Ana Sayfa Danışman Aracım Dengesiz Çalışıyor Ne Yapmalıyım?

Aracım Dengesiz Çalışıyor Ne Yapmalıyım?

1
4899

Otomobiller, birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Yaz kış durmadan kullanmış olduğumuz otomobillerde zaman zaman arızalar oluşabiliyor. Bu arızalardan bazıları otomobili yolda bırakırken; bazıları da sadece sürüş konforunu kötü olarak etkiliyor. Örneğin aracın debriyaj sıyırması sizi yolda bırakırken; dengesiz çalışması, sadece tekleyerek yolculuk yapmanıza neden olabilir. Peki araç neden dengesiz çalışır? Bu yazımızda sizlere “Aracım Dengesiz Çalışıyor Ne Yapmlıyım?” Sorusunun cevabını vereceğim.

Tekleme Nedir?

Tekleme, motorun çalışma stabilitesinin bozuk olduğu anlamına gelir. Tekleyen bir otomobilde gaz verdiğinizde bir şeylerin normal olmadığı aşikârdır. Bu durum aracınızda arıza olduğunu gösterir. Bu şekilde kullanıma devam etmek motor takozlarında sorun oluşturabileceği gibi yanma düzenli gerçekleşmediği için motorda kurum birikimine de sebep olabilir

Aracım Dengesiz Çalışıyor

İçten yanmalı otomobillerde yakıt yanma odasına gelir. Yanma odasında yanarak motorun devamlılığı sağlanır. Yanma benzinli otomobillerde ateşleme bujisi tarafından gerçekleştirilirken, dizel otomobillerde yüksek sıkıştırma ile gerçekleşir. Yanmanın düzgün olması otomobil motorunun çalışma stabilitesi için çok önemlidir. Bu sebeple ateşleme sistemindeki herhangi bir parçanın arıza yapması aracın yakıtı verimli bir şekilde yakmasını engeller. Bu durum da aracın dengesiz bir şekilde çalışmasına neden olur. Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Dengesiz çalışan motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.

Dengesiz Çalışma Sorununun Çözümü Nedir?

Motor kaputu altında bulunan ve aracın çalışmasını sağlayan ateşleme elemanlarının kontrolü sağlanır. Hava sıcaklık değişimleri ve parçaların zamanla eskimesi arızalara yol açaiblir. Aracınız tekliyorsa ilk olarak soketler kontrol edilir. Soketlerin herhangi birinin gevşemesi aracın teklemesine neden olabilir. Sonrasında araç çalışırken buji kabloları sırayla tek tek sökülerek motorun sesindeki değişime bakılır. Buji kabloları en sık eskiyen ateşleme sistemi elemanıdır. Bobinden gelen ateşlemeyi bujilere iletmekle görevlidir. Bobinde veya bujilerdeki problem de teklemeye neden olabilir. Tamir bakım servisindeki yetkili usta aracı kontrol eder, bozuk parçayı teşhis eder. Parçayı değiştirip yolunuza devam edebilirsiniz. Benzinli otomobil motorlarının su ile yıkanmamasının sebebi de ateşleme sistemi arızasına yol açabileceğidir.

2.El Otomobil İlanları

 

1 YORUM

  1. Kırıkhan Yaşar
    Teklemenin temel sebebi ateşlemedir. Yani bujiler kontrol edilmeli ömrünü tamamlayanlar değiştirilmeli yenisinde ucuza kaçılmamalı ngk denso yada bosch buji gibi kendini kanıtlamış markaların bujileri tercih edilmeli değişimi profesyonel ustalarca tork değerlerine uygun montajlanmalıdır.