Ana Sayfa Danışman Araç Şarj Sistemi Bileşenleri Nelerdir? Nasıl Kontrol Edilir?

Araç Şarj Sistemi Bileşenleri Nelerdir? Nasıl Kontrol Edilir?

0
3665

Şarj sistemi, elektrik sisteminin önemli bir parçasıdır. Işıklar, radyo, ısıtıcı, motorun elektrik sistemleri ve diğer elektrikli aksesuarlar için elektrik akımı sağlar. Ayrıca pilleri şarjlı durumda tutar ve gerektiğinde yeniden şarj eder.

Yakıt tüketimini ve emisyonları azaltmak için otomatik start-stop sistemi gibi otomatik sistemler kurulur. Araç üreticisine bağlı olarak farklı versiyonlar ve gereksinimler vardır. Bu nedenle, tek yönlü alternatör kasnağına sahip yüksek verimli alternatörler ve sık çalıştırma işlemleri için güçlendirilmiş bir yapıya sahip yolvericiler monte edilir. Otomatik başlatma / durdurma işlevi, yalnızca çalıştırma ve şarj sisteminin tüm bileşenleri doğru çalışıyorsa garanti edilebilir.

Şarj Sistemi Bileşenleri

Akü sensörlü AGM akü

AGM kısaltması, Absorbent Glass Mat (AGM) anlamına gelir ve bu pillerdeki elektrolitin bir cam elyaf yapağıyla bağlandığı anlamına gelir. AGM aküleri daha yüksek başlatma ve besleme güvenilirliği sağlar, sızdırmazdır ve start-stop sistemli araçlar için özel olarak geliştirilmiştir.

Pilin eksi kutbuna ek olarak monte edilmiş olan akıllı bir pil sensörü, pilin durumunu izler. Ölçülen değerler, seri LIN iletişim arayüzü üzerinden daha yüksek seviyeli bir kontrol ünitesine aktarılır.

İkincil pil

Bu araca ek olarak ikinci bir sözde ikincil pil takıldı. Tampon veya yedek piller olarak da bilinen ikincil piller, motor kapatıldığında aracın elektrik sistemini destekler. Ek besleme, bir batarya kontrol ünitesi tarafından yönetilir ve aynı anda bataryaların birbirini boşaltmasını engeller.

Tek yönlü kasnaklı alternatör

Alternatör, motor çalışırken güç tüketicilerine güç sağlar ve akü şarjını korur. Alternatör gücü, motor hızına bağlıdır. Maksimum alternatör çıkışı yalnızca 2000 rpm üzerinde üretilir. Alternatöre, alternatör kontrol ünitesi olarak da adlandırılan bir şarj regülatörü monte edilmiştir. Şarj kontrolörü, bir LIN arayüzü üzerinden motor kontrol ünitesine bağlanmıştır. Tek yönlü bir alternatör kasnağının monte edilmesiyle, alternatöre yalnızca bir dönüş yönünün tahrik kuvveti iletilir ve böylece sürtünme ve aşınmayı azaltır.

Motor kontrol ünitesi

Bu sistemde, şarj sistemi motor kontrol ünitesi (ECM) aracılığıyla akıllı bir şekilde kontrol edilir. Merkezi elektronik modül (CEM), ana akü için istenen şarj voltajı ile ilgili bir talebi, bu talebin alternatör regülatörüne iletildiği motor kontrol ünitesine gönderir. Gösterge panelindeki şarj sinyal lambası CAN ağı üzerinden kontrol edilir. Aynı zamanda motor kontrol ünitesi, şarj işlemi için bir röle vasıtasıyla ikincil aküyü çalıştırır. İkincil bataryanın şarj süresi, merkezi elektronik modülü tarafından hesaplanır ve motor kontrol ünitesine iletilir.

Starter

Marş motoru olarak da bilinen bileşen, içten yanmalı motoru çalıştırmak için gereklidir. Marş motorları, marş işlemi sırasında motora bir çember dişli vasıtasıyla kısaca bağlanan ve onu istenen başlangıç ​​hızına getiren elektrik motorlarıdır. Tasarıma bağlı olarak, marş motorunun akım tüketimi yüz amperin oldukça üzerinde olabilir. Tek tek bileşenleri güçlendirerek, marş motoru tüm hizmet ömrü boyunca daha fazla başlatma döngüsü için tasarlanmıştır.

Şarj Sistemi Nasıl Kontrol Edilir?

Alternatör testine başlamadan önce aküler test edilmelidir. Piyasada satılan bir voltmetre ile şarj durumunun basit bir kontrolü yapılabilir. Akünün açık devre voltajı, voltaj kurularak doğrudan akü terminallerinde ölçülebilir. Ancak bunun için öncelikle araçtaki tüm elektrik tüketicilerinin kapatılması gerekir. İyi bir pil 12,4 ila 13,2 volt arasında bir voltaj göstermelidir.

Ölçülen değer 12,4 voltun altındaysa, pil şarj edilmeli ve ardından tekrar kontrol edilmelidir. Şarj işleminden sonraki sonucun hala negatif olması durumunda, pili bir pil test cihazı ile kontrol edin ve gerekirse değiştirin. Sistemde farklı değerler görüntülüyorsanız bir oto tamir bakım servisine götürmeniz daha sağlıklıdır.

İkinci el Volvo ilanları

HENÜZ YORUM YOK