Arazi araçları görüntüsü sebebiyle dışarıdan bakanlara hep güzel ve güçlü gelmiştir. Yollarda çok fazla görmeye alışık olmasak da hafta sonu iş ve şehir hayatından kaçabilecek bir aktivite arayanlar SUV veya Pick-Up araçlarını araziye daha uygun şekilde modifiye etmektedir. Gelin birlikte “Arazi Aracı Modifikasyonları Nelerdir?” yazımızda araç üzerinde yapılabilecek değişiklikleri inceleyelim.
Arazi Aracı Modifikasyonları
1)Araç Yükseltme İşlemleri
Aracınızı araziye uyarlamanın ilk adımlardan birisi aracı yükseltmektir. Her ne kadar SUV ve Pick-Up araçlar araziye uygun görünse de yol koşullarında da konforu elden bırakmayacak şekilde tasarlanıyor. Bu nedenle tam anlamıyla araziye uygun değiller. 2 cm ve 35cm arasında aracınızı ekstra olarak yükseltebilirsiniz. Bunun için çeşitli yükseltme metotları kullanılabilir. Kullanılacak lastik ebadına göre aracın ne kadar yükseltileceğine karar verilebilir.
2)Jant ve Lastik
Lastik seçenekleri olarak MT ve At seçebilirsiniz. MT lastik türü adından da anlaşılacağı gibi “Mud Terrain” zor koşullar için üretilmiştir. Kaya, toprak, çamur zeminlerde oldukça performanslıdır. Ancak asfalt üzerinde konforsuzdur ve yüksek hız önerilmez. AT “All Terrain” lastikler ile ise çok zor şartlarda Off-Road yapmanız mümkün değildir. Asfalt üzerinde daha fazla hız yapılabilir ve konfor elde edilebilir. Yani lastik seçiminiz sizin aracınızı kullanım koşullarınıza göre şekillenmektedir.
Jant tarafında ise agresif arazi koşullarına strese maruz kalacağı için dayanıklı, çok kollu yani Off-Road’a uygun jantlar seçilmelidir.
3)Dodikler
Dodikler araçta kullanılan lastiklere uygun olarak seçilip takılmaktadır. Dışarıdan bakıldığında lastiklerin araç ile uyumlu görünmesini sağlayan dodikler, aynı zamanda aracın etrafa çamur veya taş atmasını engeller. Dodikler kaporta delinerek veya üzerine yapıştırılarak araca monte edilebilir.
4)Şnorkel
Şnorkel temelde aracın motorundaki hava kanallarını yükseğe taşımayı amaçlamaktadır. Sürüş sırasında zeminden kalkan tozun aracın motoruna gitmemesine ve motorun uzun ömürlü olmasına olanak sağlar. Ayrıca şnorkel sayesinde daha derin su geçişi yapabilirsiniz.
5)Işıklar
Aracın fabrika tarafından takılan orijinal farları sadece önünüzdeki belli bir kısmı aydınlatır. Ancak Off-Road sırasında sizin hem yakınınızı hem uzağınızı hem kenarlarınızı görmeniz gerekir. Bu nedenle aracın tavanına ve tampon kısmına güçlü ışık kaynakları takılmaktadır.
6)Demir Tampon
Demir Off-Road tamponu arazide aracı kullanırken dış etkenlerden aracın korunmasını sağlar. Örneğin bir yokuş inişi sırasında gözden kaçan bir kaya sebebi ile tamponunuz zarar görmemiş olur. Temel amaç aracın kendisinin zarar görmemesidir.