Aracınızdaki ikaz lambalarından biri yandığında ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Arabanızın size vermek istediği mesajları doğru anlamak ve oluşan sorunları daha kötüye gitmeden çözebilmek için arıza işaretlerini iyi bilmeniz gerekiyor. Araba göstergelerinin anlamlarını resimli olarak ele aldığımız bu yazımızda sizler için gerekli tüm detaylara değinmeye çalıştık.
Maalesef arabalarımız kurmaca filmlerdeki gibi dertlerini konuşarak anlatamıyorlar. Tabii ki son teknolojik gelişmelerle bazı markalar araçlarını konuşturabiliyor. Fakat bu teknolojinin tüm araçlarda yaygınlaşması için kim bilir daha kaç yıl beklememiz gerekiyor. Bu yüzden mevcut sistemde arabanızın dilini öğrenmek, onun ihtiyaçlarını anlamak için son derece faydalı olacaktır. Bu yazımızda arıza lambalarını; uyarı sembolleri, güvenlik sembolleri, aydınlatma sembolleri, genel semboller, gelişmiş özellik sembolleri ve dizel araç sembolleri olarak 6 farklı kategoride inceleyeceğiz.
Uyarı Amaçlı Araç Göstergeleri
Araç göstergeleri türlerinden ilki olan uyarı ışıkları, yakın zamanda oluşabilecek sorunlara karşı önlem almanız için sizi ikaz eder. Eğer bu sembollerin anlamlarını bilmez ya da uyarılara göre önlem almazsanız yakın zamanda başınız biraz ağrıyabilir. Dahası, seyir halindeyken güvenliğiniz bile tehlikeye girebilir. Bu sebepten araba arıza lambaları konusunda duyarlı olmak oldukça önemli.
1. Hararet İkaz Lambası
Hararet gösterge ışığı, motor sıcaklığının olması gerekenden fazla olduğu anlamına gelir. Çözümü için; öncelikle aracınızı durdurup motorun soğumasını beklemeniz gerekir. Ardından da soğutma suyu seviyesini, fanın çalışma durumunu, radyatör kapağını ve soğutma suyu kaçaklarını kontrol etmeniz önerilir.
2. Akü Sistemi İkaz Lambası
Bu gösterge, akünün kendisinde veya alternatörde bir sorun olduğunu gösterir. Direksiyon ya da koltuk ısıtma gibi araçta elektrikle çalışan tüm aksamları kapatıp servise gitmenizi önerilir.
3. Yağ Basıncı İkaz Lambası
Bu gösterge ışığı, araçtaki yağ basıncının düştüğü anlamına gelir. Yağ basıncı ikaz lambası yanıyorsa hemen yağ seviyesinin ve basıncının kontrol edilmesi gerekir.
4. Fren İkaz Lambası
Eğer araç çalışır vaziyetteyken el freni çekiliyse bu gösterge ekranda görünür. El frenini indirdiğinizde ise söner. Fakat el frenini indirdiğiniz halde yanmaya devam ediyorsa faklı bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu durum, fren sisteminin bir tarafında hidrolik basıncın kaybedildiği ya da ana silindirdeki sıvı seviyesinin tehlikeli derecede düşük olduğu anlamına gelebilir.
Güvenlik Amaçlı Araç Göstergeleri
Araba göstergeleri, sürücülere araçlarının durumu ve çevresi hakkında bilgi veren önemli güvenlik özellikleridir. İşte güvenlik amaçlı kullanılan bazı arabada bulunan göstergeler:
1. Lastik Basınç ikaz Lambası
Lastik basınç uyarı ışığı, en önemli araç göstergeleri arasında sayılabilir. Bu gösterge ekranda belirdiğinde lastiklerinizden en az birinin basıncının düşük olduğu anlamına gelir.
2. ESC/ESP İkaz Lambası
Bu tür arıza lambaları normalde denge kontrol sisteminin aktif olduğunu gösterir ve yanal kaymayı minimize ederek ani hareketlerde kontrol kaybı yaşamanızı önler. Ancak alt kısımda “off” ibaresi görürseniz de sistem devre dışı kalmış demektir.
3. Direksiyon Kilidi İkaz Lambası
Direksiyon kilidi ikaz lambası, direksiyon simidinizin kilitli olduğu ve hareket ettirilemediği anlamına gelir. Direksiyon kilidini kapatmak için, anahtarı kontağa takın ve direksiyonunuzu en az bir kez tam tur çevirmeyi deneyin.
4. Dorse Çeki Demiri İkaz Lambası
Dorse Çeki Demiri İkaz Lambası, dorse veya römork çekme kancasının kilidinin açık olduğu ifade eder.
