Günümüzde bir yatırım aracı olarak görülen otomobillerin uzun ömürlü olabilmesi ve estetik açıdan çekici görünmesi için düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekiyor. Bu bakımlar arasında en temel ve sık yapılanı tabii ki araç temizliği. Ancak ne yazık ki araç sahipleri bu işlemler sırasında farkında olmadan bazı hatalar yapabiliyor. Araç yıkarken yapılan hatalar arasında; yanlış temizlik ürünleri kullanma, sert hareketlerle yıkama ve eksik iç mekan temizliği gibi farklı detaylar mevcut. Yapılan bu hatalı ve eksik uygulamalar, aracın dış görünümüne ve mekanik bileşenlerine zarar verebiliyor. Çünkü araç yıkarken dikkatli olmak sadece estetik görünüm açısından değil, aynı zamanda aracın uzun ömürlü kullanımını sağlama açısından da öneme sahip. Bu yazıda, araba yıkarken sıkça yapılan hatalara ve araç temizliğinde nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz.
Yanlış Ürün Kullanmak
Piyasada araba temizliği için birçok farklı ürün bulunuyor. Ancak aracınızın yüzeyine uygun olmayan kimyasallar kullanmak aracın boya ve kaplamalarına zarar verebileceği için doğru ürün seçimi son derece önemli. Yanlış temizlik ürünleri kullanımında en çok karşılaşılan malzemeler genellikle bulaşık deterjanı, bulaşık süngeri ve araçlar için üretilmeyen yüzey temizleyiciler oluyor. Eğer arabanıza zarar vermek istemiyorsanız temizlik esnasında yalnızca araba yüzeylerinin temizliğine uygun olarak üretilen oto temizlik ürünlerini ve süngerlerini kullanmalısınız. Bu temizleyiciler hem yüzeydeki vernik hem de boya için koruyucu özellik sunacak şekilde üretiliyor. Evde kullandığınız bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyici gibi kimyasallar ise içeriğine bağlı olarak araç yüzeyine zarar verebiliyor. Siz de temizliği ucuza mal etmek isterken daha maliyetli sonuçlara neden olmamak için bu konuya mutlaka özen göstermelisiniz.
Sert Sünger veya Fırça Kullanmak
Araç temizliği ipuçları arasında mutlaka yer alması gereken bir diğer konu da sert sünger veya fırça kullanımı. Bu hata, aracınızın boyasına çizikler oluşmasına ve görüntüsünün matlaşmasına sebep olabiliyor. Yumuşak mikrofiber bezler veya özel araç yıkama eldivenleri tercih ederek en temiz ve başarılı sonuçları elde edebilirsiniz. Sert fırça ve sünger sorunu genellikle yeni alınan ürünlerden çok tekrar kullanılan ürünlerde yaşanıyor. Çünkü araç temizlemek için kullanılan sünger, fırça ve bezlerin düzenli olarak yıkanması ve temiz tutulması gerekiyor. Uygun şekilde muhafaza edilmeyen bu ürünler, üzerinde kalan kalıntılarla birlikte zamanla kuruyarak sertleşiyor. Tekrar kullanım esnasında ise araç üzerinde yüzeyinde izler bırakıyor. Özellikle ortak alanlarda araç yıkarken kullanılan fırçalara ekstra dikkat etmenizi öneririz. Çünkü fırça kılları arasına sıkışan taş ve kir kalıntıları istenmeyen çiziklere yol açabiliyor.
Güneşin Altında Araç Yıkamak
Araba yıkamak için yağışlı havalar yerine güneşli zamanların takip edilmesi oldukça mantıklı. Ancak havanın sıcak olması bu işlemi direkt olarak güneşin altında yapmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Çok sıcak bir havada güneşin vurduğu bir noktada araç temizliği yapmak ortaya çıkan sonucu büyük oranda etkiliyor. Araba yıkama hataları arasında ilk sıralara yerleşen bu uygulama sonucu araç yüzeyinde bolca su lekesi ve kurumuş ürün kalıntısı oluşabiliyor. Hızla ısınan metal yüzey hem uygulanan temizlik ürününü verimli bir şekilde dağıtmanızı engelliyor hem de yüzeydeki su damlalarını hızla buharlaştırarak leke kalmasına sebep oluyor. Bu nedenle sıcak havalarda arabanızı yıkamak için gölgelik alanları tercih etmenizi öneririz.
Kuru Yıkama Yapmak
Araba yıkarken çizikler nasıl önlenir sorusu araç sahiplerinin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Bu yazıda yer alan tüm başlıklar, aracınızın yüzeyini korumaya yardımcı olan ipuçlarına sahip. Ancak çiziklerden kaçınmak için uzak durmanız gereken en önemli konu kuru yıkama. Araç yüzeyine direkt olarak kuru bir bez veya süngerle temizlik yapmak, halihazırda yüzeyde bulunan toz ve kirlerin sürtünmesine sebep olarak araçta çizilmelere yol açıyor. Bu nedenle araba temizliğinde ilk adım her zaman yüzeydeki kirlerin suyla akıtılması olmalı. Ardından temizlik işleminde, kirlerin araçtan kolayca çıkmasına yardımcı olan oto temizlik ürünlerini kullanılmalı.
