Arazi aracı konusu, son dönemde ilgi çekici bir konu haline geldi. Salgın hastalık ile birlikte, teması azaltmak amacıyla insanların yaşam şekillerinde farklılıklar meydana geldi.
Bu sebepten, daha az kalabalık ve sakin ortamlar tercih ediliyor.
Kampçılık ve doğa sporlarına olan ilgi de artmış oldu. Bu da arazi araçlarının kullanımını gündeme getiriyor.
Gündelik araç olarak düşünüldüğünde SUV tarzı araçlara olan ilgi de arttığından, insanlar yüksek oturul pozisyonunun verdiği keyif ve güven deneyimini daha rahat yaşayabilmiş oldu.
Peki arazi aracı almak isteyenler; yapılı bir araç mı tercih etmeli? yoksa Stock yani orijinal halde dokunulmamış bir aracı mı tercih etmeleri gerekiyor?
Bugün bu konu ile alakalı bir derleme yaptık.
Siz de düşüncelerini yorumlarda belirtebilirsiniz.
1 Arazi Aracı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Bir arazi aracı almayı düşünüyorsanız, karar vermeniz gereken bazı noktalar olacaktır.
En başta bütçe belirlemeniz ve aracı gündelik olarak ta kullanacak mısınız? Yoksa sadece arazi için mi almayı düşünüyorsunuz?
Aracınızı ağır arazi şartlarında kullanacak mısınız? Yoksa daha gündelik ve hafif doğa ve kampçılık amacıyla mı kullanacaksınız?
Özellikle kamp için kullanmak isteyen kullanıcılar çoğunlukta.
Bu anlamda araç üzerine yapılan çadır ve tente sistemleri oldukça önemli. Aynı zamanda duş ve kabin olarak kullanılabilen portatif sistemleri de araçlarına entegre ediyorlar.
Bu tarz kullanıcılar ağır arazi için, araçlar üzerinde yapılan mekanik değişimleri yapmak durumunda değiller. Yani süspansiyon sisteminde alçaltma ve yükseltme gibi ya da ağır arazi için kullanılan konforsuz lastikleri kullanmak zorunda değiller.
Kişinin eğer yapılı bir araç alma niyeti var ise, o zaman kendi tarzına uygun bir şekilde modifiye edilmiş aracı seçmesinde fayda var.
2 Yapılı Mı? Yoksa Stock Mu?
İki alternatifte değerlendirilmelidir.
Eğer bu tip işlerle yani, modifiye etme ile ilgili uğraştan keyif almıyor iseniz, kendinize uygun şekilde tasarlanmış bir aracı biraz daha yüksek bir bedel ödeyerek alabilirsiniz.
Eğer, kendiniz tasarlamak, yaptırmak ve takip etmek isterseniz, yapılı olmayan bir aracı alıp kendi zevkinize göre yaptırabilirsiniz.
Eğer elinizden geliyor ise, bir çok eklentiyi kendiniz yapabilir veya tanıdığınız ustalar ve satıcılar var ise kendi keyfinize göre yaptırabilirsiniz.
Yani sonuç olarak, bu konu ile ilgili bir hevesiniz varsa kendiniz yapmak doğru seçim olacaktır. Ama arabam hazır olsun ben atlayıp kampa gitmek isterim derseniz. Araştırmalarınız sonucunda kendinize uygun olan aracı alıp, maceralarınıza başlayabilirsiniz.
Tekerinize taş değmesin.