5. Servis Arızası İkaz Lambası
Aracınızın kilometre bakımının yaklaştığını hatırlatan göstergedir. Servis arızası ikaz lambası sürekli yanıyorsa aracınızı bakıma almanız gerektiği anlamına gelir.
6. Yan Hava Yastığı İkaz Lambası
Yan hava yastığı ikaz lambası, isminden de anlaşılacağı üzere yan hava yastıklarınızın devre dışı kaldığını ya da arızalı olduğunu gösterir.
7. Direksiyon İkaz Lambası
EPS uyarı lambası. Bu sistem, hızınıza göre direksiyonu serleştirip yumuşatarak manevra kabiliyetinizi arttırır ve direksiyon hakimiyetini koruyabilmenize yardımcı olur. Direksiyon ikaz lambası eğer sürekli olarak yanıyorsa, sistemde bir problem var demektir.
8. Fren Pedalı İkaz Lambası
Fren sisteminde bir arıza oluştuğunda Fren pedalı ikaz lambası uyarır verir. Fren pedalına basmanız gerektiği zamanlarda gösterge panelinde bu simge görünür. Bu da servise başvurmanızı gerektiği anlamına gelir.
9. Park Freni İkaz Lambası
Park freni ikaz lambası, otomatik vites araçlarda, vitesi park frenine getirdiğinizi söyleyen ışıktır.
10. Bilgi İkaz Lambası
Bazı uyarılar hakkında bilgi vermek için yanar. Araç modeline bağlı olarak, uyarının sebebini bu ikona dokunarak ekranda görebilirsiniz.
11. Buzlanma İkaz Lambası
Dış ortamdaki sıcaklığın çok düşük oluğunu ve yolun buzlanmış olabileceği konusunda sürücü uyarır.
12. Yakıt Kapağı İkaz Lambası
Aracın yakıt kapağının açık kaldığı anlamına gelir.
13. Çekiş Kontrolü İkaz Lambası
Çekiş kontrolü ikaz lambası,isminde de anlaşılacağı üzere aracın çekiş kontrolünde bir problem olduğu anlamına gelir.
14. Elektrikli Park Freni İkaz Lambası
Elektrikli park freninde bir sorun olduğu anlamına gelir.
15. Takip Mesafesi İkaz Lambası
Güvenli takip mesafesinin aşıldığı anlamına gelir. Önünüzdeki araç ile aranızı biraz daha açmanız konusunda araç sizi uyarır.
16. Tıkanmış Hava Filtresi İkaz Lambası
Motora giden hava akışı ciddi derecede azaldığında ekranda görünen bir simgedir. Hava filtrenizi temizlemeniz gerektiği konusunda sizi uyarır.
17. Çocuk Güvenlik Kilidi İkaz Lambası
Bu ışık çocuk güvenlik kilidinin etkin olup olmadığını gösterir.
18. Katalitik Konvertör İkaz Lambası
Egzoz sisteminin bir parçası olan katalitik konvertörde sorun olduğu anlamına gelir. Bu sorun aşırı ısınma ya da hasar yoluyla oluşmuş olabilir.
19. Fren Hidroliği İkaz Lambası
Fren hidrolik seviyesi standardın altına düştüğünde yanmaya başlar.
20. Fren balatası İkaz Lambası
Bu ikaz ışığı, fren balatalarının fazlasıyla aşındığını ve değiştirilmesi gerektiğini sürücüye söyler.
21. Fren Lambası İkaz Göstergesi
Bu ışık yandığında fren lambalarınız çalışmıyor demektir. Bu durumda fren lambalarınızı mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
22. Otomatik Vites İkaz Lambası
Bu lamba şanzıman sisteminde bir arıza olduğu anlamına gelir. Genelde bu uyarı çıktığı zaman ekranda arızanın nedeni de yazar. Bu ışığı gördüğünüzde servisinizi aramanızda fayda var.
23. ABS İkaz Lambası
Bu simge, kontağı açtıktan kısa bir süre sonra söner. Eğer uzun süre yanmaya devam ediyorsa ABS sisteminizdeki bir arızaya karşı uyarılıyorsunuz demektir.
24. 4WD İkaz Lambası
Bu ışık sürekli olarak yanıyorsa aracınızın 4WD sisteminde bir arıza olduğunu söyler.
25. Hava Yastığı İkaz Lambası
Bu ikaz ışığı sürekli olarak yanıyorsa ya da sürekli olarak yanıp sönüyorsa hava yastığı sisteminizde bir sorun var demektir. Sürüş güvenliğiniz için kontrol ettirmeyi ihmal etmemelisiniz.
