, görüş açısını sağlar kısaca aracın içi ile dışı arasındaki ana geçiş yüzeyidir. Arabanızdaki klima kontrolünü açtığınızda, dış ve iç mekan arasında bir sıcaklık farkı yaratırsınız. Kışın içerideki sıcaklığı artırırken yazın tersini yaparsınız ve istediğiniz konfor için aracınızın içindeki sıcaklığı düşürürsünüz. Her iki durumda da cam, iç ve dış arasındaki ana muhafaza yüzeyidir.
Arabanızdaki Yoğuşma Nasıl Olur?
Atmosferdeki havanın içinde belli bir nem vardır ve her zaman kuru değildir. Hava sıcaklığı ile camın yüzeyi arasında bir fark olduğunda, yoğuşma meydana gelebilir. Başka bir deyişle, sıcak hava soğuk bir yüzeyle temas ettiğinde hava büzülür ve içindeki nemi tutamaz ve bu fazla nemi su damlacıklarına dönüştürür. Daha sıcak hava daha fazla nem taşıyabilir.
Yoğunlaşma hem kış aylarında hem de yaz aylarında olur. Yazları camın dış yüzeyinde görüyorsunuz, kışın ise camın iç kısmında görüyorsunuz ve sis gibi gözlemliyorsunuz. Yazın sıcak hava dışarıda, kışın ise sıcak hava içeride olur ve yolcular nefes verdiğinde nem verir ve aracın içindeki havayı doyurur. Daha yeni arabalar, gürültüyü azaltmak ve konforu artırmak için gittikçe daha fazla sızdırmaz hale geliyor ve iyi yalıtılmış hale geliyor. Bu aynı zamanda, içeriye ve dışarıya hava hareketini azaltır ve daha büyük bir yoğuşma olasılığına neden olur.
Yoğuşmayı Engellemek İçin Ne Yapılmalı?
Arabanızdaki yoğuşma olayını engellemek için öncelikle cam yüzeylerinizi her zaman içte ve dışta temiz tutun. Kullanabileceğiniz birçok buğu önleyici sprey mevcuttur. İç kısımda iyi temizlenmiş, kuru, toz, yağ ve tüy bırakmayan cam yüzey, yoğunlaşma olasılığını azaltacaktır.
Klima kontrolündeki buğu çözücü spreylerle başlayın. Bu işlev, camı sıcak tutan ve herhangi bir yoğuşmayı gideren ve hatta dış cam yüzeyinin buzunu çözebilen ısıtma elemanı nedeniyle arka cam yüzey için harika çalışır. Ek olarak, arka cam da gelen ve cam yüzeye çarpan soğuk havanın doğrudan direkt olmadığından, yerleşik spreyler camı temiz tutar.
Ön cam olması durumunda, ısıtılmış eleman yoktur ve buğu giderici işlevi ön camda hava üflemeye başlar. Ortam sıcaklığına bağlı olarak ve özellikle kış aylarında yoğuşmanın kötüleştiğini ve nedeninin daha fazla hava menfezlerden daha soğuk cam yüzeye doğru yönlendirilir. Ön havalandırma deliklerinin yakınında iklim kontrollü havanın çarpma noktasının yakınında şeffaf cam parçaları görebilirsiniz. Ancak aksi takdirde yine de sisli kalacaktır ve bunun nedeni, iklim kontrolünde bu soruna katkıda bulunabilecek başka bir işlev olan resürkilasyon işlevidir.
Devridaim Fonksiyonu
Klima kontrolünüzün ve özellikle devridaim fonksiyonunun çalıştığından emin olmanız gerekir. Bazen, kolu açık veya kapalı konuma çektiğiniz veya ittiğiniz araçlarda devridaim işlevi çalışmaz. Çünkü çekme teli takılı değildir, özellikle de eski araçlarda. Normalde, ayarı değiştirdiğinizde, damperin kapalı veya açık olmasına uyan tipik bir ses duyarsınız. Ek olarak, çalışan ve temiz bir kabin hava filtresine sahip olmanız gerekir.
Çok sıcak nemli günlerde veya dondurucu kış havalarında, iç sıcaklığı sırasıyla çok düşük ve çok yükseğe düşürmeyin. Bu, içeri ve dışarı arasında çok daha büyük bir sıcaklık farkı yaratacak ve çok hızlı bir şekilde yoğuşmaya neden olacaktır. Sıcaklık ayarlarını makul bir aralıkta tutun. Havalandırmaları, doğrudan cam yüzeye hava üflemeyecek şekilde ayarlayın.
İçeride veya dışarıda yoğuşmayı gözlemlemeye başlarsanız, “Devridaim Düğmesi” ni kapalı konuma getirin [düğme yandığında, Devridaim etkin demektir]. Devridaim düğmesi, dışarıdan içeriye hava akışını kontrol eder. Kapattıktan sonra, sıcaklık gradyanını dengeleyen dış havanın araca girmesine izin verirsiniz. Özellikle kış aylarında iç kısımda sisli olduğunda, Yazları yapabildiğiniz gibi silecekleri temizlemek için kullanamayacağınız için ‘Yeniden Küçültme’ düğmesini kapalı tutmalısınız. Ayrıca kış aylarında içeride buğulanırsa ve sisi el veya herhangi bir bezle silerseniz, daha da kötüleşebilir.
Atılacak Adım Nelerdir?
Her iki durumda da, kış veya yaz, buğulanmaya başlarsa, önce Devridaim Kapalı’yı seçin, pencereleri hafifçe açın, klima kontrolünde ön buğu çözme ayarını seçin, bu da havayı ön cama yönlendirir. Amaç, cam sıcaklığını olabildiğince nötr ve dış ortamla dengeli hale getirmektir. Isıtıcıyı yazın kullanmanıza gerek yok ama pencereleri biraz açmak işe yarayacaktır. Silindikten sonra, Devridaim hala kapalı konumdayken pencereleri kapatabilirsiniz. Lütfen en düşük konumda AC sıcaklığını değiştirmeyin; ölçülü tutun. Yoğunlaşma temizlendiğinde, devridaim düğmesini etkinleştirin.
Kışın yoğuşma içeridedir, dengelemek için sıcaklığı düşürmeniz gerektiğinden ve dışarısı dondurucu soğuksa yanıltıcı olabilir. Camları hafifçe açın, Devridaimi Kapalı tutun, ısıtıcıdan AC’ye yavaşça değiştirin ve havalandırma konumunu ön buğu çözücü olarak seçin. Ekran temizlendikten sonra, iklim kontrolünde sıcaklığı kademeli olarak biraz artırmaya ve ılımlı tutmaya başlayın. Devridaimi Kapalı tutun ve sonunda pencereleri kapatın.