Ana Sayfa Danışman Araç Satışında Sık Yapılan Hatalar

Araç Satışında Sık Yapılan Hatalar

0
8688

Aracınızı satmaya karar verdiyseniz sorunsuz bir devir süreci için dikkat etmeniz gereken pek çok önemli konu var. Satılacak arabaya dair aktarılacak bilgiler, doğru değerleme, yasal süreçler, araç temizliği ve bakımı gibi kritik konular bu sürecin bir parçası. Özellikle ikinci el araç satışında, bu konularda yapılan hatalar hem sürecin uzamasına yol açabiliyor hem de alıcı ile satıcı arasında güvensizliğe sebep olabiliyor. Durun, hemen endişelenmenize gerek yok. Araç satışında yapılan hatalara düşmemek için ihtiyaç duyabileceğiniz pek çok öneriyi sizin için bu yazıda derledik. Elbette her satış sürecinin kendine has zorlukları ortaya çıkabilir. Ancak sürecin temelini oluşturan bu konulara dikkat ederek arabanızın satışını daha kolay hale getirebilirsiniz. Hadi şimdi ne tür hatalar yapmamanız gerektiğinize biraz daha detaylı bakalım.

Araç Hakkında Yanlış veya Eksik Bilgi Verme

Araç satışında yapılan yanlışlar hem alıcı hem de satıcı sebebiyle meydana gelebiliyor. Bu hataları önlemek ise satışın daha hızlı gerçekleşmesini sağlarken olası sorunların önüne geçmeye de yardımcı oluyor. Satıcı tarafından değerlendirdiğimiz hatalar arasında ilk madde; araç satarken hasar durumunu yanlış söyleme. Bu tür durumları birkaç maddeyle örneklendirecek olursak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Kilometreyle Oynama

Yüksek kilometreli araçlar daha zor satıldığı için ikinci el araba satışını hızlandırmak adına yan yollar denemeyi düşünebilirsiniz. Ancak pek çok alıcı, devir öncesi güvenilir bir merkezde oto ekspertiz yaptırmak istiyor. Bu durumda da aracın kilometresiyle oynandığını rahatlıkla öğrenebiliyor. Sonuç olarak alıcıyla aranızda ciddi bir güven sorunu oluşmasını ve hatta satış sürecinin sonlandırılmasını istemiyorsanız araç hakkında doğru bilgiler vermeye özen göstermelisiniz.

Hasar Geçmişini Gizleme

İkinci el araç piyasasındaki bazı satıcılar; kaza yapmış, parçası değişmiş veya boyanmış bir aracı hasarsız gibi göstermek isteyebiliyor. Ancak ilan bilgilerinde bu detayları gizlemeye çalışmak elbette satışı olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü alıcı arabayı görmeye gittiğinde veya oto ekspertiz raporunu aldığında araçtaki sorunları kolayca fark edebiliyor. Bunun sonucunda da büyük çoğunlukla satıştan vazgeçiliyor. Siz de sorunsuz bir araç satış deneyimi yaşamak istiyorsanız aracınızın hasar geçmişi konusunda mutlaka şeffaf olmalısınız.

Aracı Gerçek Durumundan Daha İyi Gösterme

Araba satışı konusunda, gerçekçi bir tavrın en büyük yardımcınız olduğunu unutmamalısınız. İkinci el araba ilanlarında yapılan bir diğer önemli hata filtreli ve üzerinde çok fazla oynanmış görseller kullanmak. Kapalı havada çekilen fotoğrafın rengini biraz aydınlatmak ya da aracı güzel bir açıdan çekerek daha dikkat çekici hale getirmek kesinlikle yanlış değil. Ancak aşırı seviyede yapılan düzenlemeler ile gerçek detayları gizlemeye çalışır ve alıcıyı yanıltırsanız bu durumun hüsranla sonuçlanacağını tahmin etmek zor değil. Arabanızı görmeye çok yüksek beklentilerle gelen alıcıların gerçek durumla yüzleştiğinde daha büyük bir şaşkınlık yaşaması kaçınılmaz. Bu sebeple aracınızın ilan görselleri üzerinde çok fazla oynama yapıp olduğundan farklı göstermeye çalışmamalısınız.

Aracın Kusurlarını Gizleme

Sahibinden ikinci el araç satışlarında yapılan en büyük hatalardan biri de arabadaki küçük hataları gizlemeye çalışmak. Bu noktada yürütmeniz gereken asıl strateji tam tersi yönde olmalı. İlan fotoğraflarında gözükmeyen ufak çizikler, iç döşemedeki yıpranma veya küçük bir güneş lekesi gibi detaylar aslında fiyat üzerinde çok önemli değişiklikler yaratmıyor. Bu sebeple alıcı fark etmeden bu kusurları siz belirtirseniz aranızdaki güven duygusunu güçlendirme şansını da yakalamış olursunuz. Böyle bir durumda kusurları küçümsemek, görmezden gelmeye çalışmak ve alıcının ilgisini başka yöne çekmeye çabalamak kesinlikle karşı tarafta olumsuz bir imaj yatacaktır. Ayrıca araç özelliklerinden, bakım kayıtlarından ve genel kusurlardan açıkça bahsederek satış sürecini iki taraf için de daha rahat hale getirebilirsiniz.

Satış Sırasında Uygulayabileceğiniz Taktiklere Göz Atın!

