Araç hırsızlığı nasıl yapılıyor? Araba hırsızları nasıl araba çalıyor? Yapılan analizlerle bu soruların yanıtları şöyle…
Araç Hırsızlarının Başvurduğu 5 Yöntem
Son yıllarda araç hırsızları ve araba çalma olayları çok sık yaşanır oldu. Peki, araç hırsızları nasıl araba çalıyor ve hangi yöntemlere başvuruyor..Araç hırsızlarının başvurduğu 5 yöntemi sizin için yazdık…
Araba Hırsızlarının Kullandığı Yöntemler
Araba hırsızlarının kullandığı yöntemler neler, sorusuna ve araba çalındığında sigorta karşılar mı sorusuna yanıt ararken oto hırsızlarının en sık kullandığı 5 yöntemi ele aldık.
-
Çekici aracını kullanmak ve aracı çekmek
Hırsızların en sık başvurduğu yöntemlerden biri olan aracı çekici ile çekmek, hırsızlar için en kolay yollardan biridir. Ele geçirdiği çekici aracıyla birden fazla aracı gün içerisinde çalan hırsızlar, bu yöntemle işlerini pratikleştirmektedir. Eğer aracınızın çekildiğini görüyorsanız, müdahele etmekten çekinmeyin. Çünkü yasal olarak araç sahibi aracın yanına geldiği anda araç çekilme işlemi sadece cezaya dönüşüyor. Aracınızı çeken hırsızlar ise, çekicinin plakası ve araç marka-modeli alınarak hemen polisle iletişime geçilmelidir.
2. ATM yakınlarında beklemek ve çalışır haldeki aracı alıp kaçmak
Hemen hemen çoğu araç sahibinin yaptığı bir hata var: Bankamatik önünde aracın üzerinde anahtarı varken ve tabi aracı kilitlemeden durmak/ aracı terk etmek. Bu dikkatsizlik, ATM yakınlarında araç sahiplerini izleyen hırsızlar için bir davetiye olup, kullandığınız aracı ele geçirme fırsatı vermektedir. Bu nedenle aracı, açık halde bırakmayın!
3. Çarp-çal taktiği kullanmak
Hırsızların araç çalma taktiklerinden biri olan çarp-çal taktiği. Özellikle organize şekilde iş yapan hırsızlar arasında kullanılan bir yöntem olan çarp ve çal şöyle işliyor:
- Hırsızlar, araç sürücüsünü araçtan çıkarmak için küçük çaplı kaza yaratıyor.
- Olay karşısında dikkati dağılan sürücünün araçtan çıkmasını bekliyorlar.
- Araçtan çıkan sürücü anahtarını kontakta unutup, aracı kilitlememiş ise gruptaki bir başka hırsız aracı alıp kaçıyor.
Dolayısıyla küçük trafik kazalarında oldukça dikkatli olmak, hemen arabadan inmemek gerek.
4. Otoparak, AVM, hastane gibi alanlarda görevli rolü yapmak
Özellikle yoğun ve kalabalık alanlarda pusuda bekleyen araç hırsızları, otopark, AVM, hastane ve market gibi sosyal kullanım alanlarında görevli rolü yaparak aracınızı ele geçirebilir. Kalabalık alanlarda günlük hayatın getirdiği bir anlık dikkatsizlik tatsız sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla görevli kişiden anormal davranışlar ve resmi olmayan bir izlenim seziliyorsa, mutlaka dikkatli olunmalıdır.
5. Kopya anahtar çıkarmak
Hırsızların akıl almaz yöntemlerinden biri de otopark, otoservis, araç yıkama ve araç bakım istasyonlarına bırakılan araçlardan orijinal anahtarları çalarak kopyasını çıkarma yöntemidir. Daha sonra orijinal anahtarı yerine bırakarak sürücüyü takip eden araç hırsızları, imkan bulduğu alanda da kopya anahtar ile aracı ele geçirmektedir. Bu yöntemin kurbanı olmamak için mutlaka dikkatli davranılmalı ve otoservis, araç yıkama, araç bakım servisi gibi istasyonlarda güvenilir kurumlar tercih edilmelidir.
Peki, araba çalındığında sigorta karşılar mı?
Araba Çalındığında Sigorta Karşılar mı?
Burada sigorta poliçe kapsamı ve aracın çalınmasında sizin ihmalinizin olup olmaması konu başlıkları önemlidir. Örneğin anahtarı aracın üstündeyken çalınırsa genellikle sigortadan yararlamanız mümkün olmaz. Peki, arabanız çalındığında sigortadan yararlanmak için ne yapmalısınız?
Araba Çalınırsa Sigortadan Yararlanmak İçin Bunları Yapın!
- Arabanızın bulunamadığını mutlaka sigorta şirketinize bildirin.
- Sigorta şirketinizden Hırsızlık Masası, Karakol ve Asayiş Şube Müdürlüğü’ne aracınızın bulunup bulunamadığını soran bir yazı yazmasını isteyin.
- Bu yazıyı karakol ve oto hırsızlık masasına ilettikten sonra cevabını yazılı olarak alın ve şirketinize iletin.
- Bu yazıların birer kopyasını aldıktan sonra Trafik Tescil Müdürlüğü’ne gidin. Burada aracınızın trafikten silinmesi için gerekli bazı işlemler vardır onları tamamlayın ve aracınız için “çalınmıştır” ibaresiyle kaşelenmiş ruhsatı alın.
- Aracınızın vergi borçlarını da kapattıktan sonra aldığınız tüm evrakları sigorta şirketinize teslim edin.
Dosyanız sigorta şirketi tarafından incelendikten sonra, gerekli kontrol ve onaylardan geçer ve sonrasında poliçenizde yer alan teminatlara uygun şekilde araç değeri tarafınıza ödenir.