Lastik ve Jant Temizliğini İhmal Etmek
Lastikler ve jantlar, aracın en alt kısmında yer aldığı için yoldaki toz, kir ve kimyasallarla en çok temas eden bölümlerden. Sıklıkla kirlenen bu bölümlerde köpükler ve genel temizleyiciler her zaman başarılı sonuç vermeyebiliyor. Temizlik aralarının uzatılmasıyla birlikte jantların üzerinde sertleşen bir kir tabakası oluşabiliyor. Lastik ve jant temizliği nasıl yapılır diye baktığımızda aracın bu bölümleri için farklı ürünlerin kullanıldığını görüyoruz. Jant temizleyici kullanarak ve temizlik sıklığına dikkat ederek siz de aracınızın çok daha bakımlı görünmesini sağlayabilirsiniz.
Yüksek Basınçlı Su Kullanmak
Araba yıkarken yüksek basınçlı su zararları herkes tarafından bilinen bir konu değil. Ancak temizlikte kullanılan yüksek basınçlı su, aracın duyarlı bölgelerine zarar verebiliyor. Özellikle bu tür bir uygulama yapılacaksa kapı menteşeleri, cam yolları ve elektrik bileşenleri gibi alanlardan uzak durmak gerekiyor. Diğer yandan otomobil boyaları her ne kadar çok dayanıklı malzemeler olsalar da yüksek basınca uzun süre maruz kaldığında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Su basıncının şiddetine ve aracın boyasının yaşına/dayanıklılığına göre su yakından tutulduğunda deformasyonlar gözlemlenebiliyor. Özellikle küçük taş izlerinin veya boya kalkmasının olduğu alanlarda çok dikkatli olmak gerek. Araba yıkarken bazen inatçı bir lekeyi çıkarmak için yakından devamlı bir şekilde su tutulsa da bu faydadan çok zarar getiriyor. Tazyikli suyun tutulması gereken ideal mesafe 30-50 cm arasında olmalı. Lastikler için de aynı şekilde mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor.
İç Temizliği Atlamak
Araba yıkarken nelere dikkat etmeli diye düşünürken iç mekan temizliğini de atlamamak gerek. Çünkü hem üstümüzden taşınan hem de kapı ve pencereler yoluyla içeri dolan tozlar, bu alanların da kirlenmesine yol açıyor. Bu nedenle iç mekan temizliğinin önemini iyi kavramak gerekiyor. Paspas temizliği, iç yüzeylerdeki tozların alınması, koltukların belirli aralıklarla süpürülmesi ve silinmesi, genel araç temizliğinin bir parçası. Bu sayede hem araç içerisindeki konforu artırabilir hem de toz ve kirlerin yüzeylere yerleşmesine izin vermeden arabanızın daha bakımlı görünmesini sağlayabilirsiniz.
Kuş Pisliği ve Bitki Reçinelerini Hemen Temizlememek
Doğru araba yıkama yöntemlerini öğrenirken ihmalkarlığın yol açacağı sorunlara da dikkat çekmek gerek. İster şehir yaşamında isterseniz de kırsal kesimde olun araç yüzeyinde kuş pisliği, ölü böcek kalıntıları ve ağaç reçineleri görebilirsiniz. Araca zarar vereceği düşünülmeyen bu kalıntıların çoğu zaman yalnızca kirli bir görüntüye yol açtığı düşünülüyor. Ancak durum bundan ibaret değil. Özellikle aracınızı gölgesinden faydalanmak için devamlı ağaç altına park ediyorsanız bu uyarı size. Bu tarz lekeleri boya üzerinde çok bekletmemeniz gerekiyor. Çünkü kuş pislikleri ve reçine gibi malzemeler araç boyası üzerinde beklediği sürece bulunduğu bölgeye zarar veriyor. Üstelik güneş ışınları ve yüksek sıcaklıkla bir araya geldiğinde araç yüzeyinde kalıcı izler bırakabiliyor.
Sonuç olarak, aracınızı temiz tutmak için düzenli olarak yıkamak ve uygun ürünler kullanmak önemli. Yukarıda belirttiğimiz hatalardan kaçınarak ve araç temizliği ipuçlarımızdan yararlanarak siz de arabanızın ilk günkü şıklığını uzun yıllar koruyabilirsiniz. Unutmayın, doğru bakım uzun ömürlü bir araç demektir.
Değerli aracınızı güvenilir ellere emanet etmek ve kaliteli hizmetten faydalanmak istiyorsanız arabam garaj’a göz atabilirsiniz. Seramik kaplama, koltuk temizleme ve boya koruma gibi incelik isteyen pek çok hizmete tek bir merkezden ulaşmak artık çok kolay. Hemen arabam.com mobil uygulamasını indirip Garaj sekmesine geçiş yapın. Buradan lastik, oto kuaför ve servis-bakım gibi aracınız için ihtiyaç duyduğunuz tüm hizmetlere kolayca ulaşın.
arabam garaj’ı keşfetmek için tıklayın!