 

Piyasa Değerinin Üzerinde Fiyat Belirleme

Yeni bir araç satın almak isteyen hemen hemen herkesin ilk kriteri fiyat oluyor. Bu sebeple piyasa değerinin üzerinde belirlenen fiyatlar, ikinci el araç satışını en çok yavaşlatan unsurlardan oluyor. Siz de kolay ve hızlı araç satışı için fiyat araştırmanızı iyi yapmalısınız.

Piyasa Araştırması Yapmama

Araba ilanı vereceğiniz zaman fiyat aralığını belirlemek için birden fazla alanda araştırma yapmanızda fayda var. İlk olarak aracın sıfır fiyatlarına ve ikinci elde benzer özelliklere sahip ilanların fiyatlarına bakabilirsiniz. Daha sonra ücretsiz araç değerlemesi yapabileceğiniz Arabam Kaç Para? gibi hizmetlerden faydalanabilirsiniz. İkinci el piyasasını kontrol etmeden yüksek fiyat belirlediğinizde araç satışını zorlaştırabilir ve direkt olarak filtrelerle ilan listeleyen alıcıların radarının dışında kalabilirsiniz.

Pazarlık Payını Çok Düşük Tutma

Herkes yüksek fiyatlarla satın aldığı aracı yine yüksek bir kar ile devretmeyi tercih eder. Ama ikinci el araç piyasasına yönelen alıcıların daha uygun fiyatlı modellerin peşinde olduğunu da unutmamalısınız. Alıcıların pazarlık yapma eğiliminde olduğunu göz önünde bulundurarak öncelikle inebileceğiniz minimum araç fiyatını belirlemeli ve bunun üzerine makul seviyede bir pazarlık payı eklemelisiniz. Böylece hem sizi hem de karşınızdaki alıcıyı memnun edecek bir satış gerçekleştirebilirsiniz.

Gereksiz Aksesuarları Fiyata Dahil Etme

Aracın orijinal tasarımında yer almayan ve her sürücünün almayı tercih etmeyeceği küçük aksesuarları fiyata dahil etmemelisiniz. Pek çok sürücünün tercih edeceği geri görüş kamerası, kaliteli bir ses sistemi ve multimedya ekranı gibi maliyeti yüksek araç aksesuarları elbette ikinci el araba fiyatları üzerinde direkt etkiye sahip. Ancak direksiyon kaplaması gibi dekoratif iç aksesuarlar, telefon tutucu, özel plakalık, koltuk kılıfı ve paspas gibi alternatif detaylar fiyata etki etmeyecek kadar küçük ölçekli kalıyor. Bu nedenle de aracınızın fiyatından bahsederken böyle detayların üzerinde durup hesaplamadaki birer etken olarak göstermemenizde fayda var. Çünkü bu durum karşı tarafta “fiyatın şişirilmesi” yönünde algılanıp çoğu zaman alıcıyı satıştan soğutabiliyor.

Aracı Temizlememe ve Bakımlarını İhmal Etme

Hadi itiraf edelim! Kirli bir araç ne kadar ilgi çekici özelliklere sahip olursa olsun bakımsız görünüyor. Bu sebeple satış için pazarladığınız ikinci el bir aracın temiz olması büyük önem taşıyor. Özellikle hızlı bir satış planlıyorsanız oto ekspertiz yaptırabilmeniz için yine arabanızın temiz olması gerekiyor. Hem aracın tüm potansiyelini gösterebilmesi hem de satışın hızlanabilmesi için temizlik oldukça önemli.

Bakımlarının Yapılmamış Olması

Yaş ve kullanım durumuna ek olarak aracın bakımlı olması da ikinci el araç satışında büyük önem taşıyor. Yağ değişimi, filtre temizliği gibi rutin bakımları yapılan araçlar çok daha yüksek performans gösteriyor ve uzun ömürlü kullanım sunuyor. Bakımları düzenli olarak yaptırmıyorsanız alıcının araç hakkında endişelenmesine sebep olabilirsiniz. Minimum değer kaybıyla satış yapabilmek için araç bakımlarını düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz.

Hızlı Satış İçin Acele Etme

İkinci el araba satış sürecinde en sevilmeyen davranışlar arasında acelecilik geliyor. Önemli bir yatırım alanı olarak görülen ve yüksek fiyatlar ödenen araçlar için kimse acele ettirilmeyi istemez. Üstelik bu durum, pazarlık payını düşürme veya aracın kusurlarını görmezden gelme gibi hatalara da yol açabiliyor. Öte yandan aceleyle satış yapmak isteyen araç sahipleri, alıcıya detaylı bilgi verme yönünde de eksik kalabiliyor. Bunun sonucunda da satış sürecini hızlandırmaya çalışmak güvenilir satıcı imajınızı zedeleyebiliyor. Siz de devir işlemlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamak için bu durumdan ve listemizdeki diğer hatalardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Unutmayın! Araç satışı, karşılıklı güven üzerine kurulu bir süreç. Bu nedenle de şeffaf ve dürüst olmak hem satıcı hem alıcı için en doğru yaklaşım. Dilerseniz araç satışında yapılan hatalara düşmemek için aracınızı Trink sat! ile satabilirsiniz. Üstelik aynı gün içinde ücretsiz oto ekspertiz ve noter işlemlerini gerçekleştirerek tüm süreci bir günde tamamlayabilmeniz mümkün. Güvenilir ve “Trink!” satış için hemen bu avantajlı hizmetin detaylarına göz atın!

Trink sat! Avantajlarını Öğrenmek için Tıklayın!

HENÜZ YORUM YOK