Motorun daha uzun ömürlü ve sağlıklı çalışmasına yarayan parçalardan biri araç genleşme tankıdır. Aracın ön takımları arasında yer alan bu parça, farklı biçimlerde üretilse de genellikle aynı görevleri üstlenir. Temelde, motorun hararet yapmasını engellemek için soğutma sisteminin bir parçası olarak çalışır. Araçlar için kritik bir görevi üstlenen genleşme tankında zaman zaman arızalar da meydana gelebilir. Bu arızaları öğrenmek ve karşılaşabileceğiniz sorunları anlayabilmek için genleşme tankı konusunu daha yakından ele alalım.
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
Motor bloğunun yüksek ısılara gelmesini engelleyen sistemin parçası olan genleşme tankına “motor su haznesi” ya da “genleşme kabı” da denir. Tankın çalışma mantığı oldukça basittir. Tank sayesinde motor ısısı optimize edilir. Motorun çalıştığı süre zarfı boyunca haznesinde sakladığı su ile sistem parçalarına gerekli yardımı yapar. Motorun içerisinde yer alan soğutma sıvısı, hacim olarak artarak genişler. Tabi, basınçta da artış meydana gelir. Genişleyip genleşen sıvının, radyatöre herhangi bir zarar vermemesi adına radyatör kapağı sayesinde tekrar tanka aktarılır. Bu sayede genleşme tankında oluşan basınç azalmış olur ve soğutma sıvısı ideal değerlerde tutulur. Sistem devamlı yukarı-aşağı devinme yaparak içerisindeki havayı dışarı çıkarır. Genleşme tankı kapağı, yüksek ısılara dayanıklı üretilir ve yay sistemine sahiptir. Kapak genel olarak iki görevi üstlenir. Basıncı uygun değerlerde stabilize etmek ve sızdırmazlık noktasında yeterlilik sağlamak.
Genleşme Tankı Arızası
Genel olarak genleşme tankında pek arıza yaşanmaz. Fakat tank, hava yapıyorsa bazı sorunlar ortaya çıkabilir. İlk olarak kontrol edilmesi gereken yer kapaktır. Tankın yapısı gereği basıncı artar. Basınç arttığında ise genleşme takında patlama olabilir. Bunun yanında su azalma sorunları da kapakla ilgili arızalardan kaynaklanabilir. Zaman zaman su kaçakları yaşanabilir. Tankta oluşabilecek herhangi bir arıza durumunda tamir işlemi hızlıca gerçekleştirilmelidir. Çünkü direkt olarak motoru ilgilendiren bir parça olduğu için daha büyük sorunlar oluşur.
Araç genleşme tankının kirlenmesi kullanımına göre değişkenlik gösterir. Kirlendikçe rengi kahverengiye ya da yeşile döner. Kirlenmesindeki başlıca sebeplerden biri antifrizin yeterli miktarda olmamasıdır. Çünkü bu şartlarda çalışan araç, soğutma sisteminde yer alan metal bölümlerden dolayı paslanır ve tank daha hızlı kirlenir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yetkili servis gerekli temizleme veya değişim işlemini yapacaktır. Temizleme esnasında birtakım kimyasallar kullanılır. Temizliğe uygun olmayan tanklar ise genellikle değiştirilir. Pek çok sistem parçası bağlı olduğundan dolayı değişimi yetkili servisin yapması daha doğrudur. Özellikle temizlik için kullanılan kimyasalların sürücüye zarar vermemesi adına doğru karar olacaktır.
En sık arıza yaşanabilecek yerlerden biri de kapaktır. Arıza yaşanması durumunda kontrol etmekte fayda var. Sorun buradan kaynaklıysa ve yetkili servis değişimi uygun gördüyse sorun çözüme kavuşmuş olur. Arızalar tamir edilmezse delinme yaşanabilir. Genleşme tankı, birkaç adımla değiştirilebilir. Öncelikle tankın etrafında yer alan contalar çıkarılır. Elektrik bağlantılarıyla olan ilişkisi kesilerek monte edildiği yerden ayrılır. Yeni genleşme tankı yerleştirilir ve ilgili parçalarla tekrar bağlantısı sağlanır. Son olarak araca doğru bir şekilde monte edilip edilmediği kontrol edilerek işlem sonlanır.
Genleşme Tankının İşlemli Olması
Tankın üzerinde herhangi tamir veya yapıştırma işlemi söz konusuysa basınç esnasında o bölgeden su kaçağı olabilir. Tanka uygulanan yapıştırma işlemleri daha çok geçici çözümlerdir. Özellikle araç hareket halindeyken eksilen su nedeniyle motordaki ısı artar ve hararet yapar.
Tank Kapağının Su Kaçırması
Tank kapağı su kaçırırsa içerinde yer alan su azalacak ve birtakım sorunlara yol açacaktır. Su seviyesinin ideal değerden aşağı düşmesi halinde soğutma sisteminin verimi de azalacaktır. Bozulan tank kapağının değiştirilmesiyle oluşan arıza çözüme kavuşturulur.
Genleşme tankına dair içeriğimizi beğendiyseniz “İçten Yanmalı Motorlarda Soğutma Suyu Sistemi Nedir?” başlığımıza da göz atabilirsiniz.