26. Hava Yastığı Devre Dışı İkaz Lambası
Hava yastığı sisteminizin devre dışı olduğunu gösterir.
27. Süspansiyon Amortisörü İkaz Lambası
Bu gösterge, aracınızdaki süspansiyon sisteminde bir sorun olduğunda yanar. Sorun; arıza ve hasar durumundan, sensör sorunundan ya da elektriksel sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.
28. Hava Süspansiyonu İkaz Lambası
Bu ikaz ışığı hava süspansiyonunuzda bir sorun olduğunu belirtir.
Aydınlatma Amaçlı Araç Göstergeleri
Genellikle mavi, yeşil ya da sarı renkli olan bu semboller, aracınızın aydınlatma sistemiyle ilgili bilgilendirmeler yapar. Bu tür araç göstergeleri sizin olduğu kadar, trafikteki diğer sürücülerin güvenliği için de önemlidir. Aydınlatma amaçlı araba göstergelerinin anlamları ve resimleri aşağıdaki gibidir:
1. Kısa Far İkaz Lambası
Kısa far ikaz ışığı, kısa farların açık olduğunu gösterir.
2. Uzun Far İkaz Lambası
Uzun far ikaz ışığı, uzun farların açık olduğunu gösterir.
3. Far Seviyesi İkaz Lambası
Far seviyesi kontrol sisteminde bir arıza olduğuna işaret eder.
4. Ön Sis Lambası İkaz Lambası
Ön sis lambasının açık olduğunu anlatan semboldür.
5. Arka Sis İkaz Lambası
Arka sis lambasının açık olduğunu anlatan semboldür.
6. Yağmur ve Işık İkaz Lambası
Yağmur ve ışık sensörü aktif olduğunda yanar.
7. Otomatik Uzun Far İkaz Lambası
Bu ışığın yanması otomatik uzun far sisteminin, uzun huzmeli farları açtığı anlamına gelir.
8. Adaptif Far İkaz Lambası
Bu ışık yandığında artık aracınız uzun kısa far geçişlerini kendisi yapacaktır.
9. Dış Aydınlatma İkaz Lambası
Bu ışık aracınızın dışındaki en az bir ışığın arızalı olduğunu işaret eder.
Ortak Araç Göstergeleri
Ortak araç göstergeleri, birçok otomobilde bulunan standart işaretler ve sembollerdir. Bu göstergeler, sürücüye aracın durumu hakkında bilgi verir ve olası sorunları veya uyarıları gösterir. İşte yaygın olarak kullanılan ortak araç göstergelerinin bazıları:
1. Ön Cam Buğu İkaz Lambası
Ön cam buz çözücüsü aktif hale geldiğinde bu ışık da yanmaya başlar.
2. Ön Cam Yıkama Sıvı İkaz Lambası
Bu ışık, araç ilk açıldığında yanar ancak motor çalıştığında söner. Eğer motor çalıştığı halde yanmaya devam ediyorsa ön cam yıkama suyuna bir miktar daha su ilave etmeniz gerekir.
3. Arka Cam Buğu İkaz Lambası
Arka cam buğu çözme rezistansınızın aktif olduğunu gösterir.
4. Düşük Yakıt İkaz Lambası
Yakıtınızın azaldığı anlamına gelen bu ışığı gördüğünüzde yakıt ilavesi yapmanız gerekmektedir.
5. Anahtar Araçta Değil İkaz Lambası
Anahtarsız giriş sistemi bulunan araçlarda, anahtarın araç içerisinde olmadığını gösterir.
6. Açık Kaput İkaz Lambası
Bu ışık kaputun düzgün kapatılmadığı ya da açık unutulduğu zamanlarda yanar.
7. Fan İkaz Lambası
Havalandırma fanının çalıştığı anlamına gelir.
8. Açık Kapı İkaz Lambası
Aracınızda, en az bir kapı düzgün kapatılmadığında bu simge ekranda belirir.
Gelişmiş Araç Göstergeleri
Gelişmiş semboller orta üst segmentt araçlarda görülür. Gelişmiş teknolojilere yer verilen araçlarda aşağıdaki ikaz lambalarını görebilirsiniz.
1. Araç İçi Hava Sirkülasyonu İkaz Lambası
Bu ışık, aracın havalandırma sisteminin -özellikle dışarısı soğuk olduğunda- içeriden hava sirkülasyonu yaptığı anlamına gelir.
2. Arka Spoiler İkaz Lambası
Arka rüzgarlık sisteminde bir arıza olduğunda bu ışığı görürsünüz.
3. Otomatik Park Pilotu İkaz Lambası
Bu ışık park pilotu asistanınızın aktif olduğunu söyler.
4. Şerit Kalkış İkaz Lambası
Eğer sinyal vermeden farklı bir şeride geçtiyseniz bu ışık yanacaktır.
5. Şerit Yardımı İkaz Lambası
Şerit destek sistemi açıldığında bu ışık yanar.
6. Düşük Anahtar Pili İkaz Lambası
Araç anahtarınızın pili azaldığında aracınız sizi bu simge ile uyarır.
7. Kontak Anahtarı İkaz Lambası
Bu ışık, anahtar sisteminizde ya da direkt olarak anahtarınızda bir sorun olduğu anlamına gelir.
8. Yokuş İniş Kontrolü İkaz Lambası
Yokuş inerken belirli bir hızı korumanıza yardımcı olan sistemin aktif olduğunu gösterir.
9. İleri Çarpışma İkaz Lambası
İleri çarpışma ikazı, olası bir çarpışma tespiti halinde yanan ikaz ışığıdır.
10. ECO Mod İkaz Lambası
ECO Mod, aracı ekonomik moda aldığınızı gösterir.
11. Hız Sabitleyici İkaz Lambası
Bu ışık hız sabitleme sisteminin etkinleştirildiği anlamına gelir.
12. Çatı İkaz Lambası
Cabrio araçlarda tavan açılırken ya da kapanırken yanan bu araba göstergeleri, sürekli yanıyorsa sistemde bir arıza olduğu anlamına gelir. Ayrıca tavan tam olarak kapatılamamış veya açılamamışsa çatı ikaz ışığı uyarısı ekranda görünebilir.
13. Fren Tutma İkaz Lambası
Fren tutma ikaz lambası, ışık fren tutma sisteminin düzgün çalıştığını gösterir.
14. Kör Nokta İkaz Lambası
Bu ışık kör noktanızda bir araç ya da engel tespit edildiğinde yanar.
15. Otomatik Ön Cam Silme İkaz Lambası
Bu ışık ön cam sileceklerinin otomatik moda alındığını gösterir.
16. Acil Durum Fren Sistemi İkaz Lambası
Acil durum fren sisteminin kapatıldığına ya da sensörün kir veya farklı bir unsurla engellendiğine işaret eder.
17. Adaptif Hız Sabitleyici İkaz Lambası
Adaptif hız sabitleyici aktifken bu ışık yanar.
18. Kış Modu İkaz Lambası
Bu ışık, aracı kış modunda kullandığınızda ekranda belirir.
19. Hız Sınırlayıcı İkaz Lambası
Araçta hız sınırlandırıcı fonksiyonu aktif olduğunda hız sınırlayıcı ikaz ışığı yanar.
Dizel Araçlardaki Ekstra Göstergeler
1. Kızdırma Bujisi İkaz Lambası
Bu ışık motor çalıştıktan sonra otomatik olarak söner. Eğer sürekli olarak yanıyorsa motorun kızdırma bujilerinin ısındığını ve ışık sönene kadar motorun çalıştırılmaması gerektiğini bilmelisiniz. Eğer yanıp sönüyorsa, aşınmış bir kızdırma bujisi olduğu anlamına gelir.
2. Yakıt Filtresi İkaz Lambası
Araba arıza lambaları arasından bir diğer önemli olanı ise yakıt filtresi ikaz ışığıdır. Dizel yakıt filtresi fazla dolu olduğunda motorun hasar görmesini önlemek için boşaltılması gerektiğini ifade eder.
3. Egzoz Sıvısı İkaz Lambası
Bu simge ekranda belirdiğinde, dizel egzoz sıvı deposundaki sıvı seviyesinin düşük olduğunu anlayabilirsiniz.
4. Su Sıvısı Filtresi İkaz Lambası
Bu ışığı görmeniz, yakıt filtresindeki suyun maksimum kapasiteye ulaşması demektir. Böyle bir durumda filtreden suyu boşaltmalısınız.
Araçlardaki ikaz lambaları, sürücülerin ve diğer yol kullanıcılarının güvenliği için son derece önemlidir. İkaz ışıkları, trafik güvenliğinin artmasını sağlar. Doğru kullanıldığında ve önemle dikkat edildiğinde, hızlı tepki ve müdahale sağlar, trafik kazalarını da büyük ölçüde önleyebilir. Bu nedenle, sürücülerin araba ikaz lambalarını bilinçli bir şekilde kullanması ve kontrol etmesi son derece önemlidir.
Farklı Trafik Levhalarının Anlamlarını Öğrenmek İçin Tıklayın!